Доц. Джими Найденов за скандала в БТВ: Дебатите да са задължителни - ще се вдигне активността

https://www.24plovdiv.bg/mnenia/article/12676950 www.24chasa.bg
Джими Найденов

 Дали беше грешка, пиар ход или чиста случайност появата на Кирил Петков в студиото, ще може да разберем, когато видим ефекта в неделя. Сега преобладаващата част от мненията са, че става дума за гаф. Не съм съгласен.

Да, вярно е, че се оказа, че той казва неистина за Сабрутев, който трябваше да е там. В същото време Сабрутев беше по друга телевизия. Да, препятствие е, но някак си човек не поема двата ангажимента едновременно. Много е възможно това действие на Петков да стабилизира гласовете за него, а не да ги отмие. Ако трябва в момента да заложа на прогноза, тя е именно тази - ще има едно не много значително нарастване на резултата на ПП.

Още не може да се каже кой печели и кой губи, но каквито и да са събитията, те ще бъдат в чаша вода. И ако нещо е ясно и категорично и може да се направи ясна прогноза, ето това е - ниска активност. Защо? Защото няма дебати.

Дебатите у нас изчезнаха от доста години. В англосаксонския свят има определението за разни политици, че са добри или лоши дебатьори. Т.е. това е качество, което отделно се изтъква и разисква.

У нас дебатьори няма, но няма и как да има, тъй като дебатът поначало е на много ниско равнище в ценностната система на политиците.

Нали видяхме какво се случи? Поначало много прилично изглеждащата и говореща участничка със заместник-председателя на партията напуснаха студиото. Защо? Какво имаха предвид? Обяснението е, че били нарушени правилата, но това са доста разтегливи правила и не съм сигурен има или няма нарушение.

Дебатите може да бъдат регулирани в закон, защото това е част от правото на гражданина да бъде информиран и да направи своя информиран избор. Това би увеличило и плачевната днес активност.

Културата на дебата поначало е култура на размяна на аргументи. Когато се научихме, че аргументите нямат никакво особено значение, защо да ходим на дебати? Политиците може да бъдат накарани да участват в дебати чрез излизането му от рамката на предизборното. Дебатите могат да се случват непрекъснато, целогодишно.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • През 2011 г. ЕП прие законодателна резолюция, в която отчете, че България и Румъния са готови да бъдат приети в Шенген 
СНИМКА: Архив

    За първи път България е отделена от Румъния по пътя към Шенген

    За първи път България е отделена от Румъния. България и Румъния заедно бяха приети в НАТО и в ЕС. През всички години при покриване на пълноправното членство независимо от различния напредък за оценка на ЕК, ние не бяхме разделени от Румъния по пътя ни към шенгенското пространство. Ако прочетем внимателно мониторинговия доклад от есента на 2012 г