Токев зад решетките - и да не ви се вярва, и у нас наказанието е неизбежно

https://www.24plovdiv.bg/mnenia/article/10693089 www.24chasa.bg

Явно законът не е лош, а правосъдието

ни отбеляза положителна точка

Невероятно е – Андре Токев, най-известният от уважаваната професия, да влезе в затвора!

Е, има и лошо стечение на обстоятелствата – предходна условна присъда с неизтекъл изпитателен срок, очевидно и заснето нарушение. Влизането в затвора при това положение по закон е неизбежно. За повторно шофиране след употреба на алкохол наказанието е от 1 до 5 години затвор.

При тази ситуация

споразумението

беше

оптималното

юридическо

решение,

даващо възможност за най-къс срок лишаване от свобода. Със споразумението може да се определи наказание под най-ниския предел и без да са налице изключителни или многобройни смекчаващи отговорността обстоятелства.

Именно поради тази причина чрез одобрено от съда споразумение Андре Токев е осъден на 7 месеца затвор, а също и на глоба от 450 лева, разноски от 550 лева и отнемане на книжката му за година и половина.

Към 7-те месеца обаче се добавя и предишната условна присъда на Токев от 3 месеца затвор, която сега също трябва да бъде изтърпяна ефективно, тъй като изпитателният срок по първата присъда не е изтекъл. Така общото му наказание става 10 месеца.

Но Андре Токев

ще остане зад

решетките

най-много

9 месеца,

тъй като два дни домашен арест се зачитат за един ден лишаване от свобода. А Токев престоя 2 месеца под домашен арест. Изцяло ще му бъдат приспаднати и 3-те дни, докато беше задържан след извършване на нарушението.

Андре Токев може да бъде освободен предсрочно при добро поведение, ако е изтърпял поне половината от присъдата си – т.е. след 4 месеца и половина. Той ще я изтърпява при първоначален общ режим - наказанието се изтърпява в затворническо общежитие от открит тип. Лишените от свобода там се поставят при смекчен надзор и могат да работят извън района на общежитието без охрана. Те провеждат свиждания без заграждения с възможност за свободен достъп до посетителите. Ползват медицинска помощ в лечебните заведения извън местата за лишаване от свобода, включително стационарно лечение без охрана. Могат да присъстват на културни, спортни, религиозни и други мероприятия, провеждани в населеното място по местонахождение на общежитието. Могат да бъдат включвани в курсове за придобиване на специалност или за повишаване на квалификацията заедно със свободните граждани.

Законът постановява осъденият да изтърпява наказанието най-близо до постоянния си адрес. Това прави Казичене вероятно място за изпълнение на наказанието.

Всеки човек има трудни моменти в живота. Не всеки е в състояние да се контролира след употреба на повече алкохол. Но в тези случаи основното е да се потърси психотерапевтична помощ, за да се предотвратят подобни случаи за в бъдеще. И най-доброто време за това е по време на наказанието лишаване от свобода,

където терапията

е неизбежна

Защото възможната наказателна отговорност при определен тип хора, употребили алкохол, не е възпиращият фактор.

Естествено, не бива да се толерира шофирането след голяма доза алкохол, защото могат да бъдат наранени или даже убити хора. Но това е възможност при всяко едно нарушение, включително и при превишена скорост.

Законът ни не е лош. А това, че се прилага, и известен човек може да влезе в затвора, е положителна точка за правната ни система. И не толкова срокът на лишаването е важен, а неизбежността на наказанието, наложено при спазване на закона. Извън това Андре Токев е изключителен професионалист. Още преди двайсетина години - когато беше главен готвач в “Хилтън”, специално ходехме да се наслаждаваме на изключителните му изяви.

Поне за мен готвачът е най-уважаваната професия. Съзидателна, доставяща изключително удоволствие, изискваща въображение, усет и майсторство. Едно невъобразимо съчетание от изкуство, психология и химия. Тежко е, когато човек има такъв проблем, но както Андре Токев правилно отбеляза – благодарен е на господ, че нищо фатално не се е случило. Изпитанието е и предизвикателство – при по-специфични условия на изпълнението на наказанието могат да се открият нови изкусителни съчетания на вкусното.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • 34 хиляди за една решетка не са много. Резилът е голям!

    34 хиляди за една решетка не са много. Резилът е голям!

    Няколко дни българските депутати упражняват дар слово (според наличностите) и политически патос по въпроса с новата желязна решетка на парадния вход на парламента, която трябва да ги пази от любовта народна. Оказа се, че формално щетата не е кой знае колко голяма. Решетката струва едни 34 хиляди лева. Което не е чак толкова много
  • Слави Василев, политолог

    Слави Василев: Украйна ще стане западна държава, когато и Русия стане

    Защо политическият ни елит си съдира ризата Искам да напиша няколко думи за Украйна. Чувам през последните седмици какви ли не мнения по темата. Политическият ни елит подкрепя гледната точка на украинските властимащи и оттам в обществото се заражда една лавина от еднопосочни мнения, които анатемосват всичко

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо