Съвременната свръхпреработена храна предизвиква еволюция на чревните бактерии

21.12.2025 20:33
Снимка: PIXABAY

Чревните бактерии на човека са способни да еволюират за броени десетилетия в отговор на промени в хранителния режим, пише сп. "Нейчър", позовавайки се на изследване на американски учени, съобщава БТА.

Авторите му от Калифорнийския университет в Лос Анджелис са открили, че при жителите на индустриализираните страни при редица микроби бързо се разпространяват гени, които помагат за усвояването на нишестето от свръхпреработените продукти.

Изследователите обясняват, че това са нишестени съединения с индустриален произход, чието масово използване в хранителната промишленост започва едва през втората половина на 20-и век.

Според учените подобни бързи генетични промени издават силно действие на естествения подбор.

За целите на изследването авторите му са анализирали геномите на почти 30 вида чревни бактерии, използвайки данни от различни региони на света. Те са открили участъци от ДНК, които бързо стават доминиращи в рамките на вида.

Ключовият механизъм на тези промени се оказва хоризонталният трансфер на гени - процес, при който бактериите предават ДНК една на друга, а не само на потомството си.

Въпреки че хоризонталният трансфер е добре познат като двигател на бързото разпространение на резистентността към антибиотици, неговата роля в еволюцията на чревните микроби остава слабо проучена.

"Способността за усвояване на нови видове нишесте се оказва цел на естествения подбор. Още по-важното обаче е, че наблюдаваме различни направления в еволюцията на чревните бактерии при хора от индустриализирани и неиндустриализирани региони", казва съавторът на изследването Ричард Волф.

Един от ключовите примери е ген, свързан с преработката на малтодекстрин - вещество, получавано от царевично нишесте и масово използвано в преработени продукти след 60-те години на миналия век. Този ген се разпространява активно само сред бактериите на хора от индустриализирани страни.

Според изследователите все още не може да се каже със сигурност дали микробите се адаптират строго към малтодекстрина или към по-широк клас модифицирани нишестета. Въпреки това, разликата между традиционните диети, базирани на кореноплодни зеленчуци и плодове, и съвременната диета с голямо количество снаксове и полуфабрикати, очевидно създава ново еволюционно направление.

Други от Докторе кажи

Стойчо Кацаров: ЕК ни съди заради обществените поръчки и разликата в цените на онколекарствата

Европейската комисия съди България заради обществените поръчки и заради това, че в едни лечебни заведения онколекарствата се продават на една цена, а в други - на друга

Българка разработва интелигентни терапии за тежки заболявания

На 33 г. Ралица от Карнобат стана "Млад учен на Шотландия" за 2025 г., има своя изследователска лаборатория Практикувай това, което проповядваш, казва 33-годишната българка Ралица Мадсен

Проф. Ива Христова: Пикът на супергрипа се очаква през януари

"Доста е трудно да останем здрави, важно е да се носят маските - хората, които не се чувстват разположени, особено при близки събирания, да се изолират, за да не предават заразата

Коледа и Нова година – най-смъртоносни дни за инфаркти

Синдромът на празничното сърце се наблюдава често, когато приемът на алкохол рязко се увеличава Стресът, преяждането и студът засилват проблемите Коледа и Нова година са любими дни на радост

Безпрецедентна операция на тумор: хирурзи стигнаха до гръбнака през очната кухина

Екип на Медицинския център на Мерилендския университет премести с още крачка границите на медицината В свят, в който границите на медицината постоянно се преместват напред

>