Месото повишава риска от деменция

06.04.2025 12:56
месо Снимка: Pixabay

Колбасите, пушените меса и други преработени червени меса повишават риска от деменция. За това предупреди неврологът Дилън Уинт, цитиран от HuffPost.

Коментирайки проучване, според което честата консумация на преработено червено месо увеличава риска от деменция с 13%, Уинт отбелязва, че лекарите отдавна са предпазливи към този продукт. Според него експертите препоръчват да се ядат по-малко всякакви червени меса, а не само преработени. „За да се поддържа здравето на мозъка, се препоръчва да се консумират не повече от четири порции от този продукт", каза неврологът.

Уинт нарече червеното месо опасно за мозъка заради мазнините, които съдържа, пише БГНЕС. При преработката става още по-вредно, смята лекарят, тъй като в него се добавят химически консерванти като нитрити, които влияят негативно на мозъчната функция. Уинт също предупреди, че отказът от колбаси и пушени меса няма да предпази мозъка на 100 процента от деменция. Той отбеляза, че за поддържане на умствена яснота е важно да се храните разнообразно и балансирано, като ядете повече зеленчуци, зърнени храни, бобови растения. „Бих нарекъл физическата активност най-мощният метод за предотвратяване на деменция", заключава неврологът.

Преди това имуноложката Ейми Шах предупреди, че неконтролираната употреба на лекарства с дифенхидрамин увеличава риска от деменция. Според нея вероятността от развитие на заболяването е по-висока при продължителна употреба.

Други от Докторе кажи

Д-р Аспарух Илиев за грипа: Не е много по-тежък от миналогодишния

Тази година имаме сравнително спокойна епидимилогична обстановка, дори с т.нар. супергрип. Хубаво е да се носи маска, особено е ако възрастен човек и има проблем с имунитета

Домашният сироп от мед и лимон по-ефективен ли е срещу кашлица?

Ако е суха, може да има същия успокояващ ефект, казва английски професор по респираторни заболявания Живеем във време на все повече болести и на увеличаващи се цени на лекарствата

Използвайте зимата, за да се освободите от разсейването

Или какво е locking in ("заключване"), което младите тренират, за да станат хипер-фокусирани Ако някой от по-младите ви роднини или приятели иска да прекара коледните празници в усамотение и да се

Българската червена чушка - сред 12-те суперпродукта, които пазят зрението

Съдържанието на витамин C в нея е свързано и с намален риск от развитие на очни заболявания Издаваното в Ню Йорк специализирано издание Very Well Health поставя българската червена чушка сред 12-те

Проф. Кантарджиев: Грипът вече се разпространява епидемично в страната

Грипът вече се разпространява епидемично в страната, като от около седмица се отчита сериозно увеличение на случаите. Това заяви епидемиологът проф. Тодор Кантарджиев в предаването „Събуди се" по

>