Горан Брегович: Ако трябва да опиша WINBET с моя песен, ще е нещо весело, например Gas Gas

https://www.24plovdiv.bg/mnenia/article/11596585 www.24chasa.bg

Ако аз, Стоичков и Рачков влезем в един бар, мисля, че всички ще се нахвърлят на Христо. Да познаваш Стоичков е… Голяма работа е това. Другите двама… не знам. Може би ще имаме повече късмет с момичетата,  шегува се звездата.

Горан Брегович няма навика да се снима в реклами. Всъщност го прави много, много рядко – по веднъж на няколко десетилетия. Но, разбира се, е написал музиката за десетки рекламни клипове през годините - понякога специално композирани мелодии, понякога адаптации на добре познати негови хитове.

Но определено не се снима често в реклами. Най-вече защото не му се налага да го прави, по негови собствени думи. И въпреки това, ето че той е основно действащо лице в най-новата рекламна кампания на българския хазартен бранд WINBET, където си партнира с един от най-неочакваните и най-впечатляващите дуети в българския ефир, Христо Стоичков и Димитър Рачков.

Когато Горан пристига на снимачната площадка за новите рекламни клипове на WINBET в София, нито той, нито компанията, нито екипът на Brigada&Co., който стои зад творческата идея и реализацията на продукцията, имат представа какво да очакват.

Следват десетки часове снимки, стотици часове постпродукция докато най-сетне клиповете вече са в българския ефир и интернет пространство и резултатът е очевиден. Дори от първото гледане на клипа, „химията“ между трите основни действащи лица е толкова ясно осезаема, толкова в синхрон с основните послания на марката WINBET, че рекламният клип се превръща в много повече от търговско съобщение и (пак по думите на самия Брегович), превръща се в „произведение на изкуството“.

Това вероятно се дължи както на невероятното присъствие на участниците в клипа (подкрепени от прелестното участие на модела Любислава Оцетова), така и на качествените кинематография и специални ефекти и не на последно място – на сценария, който позволява и на тримата големи да демонстрират прекрасен и умело дозиран хумор със самите себе си – качество, присъщо единствено на наистина големите звезди.

Горан Брегович се съгласи да отговори на няколко въпроса за рекламите, за музиката, за риска и бонусите от това да си звезда на международната сцена, както и за всичко, което му предстои през годината в специално интервю за „24 часа“:

- Г-н Брегович, Горан, участвал си в реклами преди доста време. Какво е усещането отново да снимаш реклама?

- Не участвам в много реклами. Някога направих една за бира, в Сърбия. Но днес рекламите не са просто нещо, което ти продава продукт. В тях винаги има нещо артистично и аз уважавам това. Ако рекламата е добра, тя наистина може да бъде произведение на изкуството. Освен това, само най-големите изпълнители правят реклами.

- Кое е по-трудно – да свириш на живо, да снимаш клип или да участваш в реклама?

- Не знам. Обичам да правя всичко. Аз идвам от толкова малка музикална култура, сравнена с културата на други страни, но имам публика по целия свят. За мен това е малко чудо. Можете да ме поканите да свиря на сватба или на погребение, да изнеса концерт в „Карнеги Хол“ или да снимам реклама – с радост ще го направя.

- Но вече не пишеш музика за филми…

- Вече не, не пиша… Знаете ли, когато си по-млад си мислиш, че имаш време да изследваш милион възможности. На определена възраст обаче разбираш, че животът е кратък и можеш да преследваш само една възможност. Погледнете биографията на някои от големите филмови композитори, като Мориконе, да кажем. Той има сигурно музика в 250 филма, но би сложил в биографията си сигурно най-много десет от тях. Всичко останало е пропилян талант. Така че, за щастие на мен не ми се налага да пиша музика за филми. Вече не.

- WINBET означава забавление и приятно прекарване докато  проверяваш дали късметът ти работи. С коя своя песен би описал WINBET?

- Ако трябва да използвам, някоя от моите песни, тогава ще е нещо весело, например Gas Gas.

- Какви са ти впечатленията от Христо Стоичков и Димитър Рачков?

- О, изпратих снимки със Стоичков на приятелите си и май някои от тях вече повече ме уважават. „Аз познавам Стоичков“, сещате се… (смее се) Спортистите са хората, които заслужават огромно уважение. Особено такъв спортист като Стоичков, който макар че идва от малка страна стигна толкова високо. Мисля, че това, че страна като България има спортист като Стоичков е нещо много голямо.

- Коя твоя песен е любима на Стоичков & Рачков?

- По едно време май започнаха да пеят „Месечина“…

- Брегович, Стоичков и Рачков влизат в един бар… Какво се случва след това?

- Мисля, че всички ще се нахвърлят на Стоичков. Да познаваш Стоичков е… Голяма работа е това. Другите двама… не знам. Може би ще имаме повече късмет с момичетата. Но със сигурност малко ще му завиждам на Стоичков.

- Можеш ли да се обзаложиш, че тази реклама на WINBET ще бъде хит?

- Участвал съм в много снимки по времето, в което пишех музика за филми. На тези снимки се е случвало какво ли не. Но за всеки филм, който накрая се е получил хубав, на снимките също е било хубаво. Ние тримата се забавлявахме. Имаме усещането, че нещата отиват в правилната посока. Затова съм сигурен, че това ще е реклама, от която никой няма да се срамува.

- Какъв е най-големият бонус от това, че си международна звезда?

- Първото хубаво нещо е, че си свободен. Не ти се налага да правиш за пари неща, които не би направил безплатно. Така разбирам аз свободата, свободата на твореца. От доста отдавна не ми се налага да правя за пари неща, които не бих направил без да ми плащат. Така че това е първото нещо.

Наскоро гледах едно старо интервю на Дейвид Бауи. Попитаха го наистина ли е толкова приятно, когато една рок звезда се ожени за красив модел. И той отговори: Да, приятно е. Това е.

- Ти винаги си партнираш с други музиканти в албумите си. С кого би искал да си партнираш, но не си имал възможност?

- Ами, аз цял живот си партнирам с две български певици. Людмила и сестра ѝ [Людмила и Даниела Радкови] обикалят с мен света вече, не знам точно…може би двайсет и пет години.  Докато беше пандемията записах два албума. Мисля, че всички написаха по два албума докато нещата се върнат към нормалното. Така че не знам още с кого ще си партнирам.

Написах концерт за цигулка и поканих трима цигулари за него. Един израелски музикант за еврейската пиеса от него, един много добър цигулар от Тунис за мюсюлманската пиеса и една християнка от Белград. Това бяха първите партньорства засега. После ще видим, защото останалите композиции в албума са песни.

Така че в момента избирам с кого да работя и дали да си партнирам с някого или да го направя както едно време – сам.

- Какво предстои на Горан Брегович?

- Вчера получих графика си за годината. Всичко е запълнено. Тази година трябва да направя доста концерти. Имам два концерта в Белгия, после в Германия и се надявам да мога да завърша турнето, защото в това турне ще свиря в Южна и Северна Америка, в Европа,

Мисля, че това иска всеки, който се занимава с концерти сега - всичко в графика им да се случи наистина.

- Ти си непрекъснато на турне, а ти се наложи да спреш за две години заради пандемията? Беше ли трудно за теб това време?

- Не мисля, че беше толкова лошо, че спрях с концертите за две години. Ако нямаше ковид изобщо нямаше да спра. Аз не снимам клипове за You Tube, aз пътувам, за да представя музиката си, така както се правеше някога. И докато обиколя Сибир, Исландия, Нова Зеландия, Хонг Конг и всичко по средата, на мен ми отнема две-три години, за да представя музиката си по света. Това е едно непрекъснато турне и е така от 25 години. Така че, не беше лошо да спра за две години.

Освен това, единият от помощниците ми много се пазеше да не се зарази, защото жена му има проблеми със сърцето, а пък аз имам малка градина, където гледам домати, картофи и други неща. Имам и една котка, която трябва да храня… Изобщо, това бяха две хубави години, въпреки че нямах концерти през това време.

Горан Брегович (роден през 1950 г. в Сараево, Югославия) достига звезден статус като лидер на прославената юго-рок група „Биело дугме“ още през седемдесетте и осемдесетте на миналия век, когато се превръща в идол и модел на подражание за хиляди фенове не само в родната си страна.

Разпадът на Югославия почти съвпада по време с разпада на групата. Когато започват войните в родината му, той се оказва в Париж, където остава с години и се обръща към филмовата музика, като създава незабравими мелодии за филми като „Аризонска мечта“, „Циганско лято“, „Ъндърграунд“ и други.

Днес, музиката на Горан Брегович е известна със странната, но експлозивна смес от най-разнообразен фолк, рокендрол, класика и джаз, с която са белязани най-големите му успехи като солов изпълнител.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • СНИМКА: АРХИВ

    Как полицаи покриха човека, направил брат ми инвалид

    "Бог да прости момичетата, дори не мога да си представя какво е на родителите, които са изгубили детенце заради един изрод, който не заслужава да диша…Всъщност… почти мога". Това пише във фейсбук профила си журналистът Иван Петров, чийто брат миналата година бе пребит от ултраси, които го наръгали с нож