Димитър Аврамов, политолог: Създава се мързелива икономическа класа

https://www.24plovdiv.bg/mnenia/article/11614008 www.24chasa.bg
Димитър Аврамов

Мерките не са антиинфлационни

Обявените вчера мерки на коалицията за подкрепа на хората срещу кризата веднага предизвикаха полярни реакции. Попитахме икономисти:

Добре прицелени ли са мерките? До какво ще доведат за икономиката и за хората?

А как ще се отразят на политическата ситуация? На фона на няколко проучвания, които показват продължаващ спад на доверието към управлението, попитахме социолози и политолози:

1. Мерките ще спрат ли спада на доверието в управлението? 

2. Какво политическо лято се очертава?

Ето коментарите им.

1. Правителството бърка термините - когато вървиш срещу икономическата реалност, се удряш по-зле в нея, отколкото Путин в украинската армия. Мерките, които правителството обяви, не са противоинфлационни - за тях трябват реформи, съкращаване на държавните разходи и засилване на пазара.

След като 10 години правителствата на ГЕРБ увеличаваха административната тежест върху малкия и средния бизнес, създадоха икономическа олигархия и се поддаваха на нейния рекет, това правителство всъщност е наследник на тази традиция. То се поддава на политически рекет, дава пари на най-успешните и най-добре печелещите бизнеси в България и създава мързелива икономическа класа, която не може да бъде наречена по друг начин освен олигархия, защото е свързана с властта.

Единственото нещо, на което хората може да се зарадват, е увеличението на пенсиите. Но за него трябва да има много ясна, обоснована икономическа основа, тоест трябва да бъде обезпечено.

2. Правителството се опитва да си купи симпатиите на обществото. Знаем, че в България корупцията е траен феномен по отношение на културата, но нетраен по отношение на политическата подкрепа. Този кабинет и това мнозинство няма да имат комфорта на ГЕРБ да успеят да си корумпират трайно една електорална група. Затова нестабилността ще съпътства това правителство до последния му ден. Това означава, че вие, журналистите, оттук нататък ще имате право всеки месец да питате няма ли правителството да падне на следващия.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Премиерът Кирил Петков участва в дебатите, преди да бъде свален от поста председателят на Народното събрание Никола Минчев.
СНИМКА: НИКОЛАЙ ЛИТОВ

    Явно идват избори - сигурен знак: вдигат пенсиите

    Онзи любим израз на Бисмарк, че най-много се лъже преди избори, по време на война и след лов, е издържал проверката на времето. Може обаче смело да напишем негов български аналог: започнат ли политиците да ухажват пенсионерите, като им вдигат пенсиите и дори им обещават още повече след два-три месеца, бъдете сигурни сто процента - идват избори
  • Перперикон днес

    Министърът на културата пак не е в час!

    Вчера, петък, 25 юни, аз отправих отчаян апел за спасяване на културния туризъм у нас. Става дума за приоритетното финансиране чрез Министерство на финансите (да не се бърка с Министерство на културата!) и чрез целеви субсидии на няколко български общини с оглед на развитието на културния туризъм в България

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо