Много ползи от еврото, една от тях - усмирява цените

https://www.24plovdiv.bg/mnenia/article/11679696 www.24chasa.bg

България е на финалната права преди еврозоната. Държавата вече има приет от правителството национален план с разписани ясни стъпки и мерки срещу спекулата при преизчисляване на цените.

От приемането на еврото може да извлечем само ползи. Икономиката ще стане по-конкурентна, което води до по-високи доходи и стандарт на живот. Ще последва вдигане на рейтинга, което ще привлече повече инвестиции.

Има и чисто финансови ползи - достъп до няколкомилиардни програми за страни, които се подготвят за еврото, още по-голяма стабилност на банките, намаляване на рисковете за страната.

Накратко - една добра застраховка срещу бъдещи кризи, а страната ни е на път да влезе в клуба на богатите.

Опитът на последните приети страни от Източна Европа показва, че се справят повече от добре в еврозоната. И опровергават онзи мит, че еврото носи инфлация и спад на реалните доходи. Нещо повече - за тези държави еврозоната помага.

Ако у нас поскъпването за последната година е било над 14%, а в еврозоната - наполовина, значи е напълно вярно твърдението, че този съюз пази от инфлация. А и една от основните цели на Европейската централна банка е да поддържа цените стабилни и по този начин да подпомага растежа на икономиката и разкриването на нови работни места.

Еврото в джоба и ще може да се използва в редица други европейски страни, няма нужда да се обменят пари при пътуване и го прави по-удобно и по-евтино, а и улеснява други житейски аспекти като обучение, работа или живот в чужбина. Еврото позволява и непосредствено да се сравняват стандартите на живот.

Приемането на еврото за България ще има и положителен ефект с откриването на още повече възможности за развитие, далеч по-голямо доверие пред света, което е важно условие да се ускорят ръстът на икономиката и доходите.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Премиерът Кирил Петков участва в дебатите, преди да бъде свален от поста председателят на Народното събрание Никола Минчев.
СНИМКА: НИКОЛАЙ ЛИТОВ

    Явно идват избори - сигурен знак: вдигат пенсиите

    Онзи любим израз на Бисмарк, че най-много се лъже преди избори, по време на война и след лов, е издържал проверката на времето. Може обаче смело да напишем негов български аналог: започнат ли политиците да ухажват пенсионерите, като им вдигат пенсиите и дори им обещават още повече след два-три месеца, бъдете сигурни сто процента - идват избори
  • Перперикон днес

    Министърът на културата пак не е в час!

    Вчера, петък, 25 юни, аз отправих отчаян апел за спасяване на културния туризъм у нас. Става дума за приоритетното финансиране чрез Министерство на финансите (да не се бърка с Министерство на културата!) и чрез целеви субсидии на няколко български общини с оглед на развитието на културния туризъм в България

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо