Експерт препоръчва 3 вида храни, които помагат да живеем по-дълго

07.04.2025 20:31
Сладки картофи Снимка: Пиксабей

Експерт по дълголетие призовава да консумираме поне 3 вида храни дневно, за да живеем по-дълго. Съветите се основават на хранителния режим на хората, живеещи в Сините зони - райони по света с по-ниско ниво на хронични заболявания и по-голяма продължителност на живота, съобщи Mirror.

Петте оригинални сини зони, определени от изследователите, са Окинава в Япония, Сардиния в Италия, полуостров Никоя в Коста Рика, Икария в Гърция и Лома Линда в Калифорния. Макар че диетите във всяка зона се различават, има някои сходства, които според експертите допринасят за дълголетието на населението. Това включва консумирането на „пълноценни, богати на хранителни вещества и фибри храни", като растения, бобови растения и здравословни мазнини, като същевременно се свежда до минимум приемът на захар и преработени храни.

В откъс от книгата с рецепти „Кухнята на сините зони" на Дан Бютнер, той обяснява начина на хранене на дълголетниците.

„Никой от столетниците от Сините зони, които съм срещал, не се е опитвал да доживее до 100 години", казва той. „Никой не е казал на 50-годишна възраст: „Знаеш ли какво, ще се подложа на тази диета за дълголетие и ще живея още 50 години! Те не броят калории, не приемат витамини, не претеглят протеинови грамове и дори не четат етикети. Те не ограничават приема на храна - всъщност всички празнуват с храна".

Сред тези насоки е и списък с 10 „супер сини храни", пише БГНЕС. Дан препоръча да се консумират „поне" три от тях дневно, за да сте сигурни, че приемате много пълноценна храна:

Боб - всички видове: черен боб, боб пинто, боб гарбанзо, грах с черни очи, леща

Зелени зеленчуци - спанак, кейл, манголд, върхове на цвекло, върхове на копър

Сладки картофи

Ядки - всички видове: бадеми, фъстъци, орехи, слънчогледови семки, бразилски орехи, кашу

Зехтин - зеленият, екстра върджин обикновено е най-добрият (имайте предвид, че зехтинът се разгражда бързо, затова купувайте не повече от месечен запас наведнъж)

Овес - най-добър е ирландският овес, който се вари бавно или е нарязан на парчета

Ечемик - в супи, като топла зърнена закуска или смлян за хляб

Плодове - всички видове

Зелени или билкови чайове

Куркума - като подправка или чай.

„Получените тук резултати представляват дългосрочно, статистическо и научно обосновано проучване. Нуждаехме се от информация, която да не е просто анекдотична или базирана на интервюта, посещения в кухнята или споделени ястия с отделни столетници", каза Бютнер.

Други от Докторе кажи

От Здравната каса ще поискат с бюджета за 2026 г. да се въведе електронна здравна карта

От Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще поискат с бюджета за 2026 г. да се въведе електронна здравна карта. Това каза на среща с журналисти управителят на НЗОК доц. Петко Стефановски

ВМА – първата болница в България с бърза активация на еЗдраве на място

Военномедицинска академия (ВМА) реализира първата в страната инициатива за улеснена активация на електронни здравни досиета директно в структурата на лечебното заведение

Проф. Ива Христова: COVID достигна пика си и се оттегля, но грипът настъпва

Огромна част от заболелите от грип остава скрита. При всички случаи те са много повече от официално регистрираните. Набират скорост и другите респираторни заболявания. Първо, разбира се, е SARS-CoV-2

Сънната апнея удвоява риска от Паркинсон

Хората с нелекувана обструктивна сънна апнея имат двойно по-висок риск да развият болестта на Паркинсон, показва ново мащабно изследване върху 13,7 млн. американци

Нова онлайн платформа за обучение ще подпомага българските педиатри

Нова онлайн обучителна платформа  „Основи на успешната детска болница" ще подпомага български педиатри. Програмата се реализира с помощта на Фондация „Америка за България"

>