Радан Кънев: Властта се проваля с ваксините и е ред ЕС да помага

https://www.24plovdiv.bg/mnenia/article/10188621 www.24chasa.bg
Радан Кънев

Армии тролове у нас лъжат, а става дума за живота и смъртта на хиляди българи

Моята отговорност е да възпитавам детето си, а не лидерите на политически сили, казва евродепутатът от ДБ/ЕНП, когото Тошко Йорданов нарече “боклук” заради призива му Брюксел да помогне за информираността по темата

- Г-н Кънев, настоявате ЕС да се намеси у нас заради ниския брой ваксинирани. Как ще се случи?

- Предполагам, че имате предвид изказването, което направих късно снощи пред Европарламента в рамките на дебата за здравната политика на ЕС. Тя е една от малкото политики, които са предимно на национално ниво. И с оглед на особеностите на националните здравни системи може би е добре да остане така. И все пак, когато имаме общ проблем, трябва да търсим и общи решения. И такива се търсят - през Европейската лекарствена агенция, през увеличените правомощия на Европейския център за заразни болести, а скоро - и през Европейския орган за подготвеност и реакция при извънредни здравни ситуации (HERA). Много скоро ще има и общи схеми за лечение на редки видове ракови заболявания, което е много важно за България.

Конкретно за ваксинацията - ЕС има много възможности да помогне. Първата беше отдавна реализирана - в целия съюз има предостатъчно ваксини, общо поръчани от ЕК. Нужно е обаче и съвместно усилие за борба с фалшивите новини, с лъжливата пропаганда. И е нормално това усилие да се направи там, където проблемът е сериозен - на първо място, България и Румъния. Нужно е и да се даде повече информация на европейско ниво за безопасността на ваксините, да се разсеят опасенията сред хората, насаждани от тази пропаганда. Хората имат право на достоверна информация и след като българските управляващи се провалят в тази задача, тя следва да бъде поета на следващо, общоевропейско ниво.

Има, разбира се, и по-твърди мерки - финансови. Европейският бюджет осигурява на България значителни средства, в т.ч. за медии, за здравеопазване, за образование. Разумно е част от тези средства да бъдат задължително насочени към програми за насърчаване на населението да се ваксинира. Отделно по новите правила Европейският център за заразни болести може да дава на националните правителства предписания и да следи за изпълнението им - именно в подкрепа на това законодателно предложение беше и моето изказване.

- Бихте ли потърсили лично такава помощ за намеса във ваксинационния план и кампания от евроинституциите?

- С този призив аз го правя. И предлагам на колегите в ЕП конкретни решения, които могат да помогнат на България, да спасят животи в България.

- Защо според вас се проваля ваксинационната кампания у нас?

- По много причини - и културни, и управленски, и медийни, и поради цялостната криза на доверие към институциите и вътре в обществото ни. Но преди всичко - поради безпомощността на институциите да заемат ясно страна. Да не се страхуват от настроенията, които пропагандата в социалните мрежи създава, а да се борят с нея. Това не е мач “Левски” - ЦСКА, не е въпрос на вкус или политически убеждения, в който да бъдем неутрални. Това е сблъсък между медицинската наука и злостна антинаучна пропаганда. И в крайна сметка - между живота и смъртта за хиляди българи.

- Кой има интерес от това тя да се провали?

- Не мога да кажа. Това е работа на службите. Но всеки вижда, че има армии от тролове в социалните мрежи, които са организирани, които повтарят едни и същи лъжи и заблуди. Това не е спонтанно явление, това е атака срещу националната сигурност. В разкриването на тази организирана дейност Европа също може и трябва да помогне, ако нашите служби се провалят.

Разбира се, има и политици, които се възползват от настроенията, които тази пропаганда създава, в името на евтин и опасен популизъм.

- Как си обяснявате острата реакция и обидата от страна на председателя на ПГ на ИТН Тошко Йорданов (“Боклук” бе репликата на Йорданов към Кънев) срещу вас за желанието ви Европа да поеме ваксинацията в България в свои ръце?

- Нямам обяснение извън опасния популизъм, който споменах. Друго обяснение не търся. Личните обиди не ме вълнуват, нито лошото възпитание. Моята отговорност е да възпитавам детето си, не лидерите на други политически сили. Това, което ме тревожи, е, че някои лидери на ИТН активно разпространяват антинаучна пропаганда срещу ваксините. Те са влиятелни хора, мнозина им вярват. Това носи със себе си определена отговорност, която не виждам да проявяват. И така се превръщат в заплаха за здравето и живота на хиляди българи, които им се доверяват.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Щадящи тестове - решение за малките ученици

    Щадящи тестове - решение за малките ученици

    Родителите с основание искат децата им да ходят присъствено на училище. Най-малкото защото преподаването в клас е най-доброто, особено когато говорим за най-малките. А и защото форматът с онлайн уроците, продължаващ вече почти 2 години, не им дава гаранция, че уроците са добре разбрани и усвоени. От друга страна обаче
  • Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Как Слави си е представял политиката? Като честен манастир? Да, протестът свърши снощи. Андрей Райчев го напомни. Ако искате, бройте го днес, петък, тринайсети – за по-лесно запомняне. Няма драма, протестът имаше смисъл. Моделът „Борисов“ вече трябваше да се смени. Даже протестът свърши, точно където трябваше – като протест именно; свали Борисов

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо