Димитър Ганев, “Тренд”: Властта се ползва с тефлоново покритие, но ще е за малко

https://www.24plovdiv.bg/mnenia/article/10727298 www.24chasa.bg
Политологът Димитър Ганев от "Тренд" СНИМКА: Архив

Съчетанието на два фактора - сравнително ниската стартова подкрепа и скока на цените може да се превърне в източник на огромно социално недоволство

Всеки нов избор, особено когато доведе до смяна на властта, неминуемо води до доза презареждане с доверие. Това ясно личи и от данните от последното проучване на “Тренд”.

Еуфорията от новия кабинет не е голяма, но това не бива да ни изненадва. Началният устрем не може да се сравнява с електоралните вълни от 2001 и 2009 година, когато първата политическа сила печели съответно 2 милиона гласа (НДСВ) и 1,6 милиона гласа (ГЕРБ).

През ноември 2021 г. “Продължаваме промяната” спечели изборите с по-малко от 700 хиляди гласа, съставяйки кабинет в сложна конфигурация. В този ред на мисли не можем да очакваме кой знае каква вълна от ентусиазъм, защото базата, от която се тръгва, не е голяма.

Въпреки това личи, че както всеки нов кабинет, и този се ползва с тефлоново покритие. Видимо спорни решения на правителството и някои кадрови неудачи минаха като че ли безпроблемно. Плъзнаха се по тефлона.

На хоризонта обаче се задава друга вълна. Тя не е от подкрепа, а е с голям разрушителен потенциал. Цените.

Рядко може да се наблюдава в проучване проблем, който се откроява толкова силно. Дори пандемията от COVID-19 изглежда по-малко значим за българите въпрос. Като че ли свикнахме с вируса и проблемът се превръща лека-полека във фонов.

Проблемът с повишаването на цените има и своите количествени измерения в общественото съзнание. Ако ни се съобщава официална инфлация от 7-8%, то усещането е съвсем различно. Половината от българите заявяват, че основните стоки, които обикновено пазаруват, са се покачили с над 20%.

Съчетават се два фактора – сравнително слаб начален тласък като подкрепа и огромен проблем, който може да се превърне в източник на огромно социално недоволство. Достатъчно много доказателства имаме, за да знаем, че когато се опре до джоба на българина, напрежението се покачва драстично.

И не, не вещая някаква катастрофа за новия кабинет. Просто предупреждавам, че тефлоновото покритие на правителството може съвсем скоро да бъде изчегъртано.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • 34 хиляди за една решетка не са много. Резилът е голям!

    34 хиляди за една решетка не са много. Резилът е голям!

    Няколко дни българските депутати упражняват дар слово (според наличностите) и политически патос по въпроса с новата желязна решетка на парадния вход на парламента, която трябва да ги пази от любовта народна. Оказа се, че формално щетата не е кой знае колко голяма. Решетката струва едни 34 хиляди лева. Което не е чак толкова много
  • Слави Василев, политолог

    Слави Василев: Украйна ще стане западна държава, когато и Русия стане

    Защо политическият ни елит си съдира ризата Искам да напиша няколко думи за Украйна. Чувам през последните седмици какви ли не мнения по темата. Политическият ни елит подкрепя гледната точка на украинските властимащи и оттам в обществото се заражда една лавина от еднопосочни мнения, които анатемосват всичко

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо