Славчо Атанасов: Слагат скоби на коли с инвалидни стикери в Пловдив. Редно ли е?

https://www.24plovdiv.bg/mnenia/article/11610491 www.24chasa.bg
Славчо Атанасов

Споделям с вас болката на група хора с увреждания, които ме запознаха с един много сериозен проблем, на който стават потърпевши напоследък.

Всички знаем, че част от хората с инвалидност ползват автомобили, които имат право да паркират безплатно в синята зона на Пловдив. Това, разбира се, е стриктно регламентирано, срещу телковото решение се получава специален талон от Община Пловдив, който задължително се поставя на видно място в автомобила и така хората с увреждане имат право да паркират на отредените за тях места пред болници, поликлиники и различните институции.
Това добре, но с изненада хората научават, че Община Пловдив е променила наредбата си и от първи май тази година нещата са различни. По новите правила, ако инвалидното място е заето, човекът с увреждане няма право да паркира безплатно на друго място, ползвайки специалния инвалиден талон за обозначение на автомобила си, както беше досега.
„Неприятно бяхме изненадани, на много от нас поставиха скоби, въпреки че си имаме инвалидни талони, а глобата за скобата е непосилна за инвалидните ни пенсии – 40 лева струва да я махнат. Оказва се също, че вече трябва да плащаме за паркиране на неинвалидно място. То струва 2 лева на час. Само че ние сме трудноподвижни, като отидем в болница на рехабилитация или при джипито за лекарства, прекарваме там по няколко часа. През това време часовникът цъка и трябва да платим по 6-8-10 лева за паркинг. Това също не е по джоба ни", оплакаха се потърпевши.
След разказа им трябва да ви уверя, че изпаднах в недоумение. Ако ще ги карат да плащат, след като няма достатъчно свободни инвалидни места, защо изобщо им дават тези социални предимства? Тези хора се придвижват наистина трудно, бавно и за тях всяко малко препятствие е сериозна пречка. Не мога да проумея, на кого му хрумна тази недоумица да кара инвалидите да обикалят града в търсене на свободно място за паркиране, като то може да се окаже на километри далеч. Как да се придвижат при това положение. И защо трябва общината да ги ощетява, като ги кара да плащат наравно с останалите?!?
Виждам тежка несправедливост в създалата се ситуация и горещо апелирам към Община Пловдив да прояви управленска мъдрост и да поправи веднага допуснатата административна недоумица. Защото хората с увреждане не заслужават подобно отношение. А всеки от нас може да се окаже един ден в тяхното положение. Затова е редно градската администрация да върне старото положение и инвалидите да имат право да паркират, както е най-удобно според техните ограничени възможности за придвижване.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Премиерът Кирил Петков участва в дебатите, преди да бъде свален от поста председателят на Народното събрание Никола Минчев.
СНИМКА: НИКОЛАЙ ЛИТОВ

    Явно идват избори - сигурен знак: вдигат пенсиите

    Онзи любим израз на Бисмарк, че най-много се лъже преди избори, по време на война и след лов, е издържал проверката на времето. Може обаче смело да напишем негов български аналог: започнат ли политиците да ухажват пенсионерите, като им вдигат пенсиите и дори им обещават още повече след два-три месеца, бъдете сигурни сто процента - идват избори
  • Перперикон днес

    Министърът на културата пак не е в час!

    Вчера, петък, 25 юни, аз отправих отчаян апел за спасяване на културния туризъм у нас. Става дума за приоритетното финансиране чрез Министерство на финансите (да не се бърка с Министерство на културата!) и чрез целеви субсидии на няколко български общини с оглед на развитието на културния туризъм в България

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо