Радостин Василев: Рухнали са инфраструктурата и финансирането на спорта

https://www.24plovdiv.bg/mnenia/article/10608938 www.24chasa.bg
СНИМКА: Велислав Николов

Скоро само България ще остане без модерен стадион в цяла Европа, казва министърът на спорта

Радостин Василев е роден на 1 януари 1985 г. в Плевен. Завършва право в СУ “Свети Климент Охридски”. Започва трудовата си дейност като юрисконсулт на ЦСКА. След това прави самостоятелно адвокатско дружество. Депутат от ИТН в 45-ото, 46-ото и 47-ото народно събрание. Председател на правната комисия в 45-ото народно събрание. Женен, има един син.

- Г-н Василев, защо се наложи да се отмени наредбата за финансиране на федерациите, изработена от служебния министър Андрей Кузманов?

- При встъпването ми в длъжност помолих от дирекцията за спорт за високи постижения да ме запознаят с програмата, с постъпилите становища на федерациите - заинтересованите страни по програмата. Възложих на външни експерти от НСА да анализират ефектите на програмата, ако заложим данните от миналата година. И доклада, който получихме, ни накара да се притесняваме от сериозни аномалии във финансирането на федерациите. И то огромни аномалии. Финансови. Имаше рискове федерациите дори да не се справят административно с кандидатстването по нея. Най-сериозните проблеми бяха в методиката на оценката за финансиране. Заради това я отменихме. И се прави нова, която ще е преходна и ще е само за 2022 г. И през цялата тази 2022 г. експерти ще разработят нова програма, която ще бъде абсолютно различна от досегашните. Ще включим федерациите, ще има обществено обсъждане, за да предложим един устойчив модел. Планираме категоризация на федерациите.

- Всички федерации ли ще се финансират?

- Ще има различни групи. Един от положителните моменти в програмата на министър Кузманов бе, че разширява кръга на финансираните федерации. Ние също ще го направим. Ще има програми, по които да се финансират, базирани на точни критерии.

- Нормално ли е в България да се финансират над 100 федерации?

- Не. Точно заради това ще има критерии за какво може да се кандидатства. Със сигурност ще има федерации, които до момента не са получавали финансиране, но сега ще могат да кандидатстват. И то в размер, който не е фиксиран, както се предвиждаше в програмата на Кузманов.

- Футболът също е федерация.

- Да. Моята информация от администрацията на министерството е, че БФС не е кандидатствал последните две години за държавно финансиране - след скандала с екипите и терените за европейското юношеско първенство и по който се води дело.

- А биха ли могли да кандидатстват за финансиране?

- Биха могли. На общо основание, според условията на програмата.

- Вече две седмици сте на поста. Много ли са проблемите?

- Неочаквано много проблеми. Оказва се, че

това, което сме виждали

отвън, е доста по-различно

от това, което се вижда

вътре в министерството

Кръгът на проблемите е огромен. И може би до момента не са могли да бъдат решени поради липсата на планиране. Защото с влизането в министерството те затрупват куп форсмажорни проблеми, които не ти позволяват да мислиш за планиране, за спорт. И огромна част от времето ни бе отнето от правни, административни, юридически казуси, а не типично спортни, които са най-важните. Ще се надявам за един-два месеца да ги приключим, за да започнем да разработваме политики в областта на спорта и младежта. Защото в момента реално за това няма време. Искам този период да е кратък. Всеки си мисли, че може да звънне на министъра по телефона и той да се разпореди. А ние се стремим да въведем правила. За съжаление, в нашата сфера, както и в много други, не са функционирали правила и това е довело до един вид анархия, която омаловажава съществуването на орган, който да управлява системата. А министерството е най-сериозната административна структура за управление. Трябва да дадем смисъл на работата на хората.

- Кой е най-сериозният проблем?

