Доц. Джими Найденов за скандала в БТВ: Дебатите да са задължителни - ще се вдигне активността

https://www.24plovdiv.bg/mnenia/article/12677177 www.24chasa.bg
Джими Найденов

 Дали беше грешка, пиар ход или чиста случайност появата на Кирил Петков в студиото, ще може да разберем, когато видим ефекта в неделя. Сега преобладаващата част от мненията са, че става дума за гаф. Не съм съгласен.

Да, вярно е, че се оказа, че той казва неистина за Сабрутев, който трябваше да е там. В същото време Сабрутев беше по друга телевизия. Да, препятствие е, но някак си човек не поема двата ангажимента едновременно. Много е възможно това действие на Петков да стабилизира гласовете за него, а не да ги отмие. Ако трябва в момента да заложа на прогноза, тя е именно тази - ще има едно не много значително нарастване на резултата на ПП.

Още не може да се каже кой печели и кой губи, но каквито и да са събитията, те ще бъдат в чаша вода. И ако нещо е ясно и категорично и може да се направи ясна прогноза, ето това е - ниска активност. Защо? Защото няма дебати.

Дебатите у нас изчезнаха от доста години. В англосаксонския свят има определението за разни политици, че са добри или лоши дебатьори. Т.е. това е качество, което отделно се изтъква и разисква.

У нас дебатьори няма, но няма и как да има, тъй като дебатът поначало е на много ниско равнище в ценностната система на политиците.

Нали видяхме какво се случи? Поначало много прилично изглеждащата и говореща участничка със заместник-председателя на партията напуснаха студиото. Защо? Какво имаха предвид? Обяснението е, че били нарушени правилата, но това са доста разтегливи правила и не съм сигурен има или няма нарушение.

Дебатите може да бъдат регулирани в закон, защото това е част от правото на гражданина да бъде информиран и да направи своя информиран избор. Това би увеличило и плачевната днес активност.

Културата на дебата поначало е култура на размяна на аргументи. Когато се научихме, че аргументите нямат никакво особено значение, защо да ходим на дебати? Политиците може да бъдат накарани да участват в дебати чрез излизането му от рамката на предизборното. Дебатите могат да се случват непрекъснато, целогодишно.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Пленарната зала на народното събрание. СНИМКА: "24 ЧАСА"

    Яжте евтини кюфтета, но поне едно правителство направете

    Ако е вярно, че прословутото депутатско кюфте, обрасло с митове и легенди за последните 30 г., е станало по-скъпо от министерското, това означава само едно: има нещо гнило в Дания. Защото е известно, че кюфтето не расте по жълтите павета, а цената му е въпрос на доставка и пазарни правила. Които (само понякога) излизат от релсите в полза на
  • Филип Димитров

    Десният Филип Димитров е откровен: кого дразни?

    За мен Филип Димитров винаги е бил своеобразен еталон за консервативно мислещ и действащ политик - и по-общо, човек. Той бе такъв и когато оглавяваше правителството през 1991-92 г., и винаги след това до ден днешен. Своеобразен парадокс бе фактът, че той стоеше начело на един СДС, в който по негово време доминираха радикални политически възгледи -