Светът откри черния хайвер от Странджа - есетрата расте в чиста вода и добър климат

04.08.2025 18:35 Деляна Къркеланова
Стопанство, където се отлегждат есетрови риби за производство на черен хайвер в яз. “Жребчево”.
Вкусът и качеството на черния хайвер, го превръщат в предпочитан продукт у нас и в чужбина.

Заради качеството и вкуса му изнасяме над 15 тона годишно в САЩ, Испания и Австралия

България може и да не е водеща икономическа сила в Европа, но когато става въпрос за луксозни храни, страната ни се нарежда сред световните играчи.

Черен хайвер, лавандулово масло, гъши дроб, охлюви, бели трюфели и биорозова вода са само част от деликатесите и натуралните продукти, които превръщат българските села и ферми в глобални доставчици на изтънчени вкусове и аромати.

А откакто Русия търпи санкции по целия свят и трудно изнася прочутия си черен хайвер, той се превръща в българския деликатес, който с годините набира все по-голяма популярност.

Заради високото му качество, текстура и вкус страната ни се превръща във водещ европейски производител на черен хайвер, конкурирайки се с традиционните износители. По данни на Асоциацията на търговците на черен хайвер България изнася над 15 тона годишно от престижния деликатес. Основните пазари са Франция и САЩ, като само за Америка по последни данни за 2023 г. са изнесени 4759,26 кг хайвер, на фона на 743,12 за 2010 г. Нашият хайвер вече присъства и в Испания, Австралия, а Япония проявява силен интерес.

Производството му у нас започва преди около 30 години

благодарение на частни инвестиции. Страната използва пълноценно природните си дадености – близостта до Черно море, Дунав и Странджа, където водоемите са с подходящи температури за отглеждане на есетрови риби.

Основните видове са сибирска есетра, руска есетра и моруна (белуга) – рибите, които дават трите най-ценни вида хайвер.

В Странджа край село Веселие например се отглеждат стотици есетрови риби във ферма, съчетаваща традиции и нови технологии. Районът е идеален за такива ферми – чиста вода, благоприятен климат и изолация от индустриално замърсяване.

“Имаме всички природни предпоставки – България е в същата акватория като Каспийско море. Това ни дава уникално предимство. Тук се отглеждат най-високият клас есетрови риби, съответно по подразбиране вече българският хайвер се нарежда в челната тройка в световен мащаб по качество”, обяснява Емил Арабаджиев, председател на асоциацията.

Една моруна достига полова зрялост след 14–15 години, като през това време се изискват непрестанни грижи и сериозни инвестиции. Именно това определя и високата цена – българският хайвер струва около 1650 евро/кг, но се предлага и в дегустационни разфасовки - 30 грама струват около 96 лева.

“По света има много скъпи храни - стекове, скъпи меса. Хайверът се добива, за да бъде консумиран и въпреки голямото производство потреблението продължава да расте. Ако говорим, че хайверът е скъп продукт, не трябва да пропускаме няколко важни подробности - вкусен е и е здравословен”, убеден е Арабаджиев. А че хората все повече преоткриват вкусовите качества на деликатеса, говорят цифрите.

Потреблението у нас преди 8 години било около 500 кг годишно, а днес надхвърля 1 тон месечно

Наблюденията на Арабаджиев показали, че все повече хора започват да включват деликатеса като част от менюто на своите празници.

“Просто е много лесен за консумация - отваряте кутията и започвате да ядете. Не изисква никаква специална подготовка. Силно препоръчителен е както за закуска, така и като студено предястие. Може да бъде сервиран и като част от друго ястие. Например патица по пекински с черен хайвер”, разяснява той. А освен по лични поводи немалко ресторанти вече традиционно включват деликатеса като част от своето меню.

“Хората у нас вече се приучиха, но усилията ни в посока култивиране, увеличаване на потреблението и популяризиране на продукта продължават”, добавя Арабаджиев.

Сериозен проблем обаче бил незаконният улов.

“Есетровата риба в естествената си среда е абсолютно забранена за улов, било то в река Дунав, Каспийско море или другаде. Тя е най-застрашеният вид от изчезване”, обяснява шефът на асоциацията. И затова съветва

да се избягва консумацията на хайвер от нерегламентирано уловена есетра. Освен че това е контрабанден продукт, застрашава и здравето на потребителя

“Противопоставяме се срещу нерегламентирания произход на хайвер най-вече за да защитим видовете есетра. От седем вида есетрови риби в Дунава например в момента няма и четири, а тези, с които в момента се зарибява, са в млада възраст и трябва да минат 10-20 и повече години, за да стигнат до естествено размножаване”, допълва той.

Нашият гъши дроб е познат в 25 държави

Най-качественият български гъши дроб идва от района на Силистра, Тутракан и Добрич. Отглеждането на гъски за фоа гра се развива активно още от 90-те години и в момента българският гъши дроб се изнася в 25 държави, сред които Франция, Белгия, Холандия и Япония.

Българският фоа гра се отличава с нежност, маслен вкус и отсъствие на горчивина. Износът достига над 300 тона годишно, а в последните години се забелязва ръст и на консервирания гъши пастет за гурме потребление.

Освен това малцина знаят, че в България се намират бели трюфели (Tuber magnatum) – най-скъпите гъби в света. Добивът е концентриран в Родопите, Странджа и Североизточна България. Цената им достига до 5000 евро/кг, а износът става основно за Италия и Франция, където българските трюфели се блендират с местни за постигане на идеален вкус. Липсата на индустриално замърсяване и запазената горска екосистема у нас позволяват ежегоден добив от няколко тона, въпреки че точните количества са трудно измерими заради нелегалния пазар.

Охлювите също са част от българската гурме визитка. Годишно у нас се отглеждат над 2000 тона охлюви, предназначени основно за Франция, Италия и Испания. Пазарът за “ескарго”, както е известен деликатесът във френската кухня, остава стабилен, а все повече ферми използват биологични методи на отглеждане.

А пък черноморските стриди могат да се превърнат в новия деликатес на родното ни Черноморие. В началото на сезона мъж от Несебър, в опит да почисти дъното на лодката си, попаднал на големи екземпляри от деликатеса, който не е типичен за нашите географски ширини в такъв размер. Според местни завръщането на стридите е възможно благодарение на няколко ключови фактора – повишената температура на водата, намаляването на рапаните и подобрената чистота на морето. А ако природата бъде благосклонна, черноморската стрида може да се превърне в новия символ на устойчивата кулинария в Несебър – подарък от морето с вкус на бъдеще.

Други от От страната и света

За пръв път жена застава начело на петролния гигант BP

Би Пи (BP)предприе изненадващ ход, като назначи Мег О'Нийл за главен изпълнителен директор.  Това, жена да застане начело на една от петте най-големи петролни компании в света, се случва за пръв път

БЧК помага финансово на 72 деца, пострадали тежко в катастрофи

Общо 72 деца от цялата страна, които са с тежки наранявания вследствие на катастрофи, бяха подкрепени финансово от Фонда на Български червен кръст (БЧК)

От третия път СОС прие административната реформа на Терзиев

От третия път Столичният общински съвет прие административната реформа, предложена от кмета на София Васил Терзиев. Основната част от реформата касае общинското направление по архитектура и

Възрастна русенка даде 5000 лева на ало измамници

Възрастна жена от Русе е дала 5000 лева на телефонни измамници. Това съобщиха от полицията в крайдунавския град. Потърпевшата жена разказала пред униформените служители

Постоянен арест за 20-годишен, пипнат дрогиран и без книжка след гонка с полицаи

20-годишен криминален тип бе задържан по искане на Районната прокуратура в Габрово за шофиране след употреба на амфетамин и метамфетамин и без книжка, както и за държане на наркотични вещества

>