Доц. Ангел Кунчев: Нямам илюзии - ако не бях имунизиран, нещата щяха да са фатални

https://www.24plovdiv.bg/mnenia/article/10390613 www.24chasa.bg
Доц. Ангел Кунчев

Ще си поставя и трета доза, когато оздравея напълно, казва главният държавен здравен инспектор

Още акценти от интервюто

Къде остана доц. Ангел Кунчев, след като на 12 октомври стана ясно, че се е самоизолирал заради симптоми на COVID? Този въпрос постепенно, но натрапчиво започна да си прокарва път последните седмици, особено в социалните мрежи, водейки със себе си редица спекулативни твърдения, екскалиращи в последните дни до това, че е в тежко състояние в реанимацията на ВМА. Дори че е починал.

Съмненията се подхранваха донякъде и от ограничените изведнъж и за толкова дълго време обществени изяви на доц. Кунчев, когото всички свикнаха да виждат всяка седмица в медиите. Спря да вдига и телефона си.

Допълнителните притеснения обаче се зародиха в четвъртък вечерта, когато в интервю за влогър лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза, че главният държавен здравен инспектор все още е в болница.

Здравословното състояние на всеки човек, включително обществена личност, е лична и деликатна информация, която би трябвало да се споделя само с негово съгласие или от близките. Медията ни разбира това, но заради спекулациите, включително засягащи ефективността на ваксините, помолихме доц. Кунчев да разкаже повече за това, което се случва с него.

Разговаряхме с него в петък преди обяд по телефона. А той си беше вкъщи. Малко преди това пусна и пост в профила си във фейсбук, в който опроверга твърденията, че е умрял. И призова: “Не бъдете лековерни, направете най-доброто за себе си - имунизирайте се!”.

- Как сте, доц. Кунчев? Този въпрос ви задавам винаги, когато разговаряме, но в контекста на ситуацията разкажете какво се случва с вас в последния месец?

- Вече се чувствам добре, вкъщи съм, не съм влизал в болница.

Но съм шашнат от мащабната агресивна антиваксинална пропаганда, която се води. За една личност могат толкова неща да се измислят, напишат, изговорят и манипулират - представете си колко неверни работи срещаме и четем по всякакви поводи, свързани със заболяването.

Истината е, че в средата на миналия месец имах типичните симптоми - загуба на обоняние, главоболие, кашлица и си пуснах PCR, който излезе положителен.

Имунизиран съм от февруари и беше време за трета игла, но поради тичане насам-натам все я отлагах, не я направих и вирусът ме изпревари.

Въпреки това протичането беше сравнително леко, което е чудесно, защото съм на 62 години, с хипертония, диабет и ритъмни смущения и със сигурност вирусът щеше да ме отнесе. Дори и средният COVID при такива заболявания дава най-тежките усложнения. Не си правя никакви илюзии - ако не бях имунизиран, нещата щяха да бъдат фатални.

Вероятно, ако си бях направил и третата доза, и това щях да избегна, но не ми стигна времето. Ще я направя, но ще изчакам, докато оздравея напълно.

- Колко време продължи острата фаза на заболяването ви?

- Около 5-6 дни беше активната част на заболяването. Намериха данни за начална лека пневмония, но в момента всичко е добре. Тъй като това е заболяване на малките съдове обаче, то засяга всички органи и системи и не бива да се подценява.

Където имаш някаква слабост, веднага я засилва. Където имах оплаквания, там ме удари и мен - 2-3 дни кръвното, 2-3 дни нещо друго.

Вече се възстановявам. Още имам отделни признаци на пост- COVID - косопад, кашлица, но нещата не са фатални.

- Докога сте в болничен?

- До края на месеца.

- Защо се получи това разминаване в твърденията на Бойко Борисов - че сте в болница?

- Според мен е подведен, тъй като вероятно и той някъде е прочел нещо, а казано от него вероятно е притеснило много хора, защото звънят масово и на членове на семейството ми, на близки и познати. Благодаря за интереса, има много доброжелатели сред тях, но има и едни 10%, които са особено злобни.

- Защо? Какво ви казват?

- Получавам есемеси, вайбър съобщения, включително в отделни мрежи се споделя телефонният ми с номер с призиви “Звънете му в 2 ч през нощта, той много ще се зарадва”.

Вече не го приемам сериозно, но не е нормално да е така. Навсякъде има антиваксъри, но това, което ни отличава, е, че тук са много агресивни, нямат спирка, няма лични пространства, няма правила. Използват лъжи, манипулации, всичко и по всякакъв начин.

Вероятно разочаровам някого, че съм жив.

- Разделение сред обществото и експертите има и по някои решения, взети по време на боледуването ви. Едно от тях е въвеждането на удостоверенията за антитела, които да се ползват като зелени сертификати. Какво е вашето мнение за тях и като главен държавен здравен инспектор предлагали ли сте го като варинат?

- Не. От мен не е идвало такова предложение. Аз лично съм скептично настроен към побългаряването на сертификатите, включително пускането на антителата като критерий за получаването на такъв.

