България, накъде?

https://www.24plovdiv.bg/mnenia/article/10185057 www.24chasa.bg
Росен Плевнелиев

Президентът Радев е като генералите, които знаят как да спечелят войната, но не и мира

В последните месеци поне 20 президенти ми се обадиха, за да споделят своята болка и тревога от случващото се в страната.

В очите на света България днес изглежда като проблемна държава, с недобро име и репутация, без план и посока. Последни сме в ЕС по ваксинация, по Плана за възстановяване, по благосъстояние, по доверие в институциите и борба с корупцията.

Сами и

неразбрани сме в

спора със Скопие Нямаме план, в който ние самите, а и другите да повярват за дълбоки реформи и преход към зелена и иновативна икономика.

Изгубихме нормалността, вече няколко месеца живеем с абсурдите на популизма. Обществото е дълбоко разделено и противопоставено един на друг.

Елитът на нацията (в политиката, бизнеса и медиите) е фатално разделен и провален в мисията си да има план и решение за прогрес и развитие в държавата и в най-трудната ситуация. Свидетели сме на невиждан досега разпад на държавността и усещане за безпътица и хаос. Основният виновник за това е президентът Радев.

От ден първи на своя мандат той поведе своята битка за власт, създавайки дълбоки разломи в обществото.

Дори и в пандемия, отнела живота на десетки хиляди българи, президентът Радев заложи на противопоставянето, като не свика КСНС, нарушавайки закона, повече от година и половина, само и само да стои от засада на правителството. С надеждата да отслаби правителството Радев навсякъде обясняваше колко корумпирани сме, системно рушейки международната репутация на родината си.

Под крилото на генерала русофил се приютиха всички популисти и агресивно взеха властта.

Днес наблюдаваме агонията на управляваната от популисти държава.

Партии, плод на

политически

инженеринг

и финансирани от задкулисието, се упражняват в ролята на борци срещу статуквото, като се надпреварват да се кълнат във вярност на президента.

Отвратени сме от нецензурните думи, квалификации и обиди и липсата на елементарна етика, демонстрирана от популистите в 45-ото и 46-ото народно събрание.

В резултат на което проведените през юли парламентарни избори бяха с исторически рекордно ниска избирателна активност.

Служебното правителство на Радев грандиозно се провали в основната си задача - изборите.

Силата на Радев

идва от

слабостта

на Борисов

Радев е популярен само защото се позиционира като основния противник на Борисов. Ако оставим настрана измислената от задкулисието и прожектирана на хората до втръсване “генералска” битка между Борисов и Радев и погледнем по същество свършеното от държавния глава извън битката с Борисов, ще видим един провален президентски мандат.

Защото успехът на един президент не се мери нито с неговия рейтинг, нито с броя на мандатите, нито с водените битки, а се мери с прогреса в обществото, с модернизацията на държавата, с повишаване на благосъстоянието на хората, с надграждането на демократичните институции.

Един мъдър генерал ми казваше: “Ние, генералите, знаем как да спечелим войната, но не знаем как да спечелим мира”. Това важи с пълна сила за Афганистан, Ирак, Сирия, за Тръмп и за Радев.

Уважаеми Румен Радев, Христо Иванов и компания, искам да ви кажа, че

е лесно да

стреляш срещу

врага и да

рушиш,

много по-трудно е да изградиш наново разрушеното и да излекуваш раните на дълбоко разделеното общество.

Затова, ако искаме да съхраним това, което е останало от нашата демокрация и европейски път на развитие и да мислим за градеж, а не за разруха и разделение по пътя напред, решението е

да не се допусне

втори мандат

на Радев

Въпросът на въпросите е да дойде нов президент, убеден демократ и европеец, който да започне да лекува раните в обществото. Апелирам за единство на всички демократи и европейци в страната, които да се разберат за общи действия и фронт срещу Радев и популистите на предстоящите президентски избори.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Опасно за живота: млад и самонадеян зад волана на мощна кола!

    Опасно за живота: млад и самонадеян зад волана на мощна кола!

    Млади и самонадеяни шофьори, седнали зад волана на лъскави мощни коли, карат сякаш са еднолични господари на пътя. Нито ограничения, нито правила за движение на пътя могат да ги стреснат. Е, ако стане някоя беля, родителите им - същите, които са им закупили мощното возило, ще ги отървават и от люти глоби, и от други, по-тежки наказания
  • Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Как Слави си е представял политиката? Като честен манастир? Да, протестът свърши снощи. Андрей Райчев го напомни. Ако искате, бройте го днес, петък, тринайсети – за по-лесно запомняне. Няма драма, протестът имаше смисъл. Моделът „Борисов“ вече трябваше да се смени. Даже протестът свърши, точно където трябваше – като протест именно; свали Борисов

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо