Е-преброяването като машинния вот - трябва добра разяснителна кампания

https://www.24plovdiv.bg/mnenia/article/10188723 www.24chasa.bg

Служебният кабинет удължи с 13 дни до 30 септември периода, в който хората могат да се преброят електронно (виж 8-а стр.).

Причината - непрекъснатите атаки срещу сървърите на НСИ, които лишиха много хора от възможността да се преброят. Достъпният софтуер за преброяването не трябва да бъде толкова опростен, че да излага на опасност целия процес.

Но от друга страна, той трябва да е достатъчно user friendly - лесен за ползване, за да може хората, които изпитват затруднения с технологиите, да преодолеят естественото си стъписване. Такова улеснение, освен технологично, минава и през добра и активна разяснителна кампания. Най-затруднени с е-преброяването, както бе и при машинния вот, са по-възрастните хора, а липсата на достатъчно дигитална грамотност не трябва да те лишава от правото да се преброиш по лесния начин.

Ако ли не, отново рискуваме да попаднем в ситуация, при която иначе добри намерения не постигат ефект, а хората са демотивирани да посегнат към новото.

Вижте материала по темата тук.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Опасно за живота: млад и самонадеян зад волана на мощна кола!

    Опасно за живота: млад и самонадеян зад волана на мощна кола!

    Млади и самонадеяни шофьори, седнали зад волана на лъскави мощни коли, карат сякаш са еднолични господари на пътя. Нито ограничения, нито правила за движение на пътя могат да ги стреснат. Е, ако стане някоя беля, родителите им - същите, които са им закупили мощното возило, ще ги отървават и от люти глоби, и от други, по-тежки наказания
  • Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Как Слави си е представял политиката? Като честен манастир? Да, протестът свърши снощи. Андрей Райчев го напомни. Ако искате, бройте го днес, петък, тринайсети – за по-лесно запомняне. Няма драма, протестът имаше смисъл. Моделът „Борисов“ вече трябваше да се смени. Даже протестът свърши, точно където трябваше – като протест именно; свали Борисов

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо