Не боли да цитираш истинската новина, срамно е да разпространяваш фалшива

https://www.24plovdiv.bg/mnenia/article/10648836 www.24chasa.bg

На фаталния 13 януари получихме поредно потвърждение защо България продължава да е символ на медийна несвобода. Очевидно причината не е само във властта, но и в самите медии.

“24 часа” успя да научи пръв новината на деня, а именно, че председателят на антикорупционната комисия Сотир Цацаров има намерение да се оттегли от поста от 1 март. Това стана ясно от отговор на самия Цацаров на въпрос на “24 часа” за законодателните идеи на новата власт за промени в антикорупционната комисия.

Цацаров отговори писмено, че има мнение, но ще го обяви след 1 март, когато си тръгва.

“24 часа” публикува инстантно тази новина на сайта си в 16,50 ч в четвъртък: “Цацаров реши преди политиците: дава оставка до дни, тръгва си на 1 март”.

И тъй като “24 часа” е достоверна медия, новината бе подета от всички медии. Но някои я преписаха, без да се позовават на първоизточника.

Сайтовете на трите големи телевизии пуснаха новината в 17,02, 17,03 и 17,12 минути с формулировката “информацията е потвърдена от пресцентъра на КПКОНПИ”. Чия информация е потвърдена? И къде е била тази информация? На плакати в центъра на София?

В 17,07 ч БНР се позова на “свои източници”. По-късно сайтове се позоваха... на БНР. Имаше медии, които коректно цитираха “24 часа” като първоизточник - Дневник, Лекс, Епицентър, dir.bg, Офнюз, Факти.

В 17,16 ч “Труд” написа новината с позоваване на антикорупционната комисия, уточнявайки как “малко по-рано столичен вестник, който е поискал от Цацаров коментар (...), съобщи, че той има намерение да се оттегли от поста”.

Да, новината няма авторско право и е нормално подобно съобщение да бъде светкавично броудкаствано навсякъде. Но ни направи впечатление перверзното желание на медии - и обществени, и частни, да правят всякакви тъпи упражнения така, щото да не споменават името “24 часа”. Почувствахме се като някакви волдемори, заети с трупане на магическа сила чрез практикуване на тъмните изкуства.

Но и си дадохме сметка колко се е извратил нашият занаят. Тая мода започна от частните телевизии, които заради въображаеми санкции от СЕМ не споменават никакви търговски марки, включително и на медии. После това бе подето от онлайн буфосинхронистите, които паразитират на гърба на малкото останали медии, които произвеждат съдържание.

Но като чухме по националното радио, издържано от парите на всички български данъкоплатци, формулировката “научи от свои източници”, ни дойде малко в повече.

Уважаеми колеги, елементарните правила на нашата професия повеляват новината да бъде съобщавана в контекст - кога, кой, къде и при какви обстоятелства казва нещо.

Тук не става дума, че от цитирането на “24 часа” имаме някакъв користен интерес. Става дума за потребителя на медийното съдържание. Вие ощетявате слушателите си, като го лишавате от важна част от новината по абсолютно налудни мотиви. Цитирането на първоизточника на дадено съобщение е част от професионализма, не боли и не струва пари. Затова молим, като преписвате, цитирайте!

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • 34 хиляди за една решетка не са много. Резилът е голям!

    34 хиляди за една решетка не са много. Резилът е голям!

    Няколко дни българските депутати упражняват дар слово (според наличностите) и политически патос по въпроса с новата желязна решетка на парадния вход на парламента, която трябва да ги пази от любовта народна. Оказа се, че формално щетата не е кой знае колко голяма. Решетката струва едни 34 хиляди лева. Което не е чак толкова много
  • Слави Василев, политолог

    Слави Василев: Украйна ще стане западна държава, когато и Русия стане

    Защо политическият ни елит си съдира ризата Искам да напиша няколко думи за Украйна. Чувам през последните седмици какви ли не мнения по темата. Политическият ни елит подкрепя гледната точка на украинските властимащи и оттам в обществото се заражда една лавина от еднопосочни мнения, които анатемосват всичко

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо