32 минути са нужни за перфектното сваряване на яйцето, доказано е вече научно

12.04.2025 19:52 Алексения Димитрова

Техниката на италиански инженер-химици доказва, че готвенето е не само изкуство, но и наука

Край на мъките да получите перфектното сварено яйце! Съвсем леко втвърден белтък и топящ се в устата кремообразен жълтък - това е то. Но не е лесно. Оказва се, че са нужни добри познания по физика за преноса на топлина и свойствата на материалите и... цели 32 минути! Процесът, наречен “периодично верене на яйца”, е описан подробно с формули и схеми в сп. Communications Engineering.

Италиански изследователи от департамента по инженерна химия в Университета на Неапол установили научно, че тъкмо физиката и химията са важни съставки в приготвянето на перфектното яйце. Всичко, което трябва да следвате, е 32-минутна техника, за да се справите с различните физични фази, през които преминава яйцето при варене, защото жълтъкът и белтъкът изискват различни температури, за да достигнат идеална текстура. Жълтъците се втвърдяват средно при около 65°C, докато белтъците се нуждаят от около 85°C. Това е причината в рохко сварените яйца белтъкът обикновено да остава недоварен.

През 2011 г. друга група учени описаха в журнала Food Biophysics техника, която вече се използва от най-добрите готвачи по света - sous vide. Тя изисква поддържане на равномерна температура между 60-70°C в продължение на 1 час, за да се запази кремообразна консистенция в цялото яйце, без да се втвърди белтъкът.

13 години по-късно учените от Неапол

описват новия по-различен метод, като се вдъхновяват от добре познати явления във физиката,

каквито са преносът на енергия и топлинната дифузия. Те използват математически модел, заимстван от инженерството, който използва променящи се във времето гранични условия. В науката за материалите например той се използва за създаване на слоеве с различна плътност.

Изследователите използват две уравнения, за да опишат процеса, през койно преминават яйцата, докато се варят. Така научно доказват, че най-добрият начин за равномерно сваряване на яйцето е да се редуват две различни температури. На практика това означава сурови яйца на стайна температура

да се поставят за кратко ту в гореща, ту в студена вода,

което позволява на белтъка да достигне необходимите 85°C, докато в жълтъка се поддържат 65°C. Това не би могло да бъде постигнато при използване на конвенционални техники за готвене, обясняват учените.

След като сваряват яйцето, следвайки описаните стъпки, изследователите го изследват със скенер по метода на спектрометрията. Така установяват, че двете части на яйцето са сварени перфектно. Но не само това - яйцата, сварени по този начин, са запазили по-добре хранителната си стойност, имат повече здравословни антиоксиданти и са по-вкусни - белтъкът е твърд, но не гумен, а жълтъкът е кремообразен и гладък, както става при вече споменатата техника sous vide.

Ако искате да приложите на практика, описаното на теория от учените, можете да направите следното - загрейте водата до 100°C, след което поставете яйцето във врящата вода за 2 минути. После го прехвърлете във вода със стайна температура за още 2 минути. Ако повторите това 8 пъти - общо 32 минути, ще получите перфектното яйце - кремообразен жълтък и приятно мек белтък.

Други от От страната и света

Росен Желязков: Забраната за износ на горива скоро може да отпадне, парламентът да реши

Забраната на износ на петролни продукти е взет с решение на Народното събрание, така че е изцяло в неговите компетентности да бъде отменено, когато парламентът реши

Арестуван е рецидивист, трафикирал непалци към Гърция

Задържан е рецидивист, незаконно подпомагал граждани на Непал да пребивават в страната и да преминават през граничен преход с Гърция в нарушение на закона

Росен Желязков обясни, че няма да подава оставка, защото икономиката расте

Правителството няма да подава оставка, защото се справя добре и под негово управление икономиката расте бързо и се справя добре. Това обясни премиерът Росен Желязков по време на днешния близцконтрол

Бензиностанциите на "Лукойл" ще продължат да работят в Румъния до април 2026 г.

Бензиностанциите на руската компания „Лукойл“ могат да работят законно, могат да изплащат заплати и да купуват запаси до април 2026 г., уточни снощи румънският министър на външните работи Оана Цою

КЗП: 49 от проверяваните търговци са увеличили необосновано цените

49 от проверяваните от Комисията за защита на потребителите търговци са увеличили необосновано цените. Това отчете в "Денят започва"  по БНТ временно изпълняващият функциите председател на Комисията

>