Управителят на Федералния резерв: Омикрон може да забави икономиката

https://www.24plovdiv.bg/mnenia/article/10450089 www.24chasa.bg
Джероум Пауел СНИМКА: Ройтерс

Управителят на Федералния резерв на САЩ Джероум Пауел заявява, че появата на новия вариант на COVID-19, известен като Омикрон, може да забави икономиката и откриването на работни места, като същевременно създава несигурност за развитието на инфлацията, съобщи Асошиейтед прес.

Нарастването на случаите на коронавирус напоследък и появата на варианта Омикрон "създават негативни рискове за заетостта и икономическата активност и увеличена несигурност за инфлацията", казва Пауел в подготвени коментари, които ще бъдат представени пред сенатската комисия по банките във вторник. Новият вариант може да влоши и прекъсванията във веригите на доставките.

През последните две седмици други представители на Управлението за федерален резерв заявяваха, че американската централна банка трябва да обмисли промяна в политиката си на ултраниски лихвени проценти по-бързо отколкото планира в момента. Като причина за това те посочиха опасенията, че инфлацията е достигнала най-високите си стойности от три десетилетия, уточни БТА.

Коментарите на Пауел обаче предполагат, че допълнителната несигурност заради варианта Омикрон може да усложни следващите стъпки на Федералния резерв.

Междувременно в понеделник водещият американски представител по инфекциозните заболявания д-р Антъни Фаучи каза, че не може да предскаже дали вариантът Омикрон ще стане доминиращ в САЩ, съобщи Ройтерс. В интервю за Си Ен Ен Фаучи обаче заяви, че смята за малко вероятно САЩ да наложат допълнителни ограничения за пътуванията.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Кран за природен газ

    Защо енергийната криза има нужда от посредници

    Това, от което има нужда енергийната криза е посредници. Повече посредници, повече пазар, повече услуги на пазара, повече конкуренция и повече пазарна креативност. Липсата на достатъчно енергийни продукти на енергийния пазар е основен проблем за енергийния ни сектор - макро и микро. Липсата на активни посредници лишава енергийния сектор от