Савина Петкова, на която два гласа не стигнаха за омбудсман на Пловдив: Трудно, много трудно!

https://www.24plovdiv.bg/mnenia/article/10283172 www.24chasa.bg

Парцелирането не е само в парламента, а и в общинските съвети, което прави изборът на обществен посредник почти невъзможен, казва юристката

Савина Петкова е завършила право в Софийския университет през 1992 г. Била е 6 г. адвокат в Пловдив, след което 12 г. е юрисконсулт в общината, тръгвайки от най-ниското стъпало. В периода 2008 - 2011 г. е шеф на правната дирекция в мандата на кмета Славчо Атанасов. От 2015 до 2019 г. е председател на общинския съвет в Пловдив от квотата на Реформаторския блок.

- Успех или провал за вас е, г-жо Петкова, че 32-ма съветници ви подкрепиха и само 2 гласа не ви достигнаха, за да станете омбудсман на Пловдив?

- Смея да кажа, че толкова много гласове, които получих в общинския съвет, са голямо постижение. Другият кандидат - доц. Христо Паунов, събра 6, Георги Величков - само два, а останалите четирима претенденти - нула. Това е прецедент да получиш по три нули, тоест нито един “за”, “против” и “въздържал се”.

- Как оценявате все пак гласуването?

- Така са преценили, така са гласували. Благодаря на тези съветници, които ме подкрепиха.

- Бихте ли обяснили като юрист какво следва след тази процедура?

- Мисля, че конкурсната комисия

в едномесечен

срок може да

внесе ново

предложение

в общинския съвет. Тя така или иначе си е свършила работата - провела е конкурс, оценила е кандидатите.

- Каква е гаранцията, че на следващото заседание ще бъде избран омбудсман?

- Няма гаранция. Съветниците биха могли да решат да обявят нов конкурс и да стартира отначало процедурата.

- Защо според вас в Пловдив не може да бъде избран титуляр за поста толкова години?

- Изисква се много голямо мнозинство от 34 гласа в Пловдив (съветът наброява 51 души - б.а.). Това е проблем във всички 15 общини в страната, които имат обществени посредници. Избирането им е почти невъзможно. На много места дълги години са назначени и.д. омбудсмани. Това се дължи на факта, че общинските съвети са силно парцелирани. Съставени са от много групи от различни партии по подобие на последните два парламента. Затова е

трудно да се постигне

квалифицирано

мнозинство

- С какво бихте могли да бъдете полезна на пловдивчани?

- С работа, опит и почтеност. Показала съм, че при мен винаги водещи са били експертността и професионализмът. На това съм наблягала и като председател на общинския съвет в миналия мандат, а не на политически заигравки.

- Няма ли да ви дотегне, ако станете омбудсман, да идват всякакви хора и да ви се жалват - на един му бутнали оградата, на друг му спрели тока?

- Защо да ми дотяга? 16 г. от професионалния си път съм посветила на община Пловдив под една или друга форма. Там проблемите бяха толкова много и различни. Омбудсманът няма кой знае какви правомощия по закон, той не е властова фигура. И е голямо предизвикателство на базата на лични умения, дипломатичност, авторитет, контакти и познания да можеш да дадеш рамо на хората.

- С какво се занимавате в последните 2 г., откакто изтече мандатът ви като председател на общинския съвет?

- Посветена съм на семейството си. През тази година и половина ни се случиха и много хубави, и много лоши неща. Загубихме близки, сдобихме се с внук. Но вече ми се работи. Винаги съм вършила задълженията си със сърце.

- Кои са нещата, които обикновените пловдивчани не знаят за вас?

- Твърдя, че съм отговорна, работлива и справедлива. Не съм конфликтна, но бих могла. Това зависи от ситуацията. Човек съм, който

разрешава, а

не създава проблеми

Живеем в общество, в което агресията е взела големи размери. Хората са изнервени. С възрастта все повече вярвам, че благата дума железни врати отваря. Но ако се наложи, мога да бъда настъпателна, имам и такива качества. Проявявала съм ги като шеф на правната дирекция в общината преди 10 г.

Общо взето, съм боец, който обаче не държи на всяка цена да е агресивен и да крещи. За мен е важно да намирам решения без излишен пиар и шумотевици. Постигала съм успехи, без да бия тъпана. Може би затова част от хората не разбраха какво съм свършила като председател на общинския съвет.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Щадящи тестове - решение за малките ученици

    Щадящи тестове - решение за малките ученици

    Родителите с основание искат децата им да ходят присъствено на училище. Най-малкото защото преподаването в клас е най-доброто, особено когато говорим за най-малките. А и защото форматът с онлайн уроците, продължаващ вече почти 2 години, не им дава гаранция, че уроците са добре разбрани и усвоени. От друга страна обаче
  • Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Как Слави си е представял политиката? Като честен манастир? Да, протестът свърши снощи. Андрей Райчев го напомни. Ако искате, бройте го днес, петък, тринайсети – за по-лесно запомняне. Няма драма, протестът имаше смисъл. Моделът „Борисов“ вече трябваше да се смени. Даже протестът свърши, точно където трябваше – като протест именно; свали Борисов

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо