Как известният италиански шеф готвач Матео Гранди свали 90 кг за 8 месеца

04.03.2025 12:43 Виолина Христова, Рим
Матео Гранди преди и след диетата

Когато Матео Гранди, който е един от най-популярните шеф готвачи в Италия, стигнал 185 кг., спрял да се тегли.

Забързаното ежедневие, непрекъснатото сновене между готварските печки и масите, трудностите да съчетае работата със здравословен стил на живот, довели до напълняването на Гранди. Той е шеф готвачът на „Матео Гранди ин Базилика" в град Виченца, област Венето. Ресторантът му притежава една звезда от „Мишлен" и от доста време е отправна точка за любителите на добрата кухня. Матео е и телевизионна звезда заради участията си в различни програми.

През юни 2024 г. обаче 34-годишният мъж решава, че трябва да скъса с тогавашните си хранителни навици- не толкова от естетическа гледна точка, колкото от мисъл за здравето си. Резултатът идва само за няколко месеца –освен че започва да се чувства прекрасно, се зарежда с енергия.

Трудното било да намери за себе си правилния ритъм и да бъде постоянен в диетата, която сам си изработва. Базира се на елементи от хранителните режими, наложени му, но без успех, от различни диетолози в миналото. Матео започва да следва диета с ниско, почти нулево съдържание на въглехидрати и захари, която му променя живота. Под захари той има предвид всички обработени храни - от пастата до продуктите с набухватели. „Премахнах всеки въглехидрат, който се трансформира в захари", казва Гранди пред в. „Кориере дела сера".

Резултатът е изненадващ – той сваля бързо първите 15 кг., кожата ми става по-хубава, изчезва псориазисът на лактите, който има преди това, сутрин се буди бодър и свеж и пълен с енергия, докато преди полагал усилия, за да стане от леглото. Дори потта му се променила - станала без миризма.

Матео яде само през точно определени периоди. В 12 часа наобяд хапва яйца, сьомга, авокадо, пилешки гърди, а в 17 часа яде зелени зеленчуци, месо, риба, морски дарове.После оставя тялото си „спокойно", за да не го натоварва отново с разграждането на други храни и с произвеждането на инсулин. Ходи на фитнес, кара ски, тича.

Готвачът променя дори менюто на клиентите в собствения си ресторант. Измисля 30 ястия без въглехидрати и млечни съставки. Така той иска да докаже,че човек може да се чувства добре, и когато вечеря извън къщи.

Гранди смята да напише книга за опита си, който иска да сподели и с други, които имат проблеми като неговите.

Италианецът иска да свали още 4-5 кг, които са най-трудните от диетата, защото са последните. Матео казва, че по време на отслабването е започнал да спортува активно - тича или посещава залата за фитнес. „Станах нов човек. Най-после се върнах такъв, какъвто бях", хвали се Матео.

Други от Възход и падение

Проф. Любомир Стойков отбеляза 30 години от създаването на предаването за стил „От игла до конец"

Проф. Любомир Стойков отбеляза 30-годишнината от създаването на емблематичното телевизионно предаване за мода и стил „От игла до конец" по Нова телевизия, на което той бе основател

По какво си прилича Ути с прадядо си Стоян Бъчваров?

Актьорът, основал Варненския театър, е бил близък приятел с Пейо Яворов и Кръстьо Сарафов Наследнички на два големи рода са Далия и Ружа - близначките на любимия кулинар и тв водещ Ути Бъчваров

Кайли Дженър: Домът ми е обитаван от духове, побиват ме тръпки

Кайли Дженър разкри, че домът ѝ е „много обитаван от духове", а сестра ѝ Кендъл признава, че получава „тръпки", веднага щом прекрачи прага

Кои са звездните бебета за 2025 г.?

Кристина Димитрова и Ирена Милянкова се сдобиха с внучета, Камелия - с дъщеря, а Башар Рахал - с първи син 2025 година се превърна в истински празник на новия живот

Честит рожден ден на Симона Димитрова!

Днес рожден ден празнува фурията на “24 часа - 168 истории” Симона Димитрова. С талант и внимание към детайла тя лети с екипите на хеликоптерите на Спешна помощ

>