Независимост - сякаш в онези години политическият елит е бил по-единен

https://www.24plovdiv.bg/mnenia/article/12603108 www.24chasa.bg
Фердинанд с правителството на Малинов

22 септември 1908 година – денят, в който България обявява своята независимост с манифеста на българския княз Фердинанд, слага край на последните васални връзки с Османската империя. Княжество България става независимо царство, начело с коронования вече Цар Фердинанд.

С обявяването на независимостта България става равноправен участник в международните отношения
     Годината и датата за обявяването на независимостта на младата българска държава никак не са случайни. Българската дипломация по това време отчита благоприятна международна обстановка, а българският княз се срещнал във Виена лично с император Франц-Йозеф и поискал подкрепа от Австро-Унгария – една от Великите сили, наложили Берлинския договор.

Независимостта на България е обявена от княза в старата столица Велико Търново, като знак за приемственост и почит към столицата на Второто българско царство. Но независимостта не идва само с произнасянето на един паметен царски манифест, от тук нататък следва нелекия път за международното признаване на този стремеж към държавна независимост.

“22 септември е символен ден. Факт е, че на тази дата през 1908 г. България обявява своята независимост от Османската империя, но до този символичен акт се стига постепенно“, казва пред БНР д-р Светослав Живков, историк и преподавател в СУ “СВ. Климент Охридски“, експерт по “Изборни системи“ и допълва:

“Още в предишните години България е постигнала до голяма степен своята независимост, преди да я обяви официално. Като дело Независимостта е постижение на кабинета на Александър Малинов и Фердинанд, но заслугата тук е и на предхождащите управляващи в България – най-вече с управлението на Стамболов и Стоилов от края на ХIХ в.“.

“Още в училище се учи, че това е държава, която трябва да плаща някакъв данък. Подобно нещо съществува като клауза в Берлинския договор, но тъй като сумата в него не е уточнена, впоследствие България не плаща и лев от този васален данък.

Като васална държава България няма право на пълноправни международни отношения – нямаме посланици, нямаме пълномощни министри, нямаме консули до 1908 г. Но постепенно в нарушение на Берлинския договор още Стамболов започва да изпраща български дипломатически представители в страни, които не са ни съседки. По логиката на Берлинския договор България е можела да изпрати такива дипломати единствено в съседните държави, но Стамболов започва да изпраща и в други. Впоследствие неговите наследници започват да изпращат и в Русия, Париж и Лондон. Към навечерието на Независимостта България поддържа дипломатически отношения с всички основни европейски държави, а вече и със САЩ“.

Независимостта повишава самочувствието на българите и в международен, и във вътрешен план. Гидините между 1908 – 1910 г. е най-успешното време за българската държава и българското общество до Първата световна война. Не ставаме много по-икономически развити, но има един много положителен тренд, както в икономиката, така и в модернизацията на обществото“, посочва още анализаторът.

Как изглежда България тогава?

“Не се наемам да твърдя дали сме били по-независими тогава от сега. Ако сме от хората, които гледат носталгично към миналото, бихме казали колко сме зле сега на фона на тогавашната ситуация в страната. И тогава има икономически и външно политически зависимости. Сякаш в онези години политическият елит е бил по-единен“, казва още той.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • СНИМКА: Pixabay

    А откъде си намират дрога дрогираните шофьори?!

    Всеки ден със законна гордост от МВР съобщават колко проверки са извършили пътните полицаи и колко дрогирани шофьори са заловили. Ето, само днес отчитат 27 хванати дрогирани от 9527 проверени. Усърдните всекидневни проверки, започнали след като надрусан криминален тип уби две момичета на бул. "Черни връх" в София, са похвални