Записът от погребението на Елизабет II да влезе в учебните програми за управленци

https://www.24plovdiv.bg/mnenia/article/12602745 www.24chasa.bg
Крал Чарлз III и членовете на кралското семейство вървят след ковчега на Елизабет II в Уестминстърското абатство.

Пълният запис от погребението на британската кралица Елизабет би трябвало да влезе в учебните програми на всички, които се подготват за държавна служба - политици, администратори, експерти по протокол и публични ритуали.

То е пример за съзнание за история, за традиция, за организация, за дисциплина, за дължимо поведение, за ролева култура, за отговорност, за подготовка и т.н.. Образец за това - какво послание трябва да носи държавният ритуал. Послание за държавност!...

Няма да коментирам нашите ритуали, но не мога да пропусна отношението ни към знаците и символите на държавата. Да вземем държавното знаме. Има ли го пред всички държавни учреждения, училища? Не. В училищата има ли ритуал/и, свързани със знамето? Пред колко държавни фирми се развява то? А пред частни? Задължени ли ли са чуждите фирми, включително търговските вериги, да означават присъствието си у нас с българското знаме? Колко знамена и в какво състояние има на граничните КПП? А кой контролира дали го има знамето, когато трябва да го има?

Пред колко домове се развява знамето? На балконите на колко апартаменти го има на националните празници?

От колко места човек може да си го купи???

Целесъобразно би било то да се намира (в различни формати) във всички магазини, предлагащи не (само) хранителни стоки.

Друга тема е химнът. Защо нашето Народно събрание нито веднъж не е ставало на крака, за да пее химна? В други парламенти това се случва. Има ли ден и повод в училищата класовете да пеят химна? Защо няма?

Дълъг и сложен разговор.

Ако сте пропуснали, гледайте видето от погребението на Елизабет Втора, Кралицата на великата Британия.

(От фейсбук)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • СНИМКА: Pixabay

    А откъде си намират дрога дрогираните шофьори?!

    Всеки ден със законна гордост от МВР съобщават колко проверки са извършили пътните полицаи и колко дрогирани шофьори са заловили. Ето, само днес отчитат 27 хванати дрогирани от 9527 проверени. Усърдните всекидневни проверки, започнали след като надрусан криминален тип уби две момичета на бул. "Черни връх" в София, са похвални