Украинка, освободена от руски плен: Казаха ми, че няма да оживея и най-добре да се самоубия

https://www.24plovdiv.bg/mnenia/article/11936938 www.24chasa.bg
Юлия Паевская СНИМКА: "Дойче веле"

"Казаха ми, че няма да оживея и най-добре да се самоубия. Но аз издържах." Това разказва украинска фелдшерка, която е била в руски плен. "Хората в Русия са зомбирани. Даже не ги мразя, отнасям се към тях като към болни.", посочва тя, цитирана в интервю на "Дойче веле".

Още от 2014 година насам украинката Юлия Паевская работи като фелдшер. В Украйна тя е известен парамедик, позната е и под псевдонима Тайра. Тя организира своя собствена доброволческа военномедицинска организация, носеща името "Ангелите на Тайра". От самото начало на мащабната война на Русия срещу Украйна Паевская е била в Мариупол, където помагала за транспортирането на ранените до болниците в града. Руските военни задържат Тайра на 16 март, когато тя се опитвала да закара местни жени и деца с автобус до Запорожие. Тя и шофьорът са арестувани. Предишния ден Паевская предоставя на репортерите на АП уникални кадри от обсадения Мариупол. На 17 юни украинският президент Володимир Зеленски обяви, че Юлия Паевская е била освободена от плен. 

Ето интервюто с нея:

- Какво преживяхте, докато бяхте в плен?

- Това е много тежко изпитание. Ограничаването на свободата променя съзнанието на човека и коригира отношението му към обществото и към него самия. Никому не пожелавам подобно нещо.

- Какво беше отношението към Вас, докато бяхте в плен?

- Ужасно беше. През всичките тези три месеца не разполагах с никакви вещи, от които се нуждае една жена, изобщо нямах нищо на разположение. С това, с което бях облечена, с него и си останах - един комплект бельо, един панталон, анцуг и малко дрехи. Нищо друго нямах. Не ми предоставиха нито възможност да се обадя по телефон, нито медицинска помощ. Веднъж един фелдшер ми оказа помощ и това беше много достойна постъпка, но беше само еднократна. Докато не е завършило следствието, няма да говоря за изтезанията и психологическия натиск, макар че те бяха страшни.

- Можете ли да кажете къде се намирахте?

- Да, мога. Държаха ме в следствения изолатор в Донецк. Там останаха много наши пленници. Отношението към тях е ужасно. Хранят те, колкото да не умреш от глад. През последната седмица не ни даваха дори и сапун. В стаята с размери 6 на 3 метра имаше общо 22 жени и 10 легла. Психическото състояние на тези жени беше ужасно - не им даваха никаква информация за семействата и децата им. Но повечето от тях се държаха много достойно. Това бяха украинки от редовните въоръжени сили и Националната гвардия, девойки от "Азов", а и някои цивилни гражданки. На това място се провеждаше "филтрация", в която проверяват за сътрудничество с "окупационните войски". А това е обвинение, по което се издават смъртни присъди. Когато ми предявиха подобно обвинение, без абсолютно никакви доказателства, бях безкрайно учудена. Казах им, че съм изпълнявала своя дълг, оказвайки помощ на народа на Украйна и съм действала на територията на моята държава в Мариупол. На което те ми отговориха, че това не е Украйна, а "територията на ДНР".

- Казахте, че сте били убедена, че има само 1% процент вероятност да Ви освободят. Защо?

- Заради психилогическото въздействие, което оказват. Те действат много професионално и е много трудно да пресееш кое е лъжа и кое - истина. На мен веднага ми казаха: "Ти жива няма да останеш и най-добре е сама да си сложиш край на живота". Това, разбира се, щеше да е най-удобно за тях, но аз не им дадох такъв шанс.

- Как разбрахте, че искат да снимат за Вас филм?

- Не помня в кой точно ден стана това, защото те всичките се бяха слели в съзнанието ми в едно - нито сън, нито храна, а и вода почти не съм пила... Това беше някъде в началото. Бяха ми сложили белезници на ръцете и ме отведоха в някаква стая, където вече бяха инсталирали осветлението и където се намираше снимачна група от някакъв руски телевизионен канал. Започнаха да ми задават въпроси и след известно време схванах, че въпросите са така зададени, че после да могат да монтират отговорите ми, като изрязват парченца от тях. И тогава започнах да коригирам това, което казвам. Започнах да говоря така, че да е трудно да се изрязват откъси. Но те, все пак, са успели да слепят нещо абсурдно от всичко, което казах.

- А разбрахте ли какъв образ се опитват да Ви конструират?

- За "нацистка", "убийца" и някакви глупости, свързани с продажба на органи. Много се удивих като чух всичките тия нелепици. Та аз от толкова време съм на фронта и всички знаят с какво се занимавам. Те смятат, че целият свят е длъжен да се подчинява на великата им империя. Затова и обвиняват Украйна в нелепи неща. Питаха ме например как Украйна е планирала да нападне Руската федерация. Имаше и много други въпроси от този сорт. Това си беше пълен абсурд. Пропагандата там е страшна, хората са направо зомбирани. Аз даже не мога да ги ненавиждам, защото разбирам, че те са под влиянието на пропаганда. Отнасям се към тях като към болни хора.

- Знаете ли кои от пленените украинци се нуждаят най-спешно от освобождаване?

- Това са ранените и жените. Например там имаше една от медичките, която беше бременна в седмия месец. Тя все пак имаше малки предимства пред нас, останалите, защото на нас даже не ни позволяваха да сядаме - длъжни бяхме да стоим прави. А да се спи можеше от 22 часа до 6 сутринта, но в действителност ни освобождаваха за сън по-късно, а ни будеха по-рано. Можеше да се седи само на тесни скамейки, на които нямаше как да се намери място за 22 жени - там можеха да седят най-много шест слабички девойки. Затова трябваше постоянно да се сменяме, а руснаците постоянно ни проверяха да не би да сме седнали. Ако седиш, те наказват - отначало ти крещят, а после влизат в помещението и може и да пострадаш.

- Как мислите, колко още ще продължи войната?

- Не мисля, че тя ще завърши твърде бързо, освен ако не стане някакво чудо. Но Украйна ще я спаси чудото и това чудо е украинският народ.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Само в "24 часа" на 19 август - "Цената" на депутата двойно по-ниска във Видин от София

    Само в "24 часа" на 19 август - "Цената" на депутата двойно по-ниска във Видин от София

    Само в "24 часа" на 19 август на четете: Заради обезлюдяването социолози предупреждават, че в гласове “цената” на депутата двойно по-ниска във Видин от София Интервю с лидера на “Възраждане” Костадин Костадинов: Искам да преоснова България, не да си начеша егото, че ще я управлявам Какво опитва да не покаже Слави, за да не става сеир ЗаконЪЪЪТ
  • Посещението на Нанси Пелоси в Тайван е сериозна политическа провокация

    Посещението на Нанси Пелоси в Тайван е сериозна политическа провокация

    На 2 август независимо от острата съпротива и демаршите от китайска страна председателката на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ г-жа Пелоси посети Тайван, повишавайки нивото на официалните контакти и реалния статут на отношенията между Тайпе и Вашингтон. Това бе поредният опасен провокативен акт и политически фарс на Съединените щати