- Те са различни. На първо място е може би малкият бюджет. Спортът е недофинансиран. Държавата е приемала спорта като последната система, на която трябва да се помага. А аз искам това да стане цел №1 или поне водеща цел. Първо, за да е здраво обществото, и след това да има спортисти, които да вдъхновяват младите. На второ място е инфраструктурата. Да, последните 10 години се създаде такава - къде нецелесъобразно, къде на добро място. Самият факт, че нямаме един национален стадион според изискванията говори много. Скоро ще сме последните в Европа без такъв. Всъщност нямаме и един стадион, който да отговаря на всички изисквания.

- Но един национален стадион изисква много. Давам пример с този в Скопие, където сега е змиярник.

- Аз не бих дал пример с Република Северна Македония, бих искал да се сравняваме с по-напредналите страни в Европа. Имаме недостиг на съоръжения в София. Едно такова съоръжение може да се използва и от други клубове. За съжаление, се оказва, че в България

нито едно спортно

съоръжение не може

да се издържа от

бизнесплан, от маркетинг

Това засега ще остане социална политика на държавата. Тоест тя ще строи с надеждата, цяла икономическа среда да създаде климат за игра, за спорт, да се ходи на мачове. Не може да развиваме функционално спорта извън цялата система на държавата. В момента тя мисли за пенсии, за здравеопазване, за енергетика. Но ако ние не си направим инфраструктура в регионите, където да развиваме спорта, не можем да се развиваме. Децата няма къде да тичат и заради това компютрите ги завладяват. Не говоря за грандиозни проекти като в Китай, тук говорим за четири бази в страната, които да могат да се ползват и от спортни училища. Те трябва да развиват елитния спорт, а не както е в момента - да гонят бройка на учениците, за да имат финансиране по делегирания бюджет.

- В спортните училища това е може би най-големият проблем - делегираният бюджет.

- Вече съм говорил с министър Денков и може би

от 2023 г. няма

да има делегиран

бюджет за

държавните

спортни училища

За да могат да търсят качество. Но за тях разговорът е огромен и няма как да ни стигне времето към момента.

Финансирането си остава проблем, инфраструктурата си остава проблем, демографският проблем е огромен. Сивотата в сектора е огромен проблем. За съжаление, в системата на спорта от най-високо до най-ниско ниво има корупция. Никой не иска да инвестира в такава среда.
А е много неприятно, когато такива неща се случват в спорт, култура, образование. Защото това е лицето на една нация.

- Така стигнахме до проблема “Българска армия”.

- Още преди да встъпя в длъжност съм запознат с този проблем. И той не е от 5-6 години, а от последните 30. Заради това проведох първите си две срещи с ЦСКА и “Левски”, защото исках да чуя мнението на двата най-големи клуба. Който е поискал среща, с него съм се видял. На срещата с ЦСКА г-н Юлиан Инджов обясни тяхната позиция и приех да съм мостът между всички, за да бъде решено всичко законосъобразно. Ако наистина има частен инвеститор, който иска да възстанови един държавен имот в много тежко състояние, и това гарантира защита на интереса на държавата и обществото, аз съм “за”. Аз не мога да не се опитам да помогна за изграждането на такъв обект. Защото в момента това е руина. Всички си спомнят какво се случи на последния мач и оплакванията, че са летели бетонни блокчета към пейката на съперника.

Какво ще стане, ако се

случи трагедия на

държавен имот? Кой ще

поеме отговорността?

Заради това се видях и с главния архитект Здравко Здравков. И се оказа, че може да се направи нов стадион в сегашната шапка. Каквото е упоменато и в документите, издадени на ЦСКА през 2019 г.

- Къде е тогава проблемът? Феновете искат да знаят точно това.

- Аз не мога да гадая, макар че вече си изграждам мнение за казуса. Аз искам, ако има такъв проблем, да го дефинирам, и ако може, да го решим заедно. Не вярвам да има нерешим проблем в държавата, свързан със строителството на един стадион. Според мен досега е имало комуникационен проблем. До момента цялата власт - централна, общинска, е била в една партия. Тогава е било идеално да се реши всичко. Но и сега, при тази фрагментация, може да се реши проблемът. Защото това е държавен имот. От гледна точка на министерството съм възложил две неща. Първо, комисия от “Сердика спортни имоти”, която е собственик на терена, да оцени по държавните стандарти инвестициите в Панчарево. Да се оцени от финансова гледна точка дългът какъв е, колко може законно да се приспадне, и да се изпълняват договорите, които има ЦСКА с министерството. А от гледна точка на отношенията с общината ще бъда мост за решаването на проблемите. Защото съм заинтересован да не стоят там руините, а да има нещо ново. И правим всичко възможно да се решат проблемите законово.

Аз не помагам

на никого, аз

помагам на

държавата

Не на ЦСКА, на този, или онзи. Защото в момента е много трудно държавата да строи стадиони на частните клубове, просто ресурсът за това е ограничен. Но след като има имот, на който нищо не е правено 30 години, след като има инвеститор, сме длъжни да докараме нещата до финал.

Същото го казах и на “Левски”. Каквото мога, ще помогна. Знам, че имат проблем с козирката. Вече е протекло отдолу. Главният архитект ми каза, че в момента са коментирали и с тях как да се построи козирка. Ако мога да помогна, ще помогна. Законно. Защото това е другата част от обществения интерес.

Пловдивските отбори. И там са прехвърляни едни средства, сега не стигат. Ще ги приема и тях, стига да искат. Който предлага помощ да си оправим инфраструктурата, е добре дошъл в този кабинет. “Локомотив” (София) също има нужда от осветление.

Да, футболът предизвиква най-сериозен интерес. Но и другите спортове са важни. Просто от футбола ме затиснаха с проблемите още от първия ден и съм длъжен да реагирам адекватно. Предстои зимна олимпиада. Трябва да осигурим финансиране и за там.

Януари и

февруари ще

работим с

бюджета за

2021 г. А

февруари е

олимпиадата

Говорих с премиера и с финансовия министър и получих уверенията, че всичко ще бъде наред. Имаме капацитет да осигурим отпуснати допълнително средства за зимните спортове при нужда. Разговарях и с президента на БОК Стефка Костадинова - и на тях ще им бъде осигурено финансиране.

Дойде времето не някой да бъде изнудван или притискан, защото и такива слухове има, а ако иска да строи спортна инфраструктура, ще строи. Коментирал съм казусите и с премиера и той лично ще следи за процедурите. Дори с него обсъдих модел за решаване на казуси с държавни спортни имоти, който може да бъде реализиран и той се основава на ясни пазарни принципи.

- И идва моментът с комплекс “Червено знаме” и залите на клубовете на ЦСКА.

- Аз като страничен наблюдател слушах дълги години какви проекти се планират за “Червено знаме”. Публично-частно партньорство, какво ли не. Но до ден днешен там е руина. Това е огромен срам за държавата. Последно четох изказване на министър Кузманов, че там ще бъде оазис. Но тук не намирам никаква документация и ще трябва лично да му се обадя, за да ми каже по какъв начин е виждал този оазис. Това е приоритет, чиято съдба ще бъде решена от мен и от министерството и от Минстерския съвет, защото е национален проблем. Това е база с огромна стойност. Ще го решим до средата на тази година.

Не е невъзможно

държавата да

инвестира в

изграждането на

всичко там

Защото от чакане на частен инвеститор последно там се случи пожар. Няма да допусна руини в центъра на София, собственост на ММС. Ако не можем да намерим начин да си партнираме с инвеститор при пълна прозрачност, лично се ангажирам с експерти да направим проект, който да се финансира от държавата.

- Много външни експерти. Не стигат хората ли?

- Да, трябват. Защото има много проблеми. И явно експертизата на хората тук не достига, след като проблемите стоят толкова години. Дори самият премиер има предложения за начина за справяне с проблема с “Червено знаме”. Кой инвеститор ще се съгласи да направи нещо само за спорт? Без да има възвръщаемост? Как се строи национален стадион? Това е социална политика. Кой има социална политика? Държавата. Такова ни е обществото. Ние сме бедни, значително по-бедни от останалите. Докато сме бедни, държавата трябва да подпомага спорта по този начин. Като направим “Червено знаме”, ще го ползва този, който иска, знае какво прави и отговаря на изискванията. Няма да има крепости. Да седи някой и да казва, че това е на еди-кой си отбор. Виждаме волейболният “Левски” каква хубава сграда си построи. Значи има кой да дава. Най-хубавото е, че когато държавата инвестира в спортна инфраструктура, тя няма интерес да прави молове, ресторанти и дискотеки. Сумата, която ще трябва да генерира един обект, ще е необходимата да се поддържа в изряден вид. Не се търси печалба. А частникът това търси. Тогава се намалява цената на строежа, намалява се обемът на спортните дейности за сметка на другите и става еднофункционална зала като “Арена Армеец”. Която се ползва рядко за спорт и повече за концерти. Това е концертна зала. Заради това ни трябват зали в четирите региона на страната. И започваме работа по тях.

- Но в Бургас си има.

- 65 милиона струва до момента по предварителни данни. Тепърва ще се прави анализ на този обект, защото той е от национално значение.

Защото не може

да струва

толкова и да

получавам молби

за още десетки

милиони

Искам да знам какво се е случило там. Заради това поисках всички документи от дружествата. Залата в Бургас трябва да бъде завършена. Напълно прозрачно. И един път завинаги. А не още 5 милиона, 10 милиона, 15 милиона. И Бургас ще има едно истинско бижу. Защото залата е великолепна. И тук идва тежкият въпрос с управлението. Не е важно само да строиш, но и да управляваш прозрачно. Тези дружества трябва да си изкарват заплатите. Истината е, че хората виждат това, което остава след един министър, след едно управление. Към това се стремя и аз. Искам да осигуря справедливо финансиране на федерациите, искам контролът да е добър. Не искам да политизирам спорта по никакъв начин. Искам да оправим спортната инфраструктура, като започнем от най-тежките, драматични проблеми - Бургас, 4 нови обекта съгласно коалиционното споразумение, “Червено знаме”, “Българска армия” - привържениците чакат вече над 20 години, при “Левски” - може ли да

построиш сектор

за 15 милиона и

да нямаш

козирка и в

момента той да

е застрашен от

срутване,

“Локо” (Сф) - традиционен отбор, трябва им осветление. Получил съм им писмото, вписал съм си го в приоритетите. За съжаление, ще ми трябва бюджет от няколко милиарда на първо четене. И не всичко е футбол.

- А проверките на дружествата в министерството - тото, спортни бази, докъде стигнаха?

- Всички проверки по коалиционното споразумение започват тепърва. Когато видя нещо нередно, ще го предавам на компетентните органи. В министерството има хора, които си вършат перфектно работата, но са стояли отстрани, защото не е имало политическа воля за реформа. Сега има политическа воля на никой да не се пречи, да не се рекетира, да не се изнудва и да намалим максимално корупцията в сектора. Но ако някой смята, че ще паразитира, както е било досега, няма да стане. Може да ми отнеме и година да изчистя системата, но няма да се откажа. Това трябва да е ясно на всички.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Възела със Скопие и папата няма да може да разсече

    Възела със Скопие и папата няма да може да разсече

    Възелът за европейското битие на нашите съседи - македонците, се заплете толкова много, че само чудо би го решило. Толкова европейски и американски пратеници дойдоха в София да ходатайстват за Скопие, а работата отива на отлагане. Каквото в Северна Македония (а и в Албания, която страда без вина виновна) не искат и да чуят
  • Слави Василев, политолог

    Слави Василев: Украйна ще стане западна държава, когато и Русия стане

    Защо политическият ни елит си съдира ризата Искам да напиша няколко думи за Украйна. Чувам през последните седмици какви ли не мнения по темата. Политическият ни елит подкрепя гледната точка на украинските властимащи и оттам в обществото се заражда една лавина от еднопосочни мнения, които анатемосват всичко

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо