Доц. д-р Цветелина Спиридонова: До 510 лв. на ден струва един COVID пациент

https://www.24plovdiv.bg/mnenia/article/10675750 www.24chasa.bg
СНИМКА: СПИСАНИЕ "ИКОНОМИКА"

Здравната каса компенсира частично лечебните заведения, но истината е, че разходите при тези болни са непредвидими и неограничими, казва изпълнителният директор на МБАЛ “Хигия” в Пазарджик

Екип на "24 часа" потърси информация колко са били COVID пациентите за миналата година в страната, като разговаря с шефове на болници дали лечението на такива болни е ощетявало лечебното заведение, какво е съотношението между хората, лекувани от тази инфекция и други заболявания.

- Д-р Спиридонова, през 2021 г. повече ли бяха пациентите с COVID във вашата болница “Хигия” в сравнение с други заболявания?

- Нормално е в рамките на световната пандемия водещата диагноза за хоспитализация да е именно COVID инфекцията. Бърза груба статистика показва, че процентът на хоспитализираните с COVID инфекция в нашата болница през 2021 г. е 15,8%.

Само за една диагноза това е доста сериозен процент. За сравнение, хоспитализираните пациенти със сърдечна недостатъчност за същия период са около 14%, а знаем, че България е на едно от водещите места по сърдечносъдови заболявания.

Немалък е и процентът на пациентите с инфаркт на миокарда - 6,5%. Болните, хоспитализирани с други диагнози пред 2021 г., са с по-нисък процент, което е обяснимо както с периодите на ограничена планова хоспитализация, така и с психологическия ефект на пандемията върху пациентите и нормалния човешки страх, водещ до отлагане на лечението на диагнози, които не изискват спешна намеса.

За съжаление, и това отлагане във времето на адекватно лечение често довежда пациента при нас в 3-и или 4-и стадий на заболяване, което преди 2 години е било в 1-и или 2-и стадий, когато лечението е било не само по-реално и лесно, но и по-щадящо и с по-добра прогноза.

- Финансово по-неизгодно ли е лечението на COVID пациенти?

- Изказът “изгодно” в рамките на реализирането на здравни услуги и в контекста на финансирането им в България е най-малкото неуместен.

Не за първи път казвам, че за да постигнеш нещо безценно - здраве, стойността на вложените ресурси е трудно измерима.

Преди да стигнем до цифрите, ще споделя, че не говорим за чисто материален ресурс, а преди всичко за свръхнатовареност и преразход на човешки ресурс. Хората обичат да виждат цифри, а аз съм и в ролята на мениджър. НЗОК заплаща клиничната пътека за лечение на COVID пациент, който не е в интензивно отделение, на стойност 1450 лв.

Тези пациенти пролежават средно 9 дни - минимум 6, максимум 20 дни, тъй като освен COVID инфекция те имат и придружаващи заболявания, които нерядко декомпенсират на фона на тежкия дифузен вирусен васкулит.

Средната стойност на един леглоден е 270 лв. Към него се добавя и стойността на лекарства за ден, включително и за придружаващите заболявания на пациента - около 240 лв. Така изчислено 1 ден адекватно лечение плюс персонал, светлина, топлина и храна струва между 450 и 510 лв.

Това означава, че при минимален престой от 6 дни на неусложнен пациент болницата влага между 3000 и 3500 лв., а за 20 дни между 9000 и 10 700 лв.

Разходите при COVID пациенти с дихателна недостатъчност и мултиорганна декомпенсация могат да надхвърлят 30 000 лв.

Разбира се, НЗОК компенсира частично лечебните заведения чрез т.нар. процедури за реанимация, но истината е, че разходите при тези болни са непредвидими и неограничими.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • 34 хиляди за една решетка не са много. Резилът е голям!

    34 хиляди за една решетка не са много. Резилът е голям!

    Няколко дни българските депутати упражняват дар слово (според наличностите) и политически патос по въпроса с новата желязна решетка на парадния вход на парламента, която трябва да ги пази от любовта народна. Оказа се, че формално щетата не е кой знае колко голяма. Решетката струва едни 34 хиляди лева. Което не е чак толкова много
  • Слави Василев, политолог

    Слави Василев: Украйна ще стане западна държава, когато и Русия стане

    Защо политическият ни елит си съдира ризата Искам да напиша няколко думи за Украйна. Чувам през последните седмици какви ли не мнения по темата. Политическият ни елит подкрепя гледната точка на украинските властимащи и оттам в обществото се заражда една лавина от еднопосочни мнения, които анатемосват всичко

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо