Добра реколта от грозде в Кюстендилско

03.11.2025 07:42
По време на пролетните мразове, които унищожиха реколтата от овощни видове в района на Кюстендил, пъпките на лозите все още не са били развити и това е причината реколтата от грозде в региона да е добра. Снимка: Архив

Реколтата от грозде в региона на Кюстендил е добра като количество и качество, каза доцент Симеон Крумов от Института по земеделие в Кюстендил, цитиран от БТА.

Доцент Крумов поясни, че по време на пролетните мразове, които унищожиха реколтата от овощни видове в района на Кюстендил, пъпките на лозите все още не са били развити и това е причината реколтата от грозде в региона да е добра.

"Няколко години по ред има едно захлаждане в този период, което задържа развитието на зимните очи. Това се оказа причината, поради която реколтата беше добра", посочи доц. д-р Крумов. По думите му засушаване през лятото е допринесло за опазване на здравето на лозите, тъй като гъбичните заболявания се развиват при наличието на влага и роса. На засушаването се дължи и високата захарност на гроздето. По думите му в някои райони сушата се е отразила върху едрината на гроздовите зърна, което пък е довело до по-нисък рандеман и по-нисък добив като килограми, но за сметка на това качеството е добро и компенсира количеството.

Доцент Крумов посочи, че Институтът по земеделие в Кюстендил разполага с колекционно лозово насаждение с около 50 сорта, както винени, така и десертни. В Института се правят изпитвания по развитието на различните сортове грозде, тъй като климата се променя. "Лозата е по-сухо устойчива от овощните видове. Тя не страда по този начин от сушата. С това затопляне на климата се развиват растенията все по-рано и това е проблем за късните пролетни мразове", посочи още доц. д-р Крумов. По думите му реколта 2025 може да се определи като прецедент, тъй като грозде има, а череши, сливи, ябълки и круши няма.

"Въпреки, че климатът се променя, хубаво е стопаните в нашия район да се придържат към сортове с ранно и средно ранно зреене. Така те достигат до технологична зрялост и захарно съдържание, което е подходящо за производство на определен тип вина", посочи доц. д-р Крумов. По думите му от десертните сортове подходящи за района на Кюстендил са Велика, Плевенски фаворит и Гарант, като последните два сорта са междувидови хибриди, които са с повишена устойчивост на стресово биотични и абиотични фактори. От винените сортове са подходящи Трапезица и Рубин, тъй като те са с по-къса вегетация.

Доцент Крумов изрази надежда, че зимата ще бъде мека, тъй като през около шест – седем години температурите през зимния сезон падат до критични за лозата стойности, а пролетта да бъде хладна за да се забави развитието на растенията и да се избегнат пролетните мразове.

Други от От страната и света

Сняг и гъста мъгла блокираха движението през прохода "Шипка"

Ситен снеговалеж и гъста мъгла усложняват трафика през прохода „Шипка". В най-високата част на прохода, където температурата е минус 1 градуса При евентуално засилване на валежите е осигурена

Екипажът на кораба "Св. Св. Кирил и Методий" посреща Бъдни вечер в пролива Дрейк

Моряците и учените, които са на борда на военния научноизследователски кораб "Св. Св. Кирил и Методий" на път към Антарктида за поредната си мисия, ще посрещнат Бъдни вечер в пролива Дрейк

Митрополит Киприан: Божият Син идва, за да го прегърнем като свой брат.

Старозагорският митрополит Киприан се обърна с рождествено паслани до боголюбивия клир, всечестното монашество и всечестното монашество и всички православни християни

22 са хванати да шофират пияни, 9 - под въздействието

Общо 22 водачи са установени да шофират след употреба на алкохол в рамките на изминалия ден. Това съобщи на сайта си Министерството на вътрешните работи (МВР) относно специализирана полицейска

Аптеките спират работа на Нова година заради еврото

Голяма част от денонощните аптеки ще имат прекъсване в работното време на Нова година. Това ще е необходимо, за да се настроят софтуерите за превалутирането

>