От 27 страни, когато само в една е въведено, е показателно колко може да се разчита на него.

За антителата съм, но вируснеутрализиращи, клетъчен имунитет, което е твърде скъпо, твърде бавно и е безсмислено да се изследва, защото динамиката е огромна и бърза, че това, което се установи на момента, нищо не значи.

По същия начин да издаваш сертификат веднага след първа доза - няма само социално-икономически смисъл, а в същото време повишава риска за хората.

На тази вълна ѝ минахме пика, макар бавно и с много жертви. Лошо е, че платихме още по-висока цена, защото сме най-демократичните, умните и интелигентните в света и не искаме да се ваксинираме. Оттук нататък обаче започваме да плащаме социално-икономическата цена, която ще бъде жестока. Това, че сме последни по имунизация, и то в световен мащаб, защото се бием за предните места само с африканските страни, ще ни изиграе много лош номер.

Това ще се почувства още следващата година в туристическия сезон, в икономиката, в това, какво се провежда в България, в това доколко другите страни могат да вярват на наши документи и да приемат нашата система за надеждна, а това е фатално.

За съжаление, при нашата ситуация и с това ниво на ваксинация не сме гарантирани, че няма и да повторим същата ситуация след време с още вълни.

- А тестването на децата в училище?

- Реакциите около тестването на децата е огледална картина на това, което се случи с всичко останало. Но аз не мога да я разбера - имаш проблем, имаш измислено оръжие, ваксините, в които са хвърлени огромни усилия и милиарди, казваш, че няма да се ваксинираш, тогава има няколко алтернативи. Едната е тотален локдаун, който не правим, защото никой не го иска. Тогава ви предлагаме тестване един-два пъти седмично, както го правеха в целия развит свят, но пак не го искаме, защото “щели да вземат ценното ДНК и да го изнесат някъде”, както прочетох вчера в отказ на една майка. Ама кой е този, който да иска толкова много от ценното ДНК на българския народ, защото е неповторим.

Каквото можех да предложа, съм го направил. Съгласен съм, че не всичко може да се въведе и да стане толкова лесно. Предложих задължителна ваксинация за някои групи - здравни и социални работници, зад което заставам и сега, както го направиха половината страни. И това не се прие - знам, че е трудно, че ще струва пари, че ще се лишим от кадри в момента, в който много ни трябват, но каквото на база на световния опит и наука съм мислил, че може да се направи, съм го предложил.

- Неведнъж досега сте казвали, че една от причините за ниската ваксинация у нас е липсата на имунизационна кампания. Първоначално оправданието на здравното министерство беше, че бюджетът за това е нищожен. Преди няколко седмици обаче Министерският съвет отпусна повече средства, които здравният министър Стойчо Кацаров каза, че ще стигнат. Какво виждате вие?

- Да, най-голямата грешка, която се допусна още в началото, беше, че не се организира ваксинационна кампания. Всичко това, което сега се представя като първи стъпки, са самодейни, отделни. В България няма кампания и не можем да обясним на колегите ни в Европа защо не я правим. Целият свят прави голяма, професионална кампания, с много таргетни групи, с отделни послания. Това в България не се случи и не зная защо.

На този фон при предоставяне на безплатни ваксини хората плащат безумни пари за фалшиви сертификати, макар че в момента се сблъскаме със ситуации, в които дават по 300 лв., но за да им бъде направена реална ваксинация, след като са взели фалшив сертификат.

- Липсва ли ви работата?

- Във вида, в който е последните 2 г., никак не ми липсва, защото натоварването не е човешко.

Искам специално да обърна отново внимание на колегите от РЗИ, които вече втора година не знаят отпуск, уикенд, почивни дни. Не са само те - на работещите в интензивните отделения също не им е никак леко, но жена ми работи в РЗИ и виждам от първо лице за какво става въпрос. Това е убийствена история, те са вече на края на силите си.

ВИЗИТКА

Роден е на 19 октомври 1959 г.

През 1985 г. завършва Медицинския институт в Пловдив. От 1986 г. работи в отдел “Противоепидемичен контрол” към ХЕИ в Хасково

От 2001 г. е в отдел “Противоепидемичен контрол” в здравното министерство

От 2008 г. оглавява “Надзор на заразните болести” към МЗ

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Всеки трети българин има македонски корени, хайде не си играйте с това “малцинство”

    Всеки трети българин има македонски корени, хайде не си играйте с това “малцинство”

    Пореден доклад за България (по инициатива на крайната левица в Европарламента) се опитва да възкреси духа на така нареченото македонско малцинство в България. Разбира се, евродепутатите, които са силно загрижени за демокрацията и върховенството на закона у нас, не дават знак, че във въпросния доклад има нещо като трети план - да се окаже натиск
  • Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Как Слави си е представял политиката? Като честен манастир? Да, протестът свърши снощи. Андрей Райчев го напомни. Ако искате, бройте го днес, петък, тринайсети – за по-лесно запомняне. Няма драма, протестът имаше смисъл. Моделът „Борисов“ вече трябваше да се смени. Даже протестът свърши, точно където трябваше – като протест именно; свали Борисов

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо