Не искаме ли да има лекари в България?

https://www.24plovdiv.bg/mnenia/article/12286094 www.24chasa.bg
Голяма част от медиците не са доволни от парите, които получават, и това ги демотивира.

Да си млад лекар в България, все повече изглежда като тежка орисия, а не като престижна за обществото професия. Защото, първо, е трудно той да си намери работа. Второ, заплатата му често се колебае някъде около 1000 лева, а това отдавна не стига за елементарен стандарт на живот. Да не говорим за инфлацията, която крачи с бързи темпове за сметка на заплатите. Трето - една продавачка в “плод-зеленчук” взема на месец в пъти повече от младия лекар. Тогава той започва да се чуди за какво е учил цели 6 години, щом обществото не дава знак, че се нуждае от неговите знания и умения.

Четвърто - ако медикът иска да вземе и специалност, на него се гледа като на “момче за всичко” - много трудно си намира място в голяма болница, а заплащането е направо символично.

Има много причини, заради които младите лекари избират да емигрират. Изброените дотук са само част от тях. Обидно малко са парите за младите лекари у нас. Което е знак и за една мрачна перспектива: скоро няма да има кой да лекува българите, ако държавата все така “уважава” труда на младите медици.

Вижте материал по темата тук.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Костадин Костадинов в БТА

    Българският неофашизъм и неговият фюрер

    Смисълът от изучаването и познаването на историята е един. Поуки за настоящето и за обозримото бъдеще. За съжаление, както е казал още Хегел, хората са най-малко склонни да си вадят поуки от историята. Няма никакъв начин да разпознаваме това, което се случва в настоящето, ако нямаме знания, които, естествено, са предварителни