Илхан Кючюк за санкциите "Магнитски": Кръгът „Капитал“ подведе нашите партньори САЩ

https://www.24plovdiv.bg/mnenia/article/10186934 www.24chasa.bg
Илхан Кючюк

Ние ще продължаваме да ги изобличаваме за търговия с влияние

САЩ са били подведени от кръга "Капитал" по отношение на санкциите "Магнитски". Това обяви Илхан Кючюк от ДПС и либералната група „Обнови Европа“ (ОЕ) в Европейския парламент по време на пленарна сесия за наложените от Съединените щати санкции по глобалния закон "Магнитски" върху трима български граждани - Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков, и свързаните с тях фирми.

"Нека се фокусираме малко в дебата в рамките на конкретните въпроси на г-н Агилар, които определено заслужават внимание. Безспорно САЩ са най-важният партньор на ЕС. Това се отнася и за моята страна Република България - те са стратегически партньор. Няма защо да обяснявам каква е точно ролята на ДПС в утвърждаването на това стратегическо партньорство в България по линия на евроатлантическото партньорство и по линия на това България да бъде част от цивилизованото пространство. Но в този случай нашите партньори са дълбоко подведени. Подведени от един кръг "Капитал", начело с олигарха Иво Прокопиев.

И нека ви кажа моите основания затова. Първо обвиненията, които бяха отправени към г-н Пеевски са абсолютно несъстоятелни. Това всеки изминал ден се доказва от българските власти и нашата парламентарна група задава въпроси и получава съответните отговори. Второ много време определени лобисти говорят за тяхната роля в процеса, въпреки че доколкото познавам процеса като такъв, те нямат съществена роля. Трето - една от най-влиятелните фигури в този кръг буквално няколко дни, дори ден, преди да бъдат оповестени санкциите, каза, че очаква благи вести от САЩ, каквото и да означава това. Явно този кръг е много добре информиран и може да си позволи ден преди официалното оповестяване на санкциите да говори публично пред българската общественост. Тъй като знаем самия механизъм на оповестяване и той е много лимитиран в рамките на Вашингтон няма как тази информация да е излязла, ако не работят други лобисти в целия процес. За 2 минути съм наясно, че не мога да обясня целия проблем, но нека да ви кажа какво стои зад този олигархичен кръг. Той е много интересен като конструкция. Той включва силно медийно влияние, претенция за абсолютна защита на човешките права и свободи и демократичните ценности. Претенция за либерализъм в българското политическо пространство.

Заедно с това обаче има и отклонения и разклонения, които са свързани с неправителствените организации. И най-важното, г-жо председател, този кръг участва във властта, без да участва в изборите. И това го каза премиерът Бойко Борисов. В първото негово правителство имаше 6-има министри, които бяха посочени от този кръг. Е, харесва им това! Г-н Пеевски не им харесва, защото с неговите медии години наред ги разобличава и ние ще продължаваме да го правим. Това го казвам от тази трибуна с най-голямата си отговорност. И продължаваме да комуникираме с нашите американски партньори и ще продължаваме да разговаряме с европейските институции", каза Кючюк.

Дебатът се провежда по инициатива на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на ЕП (LIBE). Нейният шеф - Хуан Фернандо Лопес Агилар от "Социалисти и демократи" поставя няколко въпроса с искане за устен отговор от Европейската комисия. Чрез въпросите си евродепутатите от LIBE отбелязват, че наложените санкции повдигат сериозни въпроси относно подходите на ЕС в областта на демокрацията, принципите на правовата държава и основните права.

ЕК е попитана как възприема действията на САЩ, които се считат за съюзник на ЕС, предприети срещу корупцията в държава членка, и как това се отразява върху оценката на досегашните действия на ЕК по този въпрос. Дали ЕК ще бъде по-активна при сигнализирането и предприемането на действия по отношение на корупцията и заплахите за принципите на правовата държава в държавите членки, каква ще бъде ролята на Европейската прокуратура и дали ЕК ще разработи обща стратегия за борба с корупцията в ЕС?

На заседанието Европейската комисия бе подложена на критики от Европейския парламент заради бездействието си срещу корупцията в България на фона на наложените от САЩ санкции по закона "Магнитски" срещу български граждани.

От името на парламентарната група на Европейската народна партия (ЕНП) Станислав Полчак посочи, че решението на Вашингтон показва провала на ЕС да се бори с корупцията. По неговите думи европейските институции действат само срещу "дребните риби" и избирателно.
Елена Йончева (Социалисти и демократи/БСП) добави, че България се е превърнала в страната, за която са налагани най-мащабни санкции по закона "Магнитски". Българските граждани знаят много добре проблемите с корупцията в страната, протестираха срещу превземането на съдебната система и когато го правиха, бяха бити и унижавани, заплашвани и влачени по съдебни зали, заяви Йончева. По нейните думи в нито един доклад на ЕК не се отчита това, което са установили САЩ, и критиките на комисията към нашата страна са прекалено предпазливи.

Софи ин'т Велд (Обнови Европа) съобщи, че представители на комисията на ЕП по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи ще посетят нашата страна следващата седмица. По нейните думи се наблюдава необяснимо разминаване между заключенията от докладите на ЕК за напредък на България по механизма за наблюдение и решението на САЩ.

Даниел Фройнд (Зелени) определи обстановката в България като много по-лоша от това, което ЕК отчита. Това показва провала на комисията да предприеме необходимите мерки; американците поне правят нещо. Срамота е, че това не се прави от Брюксел. Наблюдението на ЕК не води до нищо, не се използват възможностите за действие, добави той.

Яак Мадисон (Идентичност и демокрация) подкрепи заключението, че за корупция биват преследвани само "дребните риби". В България и Румъния има проблеми, но корупция има и в други страни от ЕС, посочи той. По неговите думи е важно да има промяна в съзнанието на хората, за да бъде корупцията изкоренена.

Ангел Джамбазки (Европейски консерватори и реформатори/ВМРО) определи като необяснимо това, че ЕК открива корупция в държави, чиито правителства не й харесват. България, Унгария, Полша и Словакия са вечните набедени, добави той. Според него корупцията в "приятелските" към ЕС правителства не се преследва от комисията. Корупцията се доказва в съда, с влязла в сила присъда, допълни Джамбазки.

Константинос Арванитис (Левите) заяви, че ЕК чете само статиите, писани от медии, настроени приятелски към правителствата. Трябва да вземем незабавни мерки за Полша и България, призова той.

Петър Витанов (СД/БСП) определи санкциите на САЩ като свидетелство за пълния провал на българските власти да се борят с корупцията в последните 12 години. Това е и европейски провал, особено при постоянното наблюдение на ЕК. Преди две години комисията заяви, че България успешно се бори с корупцията и бележи траен напредък. Или САЩ са ужасно зле информирани, или ЕК си е затваряла очите, това подхрани евроскептицизма в България, обобщи той.

Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон определи борбата с корупцията като важна задача за ЕС. Тя уточни, че САЩ не са съгласували предварително с ЕС санкциите срещу български граждани. Йохансон отбеляза, че Европейската прокуратура си сътрудничи с Вашингтон, както и че ЕС ще предприема действия при съмнения за злоупотреби с общия бюджет.

В така подробно отправените запитвания България не се споменаваше. Темата за американските санкции бе почти изпусната и в ежегодния доклад на ЕК за върховенството на закона в страните членки, който бе оповестен в края на юли т.г. За нашата страна са отделени повече от 20 страници. "Тепърва предстои да бъдат постигнати солидни резултати под формата на окончателни присъди по дела за корупция на високо ниво", се казва чак на страница 15 от доклада. Американските санкции "включително срещу бивш член на парламента" се споменават единствено в бележка под линия към цитираното изречение.

Седмица-две по-рано обаче страната ни бе широко дискутирана в друга комисия на ЕП - по бюджетен контрол (CONT), която проведе заседание относно проверки за нередности с усвояването на средствата от ЕС в България. Българите, които станаха обект на неотдавнашните санкции на САЩ по закона "Магнитски“, не са получили пари по европейските кохезионни фондове. Свързаните с тях компании също не са били изпълнители по проекти, за които са отпуснати евросредства, заяви тогава Аурелиу Сесилиу от Генерална дирекция за регионална политика и благоустройство в Еврокомисията.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Опасно за живота: млад и самонадеян зад волана на мощна кола!

    Опасно за живота: млад и самонадеян зад волана на мощна кола!

    Млади и самонадеяни шофьори, седнали зад волана на лъскави мощни коли, карат сякаш са еднолични господари на пътя. Нито ограничения, нито правила за движение на пътя могат да ги стреснат. Е, ако стане някоя беля, родителите им - същите, които са им закупили мощното возило, ще ги отървават и от люти глоби, и от други, по-тежки наказания
  • Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Как Слави си е представял политиката? Като честен манастир? Да, протестът свърши снощи. Андрей Райчев го напомни. Ако искате, бройте го днес, петък, тринайсети – за по-лесно запомняне. Няма драма, протестът имаше смисъл. Моделът „Борисов“ вече трябваше да се смени. Даже протестът свърши, точно където трябваше – като протест именно; свали Борисов

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо