Пловдивски агробизнесмен: Как да сме конкурентни? Внасяме повече домати, отколкото банани

https://www.24plovdiv.bg/mnenia/article/10696470 www.24chasa.bg
Красимир Кумчев

От едната ни страна е Турция с евтиния внос, от другата - Гърция с тройно по-високи субсидии от нашите, казва Красимир Кумчев

108 хиляди тона домати срещу 94 хиляди тона банани и цитруси! Това сме внесли м.г. у нас. Цифрите оповести видният агробизнесмен от пловдивското Трилистник Красимир Кумчев.
По думите му от традиционен износител на зеленчук България се превърна във вносител. Това означава, че общата политика на ЕС в селското стопанство е напълно погрешна, а българската - още повече, категоричен е той.

 "Ако отстоявахме интереса си, нямаше родните плодове и зеленчуци да са едва 1/5 от това, което слагаме на трапезата си, а щяха да са поне 50-60 процента“, допълва той.

На българското селско стопанство му трябва конкурентна среда и равни условия на пазара, което включва и равни субсидии с останалите страни членки на ЕС. "С всеки изминал програмен период нещата в сектора стават все по-зле", е мнението на Кумчев.

До 2027 г., по линия на преките плащания, бюджетът на ЕС предвижда 14,5 милиарда евро субсидии за Гърция. За България сумата е три пъти по-малка – планираните субсидии са 4,5 милиарда евро.

„И като върнем предишните два програмни периода, се вижда какъв огромен дисбаланс има между две съседни държави по отношение на подпомагането", казва Кумчев и подчертава, че обработваемата площ на България и Гърция е напълно съпоставима.
"Как нашите производители да бъдат конкурентни? От едната ни страна е Турция с евтиния внос, от другата – Гърция, където получават три пъти повече субсидии", твърди той. Единственото, което искаме, е да имаме единна конкурентна среда и изравняване на субсидиите, категоричен е Кумчев.

Правителството трябва да изгради такава политика в сектора, че да защити националния интерес, защото производството на храни и продоволствената политика е част от националната сигурност на една държава, обобщи той.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Очевидно е, че трябва да се мисли за нов национален празник

    Очевидно е, че трябва да се мисли за нов национален празник

    Идеята на ГЕРБ 24 май да бъде обявен за национален празник си заслужава мисленето. Очевидно е, че след агресията в Украйна всякакви чествания, свързани с участието на руски военнослужещи, ще бъдат засенчвани от случилото се в Буча. И следователно никога повече 3 март няма да бъде приеман безрезервно от цялото българско общество
  • Слави Василев, политолог

    Слави Василев: Украйна ще стане западна държава, когато и Русия стане

    Защо политическият ни елит си съдира ризата Искам да напиша няколко думи за Украйна. Чувам през последните седмици какви ли не мнения по темата. Политическият ни елит подкрепя гледната точка на украинските властимащи и оттам в обществото се заражда една лавина от еднопосочни мнения, които анатемосват всичко

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо