Максим Бехар за скандала в БТВ: Една дума - срам

https://www.24plovdiv.bg/mnenia/article/12677191 www.24chasa.bg
Максим Бехар

Няма печеливш, загубихме всички, казва собственикът на комуникационната агенция M3 Communications Group

Това, което - надявам се - всички българи видяха в сряда вечерта на т.нар. дебат, може да се характеризира само с една дума - срам. За политиците, за техните консултанти, за техните поддръжници, съветници, щабове..., но срам и за самите нас, че в неделя сме поставени пред абсурдната ситуация да избираме някого от тях.

Каквато и да е била причината Кирил Петков да се появи в студиото, това трябваше да бъде прието като нещо нормално, дори суперпозитивно - лидер на една от партиите идва в дебат да защитава позицията на партията, програмата, ако има такава, да разкаже какво ще се случи, ако точно тази политическа сила дойде на власт.

Дотук добре, но нищо подобно не се случи! Как е възможно въобще някой да се държи така арогантно и невъзпитано, не само в студио, но дори и на улицата или на мач... Нима по този начин Кирил Петков или който и да е друг ще управлява, ако спечели изборите?

Напускането на Дончев и Сачева пък бе другата страна на абсурда - не трябва да е проблем, че Петков или който и да е друг е там. Още по-добре дори, защото наистина можеше да стане “лидерски дебат”.

Напускането на студио на последен предизборен дебат е отчайваща проява на слабост и на неуважение към избирателите. Къде беше Бойко Борисов в тази кампания? Еднопосочното говорене пред избрана публика е лош, много лош съветник и с нищо не помага на един лидер, нито на една партия, още по-малко на България.

Имахме нужда от истински професинален дебат, с аргументи, с концепции, с факти... Не се получи и въпреки че съм непоправим оптимист, това, което видях, ме хвърли буквално в тежък размисъл.

Един телевизионен канал не може и не трябва да диктува на политическите партии кой да дойде и в кое студио, това си решава самата политическа сила и трябва да е нейно право, а ние като избиратели трябва да имаме правото да чуем всеки.

Не вярвам да имам нормален колега в PR бизнеса, повтарям - нормален, който може да посъветва едната страна да напусне, а другата да се държи арогантно. Не знам кой консултира “Продължаваме промяната” и ГЕРБ, дали има такъв, а и не ме интересува, но ако има и те са накарали Петков да се държи арогантно, както и ГЕРБ да избягат, то трябва на секундата да си сменят професията. В този смисъл от тази случка няма печеливш, загубихме всички, загуби България.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Пленарната зала на народното събрание. СНИМКА: "24 ЧАСА"

    Яжте евтини кюфтета, но поне едно правителство направете

    Ако е вярно, че прословутото депутатско кюфте, обрасло с митове и легенди за последните 30 г., е станало по-скъпо от министерското, това означава само едно: има нещо гнило в Дания. Защото е известно, че кюфтето не расте по жълтите павета, а цената му е въпрос на доставка и пазарни правила. Които (само понякога) излизат от релсите в полза на
  • Машина за гласуване

    Машините имат хартиени следи, може да се проследи дали нещо е правено

    "Има две неща, в които се използва терминът "код" в скандала с машинното гласуване. Едното е изходният код - програмният код, с който са направени софтуерните системи, свързани с гласуването. Другото са кодове, които се използват за верификация. Тях само ЦИК ги притежава... Трудно е да се направи манипулация, защото кодовете ги има само ЦИК