Колко струва на България "второто освобождение"

https://www.24plovdiv.bg/mnenia/article/12602890 www.24chasa.bg
Александър Пипонков-Чапай влиза в с. Белово на 8 септември 1944 г.

Много хора не знаят, че България е била окупирана от СССР от 1944 до 1947 г.

Пускам три цитата от научен труд*, публикуван** от Руската академия на науките, които дават информация за този период. Цитатите са на руски език, за да няма грешка в превода:

"В документите на съюзниците, включително и на съветите, от онова време (1944-1947). ) говорим за окупация, за поддържане на окупационни съветски войски в България. И това е съвсем справедливо, защото "Червената армия дойде в страната не като приятел на България, а като армия, водеща тежка война срещу Германия и нейните съюзници, в този случай България. " И в изпълнение на подписаното на 28 октомври 1944 г. Споразуменията за примирие между България и трите големи сили в страната са въведени от окупационен режим и е създадена Съюзната комисия за контрол, действаща под ръководството на съветското върховно командване. "

И (обърнете внимание, че цитират Мито Исусов!***):

"Що се отнася до въпроса за цената на съветската окупация, българите отдавна започнаха да се чудят колко им струва поддържането на съветските войски на своя територия, тоест "второто освобождение"? И по-конкретно - какви са били разходите на българската държава в първите месеци и години след 9 септември 1944 г.? Така, например, през далечната 1969 г.  М. Исусов се опитва да изчисли разходите на България в така наречената Отечествена война на българския народ и получава следния резултат: през първия период на войната (септември-дептември 1944 г. ) 61 219 561 964 лева са похарчени, вторият период (януари-май 1945 г. ) Струваше повече ) 72 061 458 187 лева. Общо участието на България във финалната фаза на Втората световна война на страната на антихитлеровската коалиция ѝ струва 133 281 020 151 лв. Но ученият не се ограничил с тези изчисления и за първи път дал данни колко струва на българската държава задържането на съветските войници в България от септември 1944 до края на юни 1945 г. Оказа се, че за поддържането на съветския военен контингент и СКК за посочения период са похарчени 23 295 922 715 лв. "

И: "Между другото, за да се подредим, трябва да се отбележи, че 30 октомври 1945 г. намиращ се в Москва Г. Димитров изпрати В. М. Модитиращото писмо на Молотов с приложение на "информация" "За прилагането на споразумението за примирие" и "Забележки за икономическото и финансовото състояние на България" получено от ЦК на БРП(к)" Писмото с тези мат ериалите са внесени в секретариата на Молотов. В сертификата за прилагане на примирието се посочва, че за да се избегне финансова катастрофа, е абсолютно необходимо: 1) да се сведат до минимум военните разходи; 2) да се намалят възможно най-много разходите за изпълнение на договора за бързо елиминиране. " Но в "Записките", между другото, може да се прочете следното: "Поради финансовото състояние е необходимо да се подчертае, че разходите за примирието, макар и намалени наполовина (мой курсив. П. П. Д. ), а все по-непоносими стават като цяло. Трябва да се положат усилия тези разходи да се спрат възможно най-скоро напълно.. ". "

______

* - Славяни и Русия: проблеми на държавността на Балканите (краят на 18-XXI в. ). М. , 2020.

** - Източник: https://inslav.ru/…/slavyane-i-rossiya-problemy… цитат от главата "Между "двойното освобождение" и окупацията: Българското общество за изхода на Втората световна война" с автор Петя Димитрова.

*** - https://bg.wikipedia.org/wiki/Мито_Исусов

(От фейсбук)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • СНИМКА: Pixabay

    А откъде си намират дрога дрогираните шофьори?!

    Всеки ден със законна гордост от МВР съобщават колко проверки са извършили пътните полицаи и колко дрогирани шофьори са заловили. Ето, само днес отчитат 27 хванати дрогирани от 9527 проверени. Усърдните всекидневни проверки, започнали след като надрусан криминален тип уби две момичета на бул. "Черни връх" в София, са похвални