Защо случаят с фалшивите обвинения срещу доц. Оскар разтревожи еврейската общност?

https://www.24plovdiv.bg/mnenia/article/10429721 www.24chasa.bg
ДОЦ. Д-Р АЛЕКСАНДЪР ОСКАР СНИМКА: Румяна Тонeва

Антисемитски емоции с обиди потопиха фактите от една проверка

Невероятна и опасна посока придоби новина, която до днес няма официално потвърждение.

Дни преди изборите сайтът Скенер.нюз написа за проверка от август в ДКЦ на УМБАЛ Александровска болница, в която твърди, че офталмологът доц. Александър Оскар е “източил стотици хиляди левове от НЗОК, отчитайки фалшиви документи за фиктивни прегледи, хоспитализация и манипулации”.

“24 часа” за разлика от други медии потърси реалните факти и различните гледни точки към тях. Затова и предостави на читателите позицията на УМБАЛ “Александровска” по казуса: Началникът на Клиниката по очни болести доц. д-р Александър Оскар не е източвал здравната каса с фалшиви хоспитализации. В болницата не са съставяни фалшиви документи, нито са създавани фалшиви истории на заболяването, нито пък на доц. Оскар е налагана забрана за работа със здравната каса и за амбулаторна дейност. Най-много се лъже преди война, по време на избори и след лов.

“24 часа” поиска официална информация и от столичната здравна каса, откъдето обещаха това да се случи след изборите в неделя. От фактите, които медията събра, се вижда, че проверката е била за 7 лекари, но само името на доц. Оскар стана публично, тъй като с позиция по случая от СЗОК излязоха, след като той стана известен, въпреки че офталмологът е оспорил проверката. На молба на “24 часа” да получи имената на останалите лекари бяхме помолени да направим това по Закона за достъп до информация. До днес няма отговор.

Около тази история обаче неочаквано избухна антисемитска буря с обидни и страшни коментари в жълти сайтове по адрес на доц. Оскар, който освен Лекар на годината е и председател на “Шалом”. Американският еврейски комитет бе първата глобална еврейска организация, която публично го защити в туит не в неговото професионално качество, а като евреин и председател на “Шалом”.

“24 часа” потърси Виктор Меламед, директор на офиса на Американския еврейски комитет в България, и публикува неговия коментар.

Защо случаят с фалшивите обвинения

срещу доц. Оскар разтревожи еврейската общност?

Българското общество, утвърдило се със своята толерантност, не трябва да прибягва в сложен период като настоящия към най-старата омраза на света

Днес ми се струва особено важно да припомня, че България е отличена в световен план да има представителство на Американския еврейски комитет (АЕК). АЕК е глобална неправителствена организация с 24 регионални представителства в Америка, тринадесет офиса и института в Африка, Азия, Европа, Южна Америка и Близкия изток, както и с милиони последователи в социалните мрежи. Няма да е преувеличено, ако кажем, че гласът на АЕК достига практически до всяка точка на земното кълбо. Глас в защита на справедливостта и равноправието! Основан през 1906 година в Ню Йорк, за да даде отпор на гоненията и погромите над евреите в пределите на тогавашната Руска империя, днес АЕК е водещата правозащитна световна организация, която се бори не само срещу антисемитизма, но и срещу всички форми на омраза, заставайки в защита на демократичните ценности и насърчавайки плурализма и толерантността.

Фактът, че преди пет години Американският еврейски комитет взе решението за отваряне на представителство на организацията в България, е поредното доказателство, че това е една благородна, но също така и благодарна организация. Това е

жест на

благодарност

към страната ни,

свързан с акта за

спасяването на

българските

евреи

по време на Втората световна война. За мен е чест и привилегия да съм част от мисията на АЕК в една от малкото държави по света, съумели да спасят своите евреи от смъртоносната хватка на Холокоста.

Изкушен съм да бия предупредителна камбана пред българското общество, утвърдило се със своята толерантност, да не прибягва в сложен период като настоящия към най-старата омраза на света. Плъзването по тази плоскост е изключително лесно, тъй като стереотипите, върху които почива антисемитизмът, са дълбоко вкоренени в съзнанието на хората и могат безпрепятствено да изникват при трактовката на различни събития и явления – най-вече в кризисни за обществото периоди. “Удобната омраза” на антисемитизма е винаги “на една ръка разстояние” – става дума за латентния антисемитизъм, на който му трябва само една провокация, за да пусне отровните си пипала. Единствено зряло общество може да се справи с подобни предизвикателства и на мен ми се иска българското общество да е именно такова сега.

Нека припомним, че Холокостът не е започнал с масовата депортация и изтребление в лагерите на смъртта, а именно с изригването на словесна омраза. Думи на ненавист и пораждащи разделение, извикани в парка или на футболен мач, подметнати на улицата или в класната стая, са сигнал за опасност. А нали сме наясно, че антисемитизмът засяга не само евреите? Това е

отровна болест,

нещо като

“обществено-

социален ковид”,

която заразява цели общества, когато е инструмент в ръцете на крайнолеви или крайнодесни политически сили. Кризата, в която се намира либералната демокрация, засили популизма, а всички знаем, че реализацията на популистките обещания е невъзможна. Тогава се появява необходимостта от обществен враг. А какъв “по-привлекателен” враг от “различния”, за да се придаде човешки облик на тази популистка сила!?

За мен беше изключително тревожен сигнал една опасно надигаща се през изминалите дни вълна от неоснователни, пропити с омраза, обвинения към председателя на Организацията на евреите в България “Шалом” доцент д-р Александър Оскар. Измислената “сензация”, че доктор Оскар е източвал здравната каса, че е допускал документни измами и фалшиви хоспитализации, че е личен съветник на изпълнителния директор на Александровска болница и всякакви други неистини, има една-единствена цел да очернят персонално доцент Оскар, но и да направят връзка с неговата етническа принадлежност. Почти всички, които преповториха оригиналния фалшификат, не пропуснаха да отбележат, че доктор Оскар е председател на Организацията на евреите в България “Шалом” и е “известен повече с този факт, отколкото с лекарските си умения”, макар да е обявен за Лекар на годината. И въпреки че нищо от гръмките обвинения не се оказа вярно, в социалните форуми фалшивата новина изкара бързо на повърхността като отровни гъби след дъжд коментари, подигравки и обвинения. Добре познати на обществеността крайни националисти и последователи на нацистката идеология се нахвърлиха с неприкрита омраза не само срещу лекаря, но и срещу цялата еврейска общност.

АЕК бе един от първите гласове, които се надигнаха в подкрепа на лидера на “Шалом”, с цел да подчертаем категоричната неприемливост на подобни нападки. Те изникнаха в момент, когато страната ни бе на прага на избори и бе потънала в непредвидимостта на пандемията от коронавирус. Атаката не беше случайна и засегна много хора. Затова, колкото и клиширано да звучи,

обществото ни

трябва да има

рефлекса

да реагира

непоколебимо

на всеки опит в България да се подклаждат обществени разделения, разпалвани от антисемитска риторика.

Тук веднага трябва да изтъкна, че Американският еврейски комитет цени високо усилията на българските институции в борбата с антисемитизма. През последните години страната ни направи няколко значими действия в битката с най-старата омраза в света. През 2018 г. България стана пълноправен член на Международния алианс за възпоменание на Холокоста (МАВХ), въведе се позицията на национален координатор за борба с антисемитизма, година по-рано бе приета дефиницията за антисемитизъм на МАВХ и тя бе имплементирана в дейността на много държавни институции и обществени организации. Тази година България обяви, че започва работа по подготовката на национален план за действие и борба с антисемитизма. По време на международната конференция на високо равнище за противодействие на антисемитизма и в памет на жертвите на Холокоста, която се проведе през октомври тази година в Малмьо, заместник-министърът на външните работи Зарица Динкова очерта национални инициативи и ангажименти в областта на насърчаването на обучението и паметта за Холокоста, както и за категоричен отпор срещу антисемитизма в социалните мрежи.

Би било жалко, ако последните провокации и атаки срещу еврейската общност нарушат напредъка ни в тази област.

За щастие, България е земя на преобладаващо добри и толерантни хора. Вярвам, че с тяхна помощ ще опазим страната от антисемитизма и тя ще остане прекрасен пример на етническа хармония, който светът да аплодира.

Но междувременно нека си припомним онова непреходно: Хора, бдете!

 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Ужасните дежавюта продължават със заплахата от ядрено унищожение

    Ужасните дежавюта продължават със заплахата от ядрено унищожение

    След като три години живяхме в дежавю на Черната чума, сега ни се връщат още два мрачни периода от най-новата история на човечеството. Карибската криза и аварията в Чернобил. Украйна праща войски в заразените райони около Припят, за да защитава саркофага на атомната електроцентрала от евентуален саботаж и нахлуване от страна на Русия
  • Коментар на седмицата №3: Бунтът на невежите

    Коментар на седмицата №3: Бунтът на невежите

    Публикуваме отново най-четените през седмицата анализи, коментари и мнения. Това лично мнение на проф. Огнян Герджиков е № 3 и е четено от 54 148 души. Колкото хората са по-невежи в дадена област, толкова са по-категорични СВЕТЪТ вече не е същият. Той е завладян от пандемия, която тотално наруши неговия ритъм

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо