Путин търси удобни условия за преговори да спре войната

https://www.24plovdiv.bg/mnenia/article/12602513 www.24chasa.bg
Президентът на Руската федерация Владимир Путин СНИМКА: Ройтерс

Путин обяви частична мобилизация с обтекаем указ, който на практика значи пълна мобилизация.

Клиент ми се обажда, че вече всички самолетни билети от Русия за Истанбул и Ереван били изкупени. Към Европа не е възможно да се лети, а някои съседни държави като Полша и балтийските изцяло затвориха границите си. А очаквам до ден два и Русия да го направи за собствените си граждани, за да не позволи “дезертьорство”.

Най-малко обсъжданата грешка на Путин е, че той не разбира своя народ и времето, в което живее, а обитава историята на предните векове. А през 21 век цената на живота е скочила толкова много по света, че това няма как да не стигне до самата Русия, в която векове жизнь не стоит ни копейки.

И когато трябва да бъдат мобилизирани такива хора за някаква безумна война, те няма как да бъдат вдъхновени от идеята да загинат в чужда държава уж в защита на собствената си родина. Защото на всички тях е ясно, че Донбас, а и Крим са били, но отдавна не са на Русия и за никакво отечество не може да става и дума. Колкото и да се мъчи пропагандата да направи войната отечествена. Просто отдавна и руснаците имат дълг преди всичко пред себе си и семейството, отколкото пред държавата, нежели държава - агресор.

По оценка на руски анализатори цялото руско население сега е в пропорция 25-25-50. Около 25% подкрепят войната в Украйна (радикали), 25% са против войната (“либерали”) и около 50% се преструват, че нищо не се е случило и не искат по никакъв начин някой да ги занимава с войната.

С други думи, доброволно биха се явили само радикали от тези 25%, отново от глухата провинция. Да, но досега основно те даваха пушечно месо и сред тях вече има огромно недоволство.

Вероятно и затова е толкова скромна целта на обявената частична мобилизация - едва 300 х души, а реално надали ще се съберат и 100 х души.

С този акт Путин признава:

1. Пълен провал на специалната военна операция.

2. Пълен провал на целите на СВО, различни от удържане на завладяното в Донбас, Запорожие, Херсон и Крим.

3. Неувереност, че тези територии могат да бъдат задържани по конвенционален военен начин, заради което се налагат спешни референдуми за включването им в състава на Русия.

4. Намерение - на тази база - да третира украинската офанзива вече като нападение срещу Русия, което да му даде основание за ползване на ядрено оръжие - единственият оставащ военен аргумент срещу Украйна.

5. План да ескалира конфликта до ядрен, за да шантажира света, представяйки го у дома като неизбежен, заради колективния Запад, който бил “минал всякакви граници в стремежа да заличи Русия.”

Най-вероятно - предвид натиска и на Китай, и Индия да се спре войната - Путин иска да си създаде удобни условия за преговори за нейното прекратяване.

Ако дори в тази ситуция няма адекватна реакция от нашите политици - значи остава да се надяваме да бъдат изринати от хода на историята.

А България… Бог да я пази.

(От фейсбук)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • СНИМКА: Pixabay

    А откъде си намират дрога дрогираните шофьори?!

    Всеки ден със законна гордост от МВР съобщават колко проверки са извършили пътните полицаи и колко дрогирани шофьори са заловили. Ето, само днес отчитат 27 хванати дрогирани от 9527 проверени. Усърдните всекидневни проверки, започнали след като надрусан криминален тип уби две момичета на бул. "Черни връх" в София, са похвални