Защо ПП няма да се коалира с ДБ

https://www.24plovdiv.bg/mnenia/article/12286353 www.24chasa.bg
Христо Иванов от ДБ и Андрей Гюров от ПП разговарят в парламента. СНИМКА: "24 часа"

ПП ще обявят това, което беше ясно от километри за всеки политически анализатор - че няма да се коалират с ДБ.

За да не отхвърлят ad hoc такава вероятност, уж чакаха някакви изследвания, които казаха това, което самите лидери ги сугестираха да кажат: че явявайки се самостоятелно, ПП и ДБ ще имат общо повече мандати.

И това е толкоз просто и логично - както би казал поетът.

ПП от самото начало по маркетинг причини таргетираха свободното от БСП център-ляво пространство - където нишата е огромна.

Това е така по много причини, ще изброя трите най-важните:

1. Масова бедност

Огромното мнозинство българи изгубиха от Прехода - те чакат някой да възстанови справедливостта. И понеже сами не могат да получават по-високи доходи- по възрастови, образователни, социални и други причини, разчитат това да стане през държавата. Гранд групата тук е на пенсионерите.

Общо взето, това им предлага ПП с подходящата Робинхудска фразеология за наказване на разбойниците и връщане на отнетото.

2. Залязваща БСП

Изключително ниското и спадащо доверие към БСП е причината защо същите или подобни послания не увеличават вота й. Недоверие към лидера, към практиките й, към наследството й. И така се появява огромната избирателна ниша.

3. Липсата на конкуренция

Това е така, защото всички проекти на политическия инженеринг у нас - НДСВ, ГЕРБ, РЗС, Воля, Без цензура, ИТН и т.н. са замислени като десни проекти, за да подтискат традиционната десница, в момента ДБ, откъдето би могла да дойде единствената заплаха за мафията. И поддържат виталността на БСП без конкуренция.

Обединение с ДБ вероятно щеше още да свие периферията на ПП, която вече олекна откъм геополитическия и президентския вот, получен на последните избори, заради войната. В съюз с ДБ, най-вероятно ще бъде загубен левичарският вот, който не е тясно свързан с пропутински тежнения.

В крайна сметка е предпочетен рискът ПП да се окаже втора политическа сила и да се загуби премията на суинг вота на избора ние -те. Вместо риска заедно ПП и ДБ да имат по-малко мандата, отколкото поотделно.

Това ще внесе напрежение и излишна конкурентност в кампанията, но ще помогне да се изчистят посланията не само по оста дясно-ляво, но донякъде и геополитическите.

ДБ няма нужда да поема ангажименти да решава бедността през бюджета с риск да помпа инфлацията и трябва да приеме по-твърда линия към Газпром, Лукойл и оръжията за Украйна - където ПП е склонна на някакви компромиси.

Колко “дясна” е политиката на ДБ е много важно за немалка част от нейните избиратели.

Колко “компромисна” е ПП към "Газпром" и оръжията за Украйна и готова да ги компенсира през бюджета за инфлацията - е важно за левите избиратели.

Ядрата на двете формации са най-вече обединени от мисията за смяна на клептократичния български модел на Прехода.

Така че - на добър път и дано двете формации успеят в своята ключова мисия.

(От фейсбук)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Костадин Костадинов в БТА

    Българският неофашизъм и неговият фюрер

    Смисълът от изучаването и познаването на историята е един. Поуки за настоящето и за обозримото бъдеще. За съжаление, както е казал още Хегел, хората са най-малко склонни да си вадят поуки от историята. Няма никакъв начин да разпознаваме това, което се случва в настоящето, ако нямаме знания, които, естествено, са предварителни