Емил Хърсев, финансист: Хлябът няма да поевтинее, но пък системата на ДДС ще се разклати

https://www.24plovdiv.bg/mnenia/article/11614020 www.24chasa.bg
Доц. Емил Хърсев КАДЪР: Nova

От криза се излиза със стимулиране на производството

Обявените вчера мерки на коалицията за подкрепа на хората срещу кризата веднага предизвикаха полярни реакции. Попитахме икономисти:

Добре прицелени ли са мерките? До какво ще доведат за икономиката и за хората?

А как ще се отразят на политическата ситуация? На фона на няколко проучвания, които показват продължаващ спад на доверието към управлението, попитахме социолози и политолози:

1. Мерките ще спрат ли спада на доверието в управлението? 

2. Какво политическо лято се очертава?

Ето коментарите им.

Пакетът мерки ще има кратък ефект на облекчение върху потреблението, но ще е опустошителен за бюджета. Съмнявам се, че цената му ще бъде само 2 милиарда лева.

Първите месец-два, най-вече когато влезе в сила увеличението на пенсиите, ще се усеща известно облекчение на потреблението, а след това този ефект ще се изчерпи. Ще забележим, че това намаление на ДДС върху хляба няма да има очаквания ефект - няма да видим намаление на цената на хляба.

Съвсем скоро този ефект ще се разпредели в икономиката, ще се стопи и ще остане единствено разклатената система на данъка върху добавената стойност. Този ефект ще генерира още десетки идеи за намаляване на този данък и отпадането му от други стоки.

Да се поеме част от цената на горивата масово, включително на тези, които нямат нужда от стимулиране и подпомагане, за мен не е правилна икономическа политика. Ако се помага, да е на този, който има спешна нужда от това, но не и масово и безадресно.

А от какви мерки имаме нужда? От ситуации на кризи и инфлационни вълни се излиза само с едно - с повече работа и стимулиране, производството и създаване на по-голям продукт.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Премиерът Кирил Петков участва в дебатите, преди да бъде свален от поста председателят на Народното събрание Никола Минчев.
СНИМКА: НИКОЛАЙ ЛИТОВ

    Явно идват избори - сигурен знак: вдигат пенсиите

    Онзи любим израз на Бисмарк, че най-много се лъже преди избори, по време на война и след лов, е издържал проверката на времето. Може обаче смело да напишем негов български аналог: започнат ли политиците да ухажват пенсионерите, като им вдигат пенсиите и дори им обещават още повече след два-три месеца, бъдете сигурни сто процента - идват избори
  • Перперикон днес

    Министърът на културата пак не е в час!

    Вчера, петък, 25 юни, аз отправих отчаян апел за спасяване на културния туризъм у нас. Става дума за приоритетното финансиране чрез Министерство на финансите (да не се бърка с Министерство на културата!) и чрез целеви субсидии на няколко български общини с оглед на развитието на културния туризъм в България

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо