Салах Абдеслам: Атакувахме Франция и населението, но нямаше нищо лично в това

https://www.24plovdiv.bg/mnenia/article/10184590 www.24chasa.bg
Салах Абдеслам СНИМКА: Архив

"Атакувахме Франция, взехме за мишена населението, цивилни, но нямаше нищо лично в това", заяви Салах Абдеслам, основният обвиняем по процеса за атаките от 13 ноември 2015 г. в Париж, в началото на днешното заседание по делото във френската столица, предаде Франс прес.

"Въпросът не е да вкараш ножа в тялото, а да си искрен", каза той със спокоен тон, твърдейки, че атентатите са били отговор на френски бомбардировки срещу терористичната организация "Ислямска държава".
Председателят на съда даде думата на всеки от 14-те присъстващи в залата обвиняеми. Салах Абдеслам говори в продължение на около пет минути. Той заяви, че хората, които в рамките на делото са наричани "терористи, джихадисти, радикализирани" всъщност са "мюсюлмани". "Това е автентичният ислям", каза обвиняемият.

"Франсоа Оланд каза, че ние се сражаваме с Франция заради ценностите й, но това е лъжа", подчерта Абдеслам, като заяви, че "френски самолети бомбардираха "Ислямска държава", мъже, жени, деца. Франсоа Оланд знаеше за рисковете, които поема, като атакува "Ислямска държава" в Сирия", изтъкна Абдеслам, цитиран от БТА.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Щадящи тестове - решение за малките ученици

    Щадящи тестове - решение за малките ученици

    Родителите с основание искат децата им да ходят присъствено на училище. Най-малкото защото преподаването в клас е най-доброто, особено когато говорим за най-малките. А и защото форматът с онлайн уроците, продължаващ вече почти 2 години, не им дава гаранция, че уроците са добре разбрани и усвоени. От друга страна обаче
  • Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Как Слави си е представял политиката? Като честен манастир? Да, протестът свърши снощи. Андрей Райчев го напомни. Ако искате, бройте го днес, петък, тринайсети – за по-лесно запомняне. Няма драма, протестът имаше смисъл. Моделът „Борисов“ вече трябваше да се смени. Даже протестът свърши, точно където трябваше – като протест именно; свали Борисов

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо