Росен Димов: Недоумявам защо депутатите не приемат предложенията на Гешев за санкции срещу пияни и дрогирани

https://www.24plovdiv.bg/mnenia/article/12635780 www.24chasa.bg
Росен Димов

Отнемането на автомобили на пияни шофьори е идея на почти 20 г. За пръв път я въвежда бившият апелативен прокурор на Пловдив Росен Димов по член от НК, който предвижда това за средствата, с които са извършени престъпления.

“Отнемахме автомобилите на пияните шофьори почти 2 години и имаше ефект. 43 коли бяха отнети с решение на съда. Случаите на пияни шофьори бяха спаднали с 50%. Задължително ги задържаха за 24 часа в поделенията на МВР”, каза Димов, потърсен от “24 часа” за коментар по темата. “Прав е Гешев, дано да успее. Трябват и драстични мерки за контрол", посочи той. Предложенията на Гешев са за отнемане на МПС след катастрофа с шофирал пиян или дрогиран водач.

"След катастрофата със Семерджиев, независимо от полицейските операции и реакциите на хората, е повече от очевадно, че на една голяма част от водачите не им пука. Няма друга рецепта. За мен е необяснимо защо политиците не приемат тези предложения. Само с декларации не става. Тук няма изгода за никого, става дума за човешки животи”, категоричен е Росен Димов.

До 2006 г. съдилищата в област Пловдив прилагат мерките, които тогава той разпорежда, но след това слагат край на практиката.

Тогава Димов като ръководител в прокуратурата предлага и друго - наказателна отговорност за шофьорите, които карат без книжки или са им отнети. “Каква е разликата, ако ме хванат с един незаконен пистолет? То е право, както и да шофираш”, казва юристът. Освен отнемането на коли и контрола, според него акцент в борбата с пътните инциденти трябва да е бързината на налагането на наказанията. Дава пример с Гърция и Сърбия, където мерките срещу джигитите са сурови и се прилагат веднага.

“Шофьорът с поршето от околовръстното имал 2000 лв. неплатени глоби. Системата на МВР е компютризирана. Какъв е проблемът да се настрои така, че като направи 3 нарушения, тя да го подава и цялата държава да го гони? Те не са много тези хора. Иначе какво излиза - можем да си караме с 30-40 нарушения и нищо няма да последва, ако случайно не ни спрат на пътя, за да ни ги връчат”, недоумява бившият прокурор. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Ловчанският митрополит Гавриил

    Ловчанският митрополит Гавриил: В светата литургия няма молитва за война, а за мир

    Уважаема редакция на вестник “24 часа”, Известяваме ви, че във в. “24 часа” от 7 декември 2022 г. на първа страница на вестника има две снимки с текст “Волоколамският митрополит и външен министър на Московската патриаршия Антоний (вдясно на лявата снимка) отслужи заедно с нашия митрополит Герасим литургия в Руската черква за успех на Русия в