Георги Харизанов: ИТН никога не са желаели да управляват

https://www.24plovdiv.bg/mnenia/article/10194396 www.24chasa.bg
Георги Харизанов

"ИТН никога не са желаели да управляват. Да изберат за премиер министър от тройната коалиция да се бори със статуквото е най-смешното сериозно нещо, което се е случвало в политиката". Това каза политическият анализатор Георги Харизанов в предаването "Денят започва" при Георги Любенов. По думите му и двете проектоправителства на "Има такъв народ" имаха за цел да не бъдат приети и гласувани.

"Политическата им култура и политически интелект стигат поне дотам да са наясно, че не могат да управляват", обясни Харизанов.

"Не си спомням водещи лица на ИТН да са лъгали така свирепо. Около месец чакаме Кирил Петков да отиде до Букурещ да си вземе документите", каза той в отговор на въпрос дали проектът на Кирил Петков и Асен Василев са новите ИТН. И предупреди, че "романтичният период ще свърши рано или късно". 

От своя страна политологът Слави Василев обясни, че ИТН поне не ни загубили времето на хората. "Те имаха желанието да управляват, но липсата им на опит в политиката и голямото его на г-н Трифонов, всичко това го заблуди. И тази грешка ще му коства много", каза Василев.

Той допълни, че проектът на бившите служебни министри не представлява опасност за Румен Радев. "И Кирил Петков, и Асен Василев действат самостоятелно. Това не е партията на Румен Радев. Те са се доказали като лица, които могат да вършат работа. Трябва да почнат да правят структури, защото с голия ентусиазъм няма да е достатъчно да станат водеща политическа формация", обясни Василев.

Даниел Смилов пък заяви, че това са хора, които ще прокарват политики, които прокарваше политиката на служебното правителство.

"Ще видим какво ще стане с този проект. Този проект има потенциал да взима гласове от няколко партии, включително от партиите на статуквото", каза още той.

"Вчера излязоха две проучвания - в следващия парламент ГЕРБ и ДПС ще имат толкова депутати, колкото и в бившите парламенти. Голямата новина е, че ИТН са загубили част от електората си. ДПС е единственият потенциален партньор на ГЕРБ", добави Смилов. Като цитира данни, според които доверието в Бойко Борисов е по-малко от доверието в партията.

"Това е доста уникална ситуация, защото това е персоналистка партия около харизматичен лидер, който я дърпа. Те се превръщат в партия, която защитава лидера си, от обвинения". 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Опасно за живота: млад и самонадеян зад волана на мощна кола!

    Опасно за живота: млад и самонадеян зад волана на мощна кола!

    Млади и самонадеяни шофьори, седнали зад волана на лъскави мощни коли, карат сякаш са еднолични господари на пътя. Нито ограничения, нито правила за движение на пътя могат да ги стреснат. Е, ако стане някоя беля, родителите им - същите, които са им закупили мощното возило, ще ги отървават и от люти глоби, и от други, по-тежки наказания
  • Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Как Слави си е представял политиката? Като честен манастир? Да, протестът свърши снощи. Андрей Райчев го напомни. Ако искате, бройте го днес, петък, тринайсети – за по-лесно запомняне. Няма драма, протестът имаше смисъл. Моделът „Борисов“ вече трябваше да се смени. Даже протестът свърши, точно където трябваше – като протест именно; свали Борисов

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо