Ако някой си мисли, че ще мине метър пред вируса, лъже се

https://www.24plovdiv.bg/mnenia/article/10441008 www.24chasa.bg

Светът беше абсолютно безпомощен преди повече от година и половина. Пандемията го постави на колене. Лекарите бяха в шок, защото срещу тях беше напълно непозната болест, с която не знаеха как и не можеха да се справят. Стреляха напосоки, докато налучкат каква терапия да приложат. Човечеството не можеше и не искаше да приеме за реалност апокалиптичните картини от болниците, от призрачните градове. Светът довчера бавно и неумолимо се затваряше, познатият живот сякаш изчезваше.

Днес светът има надежда, защото може да се изправи срещу коронавируса с ваксини. Лекарите знаят повече за инфекцията, но невинаги могат да спасяват живот. Затова и толкова много се разчита на ваксините - данните от различни държави доказват, че имунизираните хора се справят по-леко, не стават толкова лесна мишена на COVID.

Но невинаги здравият разум е налице, плъзнаха какви ли не конспирации в опит да се подрони ваксинирането и мнозина им повярваха. Други немалко пък си мислят, че тази работа с пандемията скоро, съвсем скоро ще отмине и затова няма никакъв смисъл да се ваксинират. Трети пък направо си купуват фалшив сертификат и си мислят, че с пари могат да си купят свобода, купони в барове и дискотеки, въобще щастлив живот без досадните ограничения.

Видя се обаче, че и това не е така. Да припомним само драматичния случай с един млад мъж, който загуби живота си от инфекцията. И който е признал на лекуващия лекар в ИСУЛ, че е имал фалшив сертификат.

И докато все пак светът се надяваше, че болестта отстъпва пред ваксините и натрупаното познание за нея, вирусът е на път отново да ни приклещи здраво, защото се задава нов опасен щам от Южна Африка. И пак трябва да сме нащрек, отново ще трябва да се налагат по-строги мерки, ще се наложи отново необходимост от бустерни дози, от масово ваксиниране.

Впрочем едно е ясно - без ваксини няма да стнае. И който си мисли, че някак ще мине метър пред вируса, трябва ясно да си даде сметка, че се лъже. Затова ваксинирайте се, друг смислен вариант няма!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Не боли да цитираш истинската новина, срамно е да разпространяваш фалшива

    Не боли да цитираш истинската новина, срамно е да разпространяваш фалшива

    На фаталния 13 януари получихме поредно потвърждение защо България продължава да е символ на медийна несвобода. Очевидно причината не е само във властта, но и в самите медии. “24 часа” успя да научи пръв новината на деня, а именно, че председателят на антикорупционната комисия Сотир Цацаров има намерение да се оттегли от поста от 1 март
  • Коментар на седмицата №3: Бунтът на невежите

    Коментар на седмицата №3: Бунтът на невежите

    Публикуваме отново най-четените през седмицата анализи, коментари и мнения. Това лично мнение на проф. Огнян Герджиков е № 3 и е четено от 54 148 души. Колкото хората са по-невежи в дадена област, толкова са по-категорични СВЕТЪТ вече не е същият. Той е завладян от пандемия, която тотално наруши неговия ритъм

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо