Изборът на омбудсман в Пловдив - невъзможният консенсус (обзор)

https://www.24plovdiv.bg/mnenia/article/10281769 www.24chasa.bg
Съветниците в Пловдив отново гласуваха напразно за омбудсман.

Шеста година с жалбите на гражданите се занимава изпълняващ длъжността

Само два гласа не достигнаха на бившата шефка на общинския съвет в Пловдив Савина Петкова, за да стане омбудсман. Тя беше подкрепена от 32-ма съветници при нужни 34. Така пловдивчани отново остават без титуляр за поста обществен посредник. Шеста година с жалбите им занимава изпълняващият длъжността Борислав Стаматов. Изборът се оказва невъзможният консенсус.

Предишният конкурс за омбудсман на Пловдив се проведе в началото на 2016 г., но никой от претендентите, включително и първият обществен посредник Юлия Юрдекова, чийто мандат беше преценяван като успешен, не събра нужната подкрепа. Тогава беше обявен нов конкурс в рамките на същата процедура, но изборът пак удари на камък и и. д. стана бившият зам.-кмет на район „Централен” Борислав Стаматов. Той прекара на поста 5 години и половина, без да му се чуе гласът, като два пъти годишно изпращаше сухи статистически отчети кой от какво се е жалвал.

Нов конкурс беше обявен през май т. г. и до крайния срок – 20 септември, документи подадоха 8 души. Един от тях – учителят Ангел Грънчаров, не отговаряше на условията, но 7 стигнаха до последния етап на надпреварата. Сред тях имаше интересни кандидатури, освен Савина Петкова, например омбудсманът на Пловдивския университет Христо Паунов, който е преподавател по конституионно право и вечен кандидат за поста. В битката влязоха и уволнената от кмета на район „Северен” Стоян Алексиев негова заместничка Лариса Кътова; бившата зам.-председателка на Общинския съвет от ГЕРБ Сузана Николова, която след това се насочи към „Воля“ и формацията на Мая Манолова; и. д. омбудсманът Борислав Стаматов; и общинският съветник от „Ние, гражданите” Георги Величков. За старта на кампанията си той предложи съветниците да се откажат от парите си за консултации и приемни заради ковид кризата, но идеята му не беше одобрена. Непознато на широката общественост сред кандидатите беше само името на Снежана Стоянова, която работи в Министерството на младежта и спорта.

Изборът на Савина Петкова изглеждаше естествен – като председател на Общинския съвет в предходния мандат тя умееше да тушира страстите, по образование е юрист и е много наясно с местните проблеми, защото е работила и 12 години в общината, последно като главен юрист. В кампанията обаче тя беше атакувана със сигнал до конкурсната комисия, че е областен координатор за Пловдив на движение „България на гражданите“, което опорочава надпреварата и тя трябва да бъде прекратена. „Не съм член на ДБГ от ноември 2018 г., когато подадох заявление за напускане. Но и да бях партиен член, това не би било пречка, защото, ако човек бъде избран за омбудсман, има едномесечен срок да прекрати партийното си членство“, коментира тогава Савина Петкова.

До прекратяване на конкурса не се стигна и резултатите бяха гласувани в Общинския съвет, но и това стана след перипетии. Веселина Александрова от „Да, България” поиска точката да бъде отложена, за да се запознае с концепциите на кандидатите. „Не ги познавам тези хора, от медиите мога да получа информация, но не смятам, че това е редно“, каза тя. „Чувствам се леко смутен, ние всъщност обезценяваме труда на наши колеги общински съветници, които избрахме за конкурсната комисия. Все едно тяхната работа няма никаква стойност. Защо правим тогава комисии, всичко е загуба на време“, репликира я председателят на групата на ГЕРБ Йордан Илиев.

В крайна сметка предложенията бяха гласувани и Савина Петкова получи 32 гласа, за класирания на второ място от конкурсната комисия доц. Христо Паунов гласуваха 6-има съветници, "против" и "въздържали" се нямаше. Имаше обаче прецедент с останалите кандидати. Те получиха по три нули "за", "против" и "въздържали се". Това бяха и. д. омбудсманът Борислав Стаматов, Снежана Стоянова, Лариса Кътова и Сузана Николова. За Георги Величков все пак бяха вдигнати 2 ръце.

Така до месец ще бъде обявена нова процедура.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Щадящи тестове - решение за малките ученици

    Щадящи тестове - решение за малките ученици

    Родителите с основание искат децата им да ходят присъствено на училище. Най-малкото защото преподаването в клас е най-доброто, особено когато говорим за най-малките. А и защото форматът с онлайн уроците, продължаващ вече почти 2 години, не им дава гаранция, че уроците са добре разбрани и усвоени. От друга страна обаче
  • Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Как Слави си е представял политиката? Като честен манастир? Да, протестът свърши снощи. Андрей Райчев го напомни. Ако искате, бройте го днес, петък, тринайсети – за по-лесно запомняне. Няма драма, протестът имаше смисъл. Моделът „Борисов“ вече трябваше да се смени. Даже протестът свърши, точно където трябваше – като протест именно; свали Борисов

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо