Зелени пропуски – добре, но как ще спрем тези от черния пазар?

https://www.24plovdiv.bg/mnenia/article/10314040 www.24chasa.bg

Резонно е искането да се издават сертификати на преболедували COVID с антитела

Изискването за зелени сертификати, за съжаление, ще генерира фалшификации.

В цивилизованите държави почти няма фалшиви сертификати. Преди месец писах в “24 часа” и по този повод направихме с приятели проучване сред 250 души от различни сфери на дейност - засякохме 8% фалшиви сертификати за ваксинация.

Отново сега си направихме този труд, като само част от хората се повтаряха, и вече

броят на

фалшивите

сертификати

клони към 10%

С уговорката, че проучването не е представително и професионално, а само една индикация, и ще си позволя да отбележа, че това е само началото. Защото сертификатите се използваха преди всичко за пътувания. А сега ще служат за достъп до огромен спектър от жизненоважни действия, което рязко ще увеличи броя на фалшивите сертификати. Даже вече има подготвени и софтуерни версии, които просто да се показват. А се видя, че се повдигнаха обвинения за фалшиви сертификати на ограничен кръг хора, т.е. рискът да се установи фалшифицирането е малък.

Наистина, в цял свят въвеждат зелени сертификати. Но в огромното мнозинство от въвелите мярката държави населението е ваксинирано над 60%. И месеци преди това е обявено, че зелените сертификати ще бъдат въведени. Държавите с 80% ваксинирани просто започнаха да премахват противоепидемичните мерки, защото заразяванията намаляха и боледуванията са значително по-леки.

Ако беше обявено преди месеци – в началото на сегашната вълна от пандемията, че ще бъдат въведени зелени сертификати, това щеше да е сериозен стимул хората да си сложат две ваксини и да изтекат 2 седмици след втората. А сега просто няма време.

От гледна точка на бизнеса при 20% напълно ваксинирани не си заслужава закритите помещения да функционират. Тази работа – дето някой ще отиде

да си направи

тест в

сертифицирана

лаборатория,

за да иде на

ресторант

или за да влезе в по-голям магазин или фитнес – просто няма да работи. Поради това или бизнесът ще бъде принуден да не спазва правилата, или ще предпочете да плаща глоби (или да “стимулира” проверяващи), или ще се затвори бизнесът и хората ще се пуснат в неплатен отпуск.

Ето защо държавата следва да компенсира бизнеса с плащане на търговската отстъпка върху размера на намалелия оборот в резултат на въвеждането на зеления сертификат.

На практика сервитьорите, продавачите и всякакви други професии няма да имат време да сравняват документите за самоличност с данните от зеления сертификат, дори да биха имали право да проверяват документите за самоличност. Така ще гледат само едни разпечатани сертификати, които може да нямат нищо общо с посетителя.

Няма логика да не се изискват зелени сертификати в магазини до 300 кв. м, а над 300 – да се изискват. Защото е важен броят на хората на единица площ. А и повечето по-големи магазини имат и по-добра вентилационна система, което е много по-важно от големината на магазина. Още отпреди време магазините започнаха да се раздробяват на по-малки, за да не ги хващат ограниченията, което се отразява на ефективността на бизнеса.

Каква е логиката в затворените помещения на администрацията да може да се работи без зелени сертификати, а в затворените помещения на частния бизнес да се работи със зелени сертификати.

Не трябва ли

държавата да

даде пример?

Съвсем резонно е искането да се издават зелени сертификати на хора, които до 1 месец от влизане в сила на заповедта имат завишен брой антитела в необходимата степен, без да е установено преболедуването със съответния тест и без да са били в болница. Разбирам, че се цели хората да си декларират заболяването. Но е факт, признат от специалистите, че много млади и здрави хора изкарват COVID, без да усетят даже. И след това констатират, че имат антитела и клетъчен имунитет. Нали целта е преди всичко да се даде достъп до дейности в затворени помещения на хора, които са предпазени от заразяване, а не да бъдат наказвани за нещо, за което в повечето случаи не са и виновни.

И все пак: макар да е право на всеки да реши дали да се ваксинира, добре е неваксинираните да се замислят дали хората в държави като Дания, Израел, САЩ, Нова Зеландия, Австралия, Сингапур, Германия са по-прости от нас и дали медицината им е по-зле от нашата, та мнозинството от тях се ваксинираха.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Полицията има работа с престъпниците, няма място в медиите, нито в университети

    Полицията има работа с престъпниците, няма място в медиите, нито в университети

    Три дни преди балотажа за президентските избори полицаи влязоха в Софийския университет с намерение да търсят документи за нарушения. И с една малка подробност - ректорът на “Св. Климент Охридски” бе кандидат за президент. Тази акция притесни онази част от българите, които не обичат, когато иначе деполитизираното МВР играе прекалено силово
  • Задава ли се най-лявопопулисткото управление на прехода?

    Задава ли се най-лявопопулисткото управление на прехода?

    - Горещо призовавам да не се харчат никакви милиарди в края на годината - "Те ги вдигат, аз ги плащам" ли е предложението за космическа минимална пенсия - Който предложи популистко харчене, приема се веднага, а ако някой загатне наченки на реформи, сам се отказва Следя преговорите за съставяне на правителство

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо