Ежедневната консумация на фъстъци може да бъде опасна за хора с рак

29.08.2025 07:15
Фъстъци СНИМКА: Pixabay

Фъстъците са една от най-обичаните леки закуски в света. Те са хрупкави, вкусни и често се считат за здравословен избор.

Но ново проучване от Университета в Ливърпул показва, че хората с рак може да трябва да бъдат по-внимателни при консумацията на фъстъци.

Причината е протеин, който се съдържа във фъстъците, наречен фъстъчено аглутинин или PNA. Когато ядете фъстъци, този протеин може да попадне в кръвния ви поток. Изследователите са открили, че PNA кара тялото да отделя определени химикали, наречени цитокини. Тези цитокини, включително IL-6 и MCP-1, могат да създадат проблем за хората с рак.

Тези специфични цитокини правят лигавицата на кръвоносните съдове по-привлекателна за раковите клетки. Това улеснява разпространението на рака в други части на тялото, което пациентите и лекарите се опитват да предотвратят. С други думи, яденето на фъстъци може да улесни разпространението на раковите клетки в кръвния поток.

Това не е първият път, когато тези изследователи изучават PNA. В по-ранно проучване те открили, че PNA се държи като велкро. Той се залепва за определени захарни вериги, които се срещат предимно в раковите и предраковите клетки. Тази лепкавост помага на раковите клетки да се слепват и да оцеляват в кръвта, което улеснява разпространението на рака.

Така че, трябва ли да спрете напълно да ядете фъстъци? Не непременно. Учените не твърдят, че фъстъците са вредни за всички. За здравите хора фъстъците все още могат да бъдат добра лека закуска. Но ако имате рак или се възстановявате от него, може да е разумно да намалите консумацията на фъстъци. Това е нещо, за което е добре да се консултирате с лекар.

Изследователите, водени от Лу-Ганг Ю, твърдят, че трябва да направят повече проучвания, за да разберат колко сериозен е рискът. Все още не знаем точно колко яденето на фъстъци може да увеличи риска от разпространение на рака. Все пак, това първоначално откритие е нещо, на което си заслужава да се обърне внимание, особено за пациентите с рак.

Проучването е публикувано в списание Carcinogenesis. То е част от продължаваща работа за по-добро разбиране на това как храните и хранителните вещества влияят върху рака, съобщава  БГНЕС.

Други от Докторе кажи

КРИБ: Частните лечебни заведения не са публичноправни организации, не следва да бъдат включвани в ЗОП

Във връзка с решението на Европейската комисия да предяви иск срещу България относно транспонирането на Директива 2014/24/ЕС, Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България /КРИБ/

Личен лекар: Едва ли до средата на януари ще има сериозна грипна вълна

Все още е рано в сезона за развитието на сериозни респираторни инфекции. През последните две седмици забелязваме увеличаването на заболелите от респираторни вируси

Петко Стефановски: Рамкови договори с лекарския и със зъболекарския съюз вероятно няма да има

Рамкови договори с лекарския и със зъболекарския съюз вероятно няма да има, защото няма да имаме бюджет. Това каза пред журналисти управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) доц

Медици от варненската МБАЛ „Света Анна” спасиха трима пациенти в клинична смърт

Трима души, докарани в състояние на клинична смърт, бяха върнати към живота благодарение на бързите действия на спешните медици в МБАЛ „Света Анна – Варна" и навременното им пренасочване към

Българският лекарски съюз: Промените за частните болници се правят прибързано

Български лекарски съюз изразява сериозно притеснение от намерението промените в Закона за обществените поръчки, засягащи статута на частните болници, да бъдат разгледани на второ четене в последния

>