Портрет на Кадафи, сниман от мен падна и се счупи в деня, когато беше зверски убит

https://www.24plovdiv.bg/mnenia/article/10314053 www.24chasa.bg
Счупеният Кадафи

Всеки път, когато отида в редакцията, виждам счупения Кадафи и мигом се сещам колко сме преходни

Направих този портрет на Кадафи през 2006 г. в прословутата му палатка, разпъната в двора нa казармата “Баб ел Азизия” в Триполи. Тогава си спомням, че го боляха ставите, беше с бастун и през цялото време седя увит с кафяво одеяло от камилска вълна, което либийците наричат джерд.

Президентът Георги Първанов през май 2005 г. на преговори с Кадафи за медицинските сестри
Президентът Георги Първанов през май 2005 г. на преговори с Кадафи за медицинските сестри

Няколко месеца по-рано го бях срещнал за интервю в Судан, но там в пурпурната си пелерина изглеждаше като крал на кралете на Африка, за какъвто се представяше.

Когато го снимах в палатката в Триполи, беше съвсем различен. Тогава ми се стори, че съм уловил някакво мимолетно човешко излъчване у тази фамозна фигура, затова сложих снимката в рамка и я закачих на стената в редакцията на “24 часа”.

На 20 октомври 2011 г. - точно преди едно десетилетие - този портрет падна на земята и се счупи. Удивително, защото в същия ден дойде и вестта, че Муамар Кадафи е бил зверски убит.

Това бе толкова злокобно прорицание, че реших да не пипам повече този портрет и го оставих така.

Вече 10 години стои счупен, подпрян на стената до работното ми бюро. Memento mori. Помни, че си смъртен, са казали древните, но ние винаги забравяме. Затова всеки път, когато отида в редакцията, виждам счупения Кадафи и мигом се сещам колко сме преходни.

(От фейсбук)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Полицията има работа с престъпниците, няма място в медиите, нито в университети

    Полицията има работа с престъпниците, няма място в медиите, нито в университети

    Три дни преди балотажа за президентските избори полицаи влязоха в Софийския университет с намерение да търсят документи за нарушения. И с една малка подробност - ректорът на “Св. Климент Охридски” бе кандидат за президент. Тази акция притесни онази част от българите, които не обичат, когато иначе деполитизираното МВР играе прекалено силово
  • Задава ли се най-лявопопулисткото управление на прехода?

    Задава ли се най-лявопопулисткото управление на прехода?

    - Горещо призовавам да не се харчат никакви милиарди в края на годината - "Те ги вдигат, аз ги плащам" ли е предложението за космическа минимална пенсия - Който предложи популистко харчене, приема се веднага, а ако някой загатне наченки на реформи, сам се отказва Следя преговорите за съставяне на правителство

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо