Два страхотни начина за приготвяне на свинско

01.12.2024 01:00 Анатолий Попов

Настъпи онова време от годината, в което се готви най-често свинско месо. В българските домове то присъства на трапезата като почти задължителен продукт - с кисело зеле, с боб, в гювеч, като пържоли, като задушено и т.н. Без да обсъждаме необходимостта от разнообразие в менюто, ще си припомним само какви са тънкостите при приготвяне на два от най-вкусните и здравословни варианта на свинско - като пържоли на тиган и като бавно печено във фурна.

Перфектната пържола на тиган

се прави от качествено месо. Не се притеснявайте да изберете месо със сланинки - от него ще стане по-вкусна пържола. Гордън Рамзи съветва първо да нагорещите силно тигана и да поставите в него мазнина с висока точка на горене. Точката на горене е моментът, в който мазнината започва да дими и става вредна за нашето здраве. Другият важен критерий за мазнината, с която готвим на висока температура, е нейната устойчивост към окисляване. Най-подходящите мазнини за пържене са кокосовото масло, студенопресованото олио от авокадо, светлото сусамово олио, гхи, животинската мас, зехтинът. Слънчогледовото олио, с което най-често пържим, не бива да се използва за тази цел! Най-новите изследвания доказват връзката между неговата употреба и редица хронични заболявания, включително сърдечни, както и рак. След като мазнината е нагорещена, осолете месото, най-добре с едра морска сол, и добавете пресен черен пипер. Поставете го в тигана, като обръщате от двете страни през 1 мин, ако го искате алангле, или през по-дълъг интервал, ако го предпочитате по-изпечено. Времето за печене трябва да увеличите с по минута в зависимост от степента на готовност, която търсите (максимум 5 мин, но при висока температура 5 минути от страна на всяка пържола е дълго - месото ще стане жилаво и сухо). За страхотен вкус може да добавите скилидка счукан чесън, когато пържолата почервенее, както и стръкче мащерка. Минута преди да я дръпнете от огъня, добавете 1 с.л. масло. Преди сервиране месото има нужда да си “почине” в чинията. 

Бавно печеното свинско

има своите тънкости и ако ги спазите, ще получите не само здравословно и диетично месо, но и невероятен специалитет, с който може да изненадате приятно гостите си. Има различни рецепти за бавно печене, включително тези, при които се използва слоукукър. Предлагам ви един изпробван вариант. За него най-подходящ е бутът на прасето. Загрейте фурната на 220 градуса. Месото трябва да е със стайна температура. Почистете бута и го овкусете. Ако парчето е голямо, добре е да го вържете с памучен конец и след това да го овъргаляте в подправките. Може да го овкусите с прясна или суха мащерка, риган или салвия, мед, горчица, меласа, вино, чесън и, разбира се, сол и черен пипер. Нарежете няколко глави лук (4-5), намазнете тавичка за печене, сложете лука, а върху него и месото. Печете около 20 мин. След това намалете фурната на 180 градуса и печете още 25 мин на всеки половин килограм месо. След като извадите месото, покрийте го с алуминиево фолио и го оставете да “отдъхне”. Това месо се реже на тънки парчета напряко на мускулните влакна. Добре е да се сервира с някакъв сос и гарнитура. Може да се съхрани в хладилник, вкусно е и студено. 

Знаете ли коя част от прасето за какво е?

Още вкусни идеи със свинско месо може да прочетете на mila.bg   

Други от От страната и света

Дават на съд обвинени за кражба на пари и златни накити за 370 000 лв. от частен имот в Банско

Районна прокуратура – Благоевград внесе в съда обвинителен акт по дело за кражба в големи размери, по което в качеството на обвиняеми са привлечени М.Р., на 57 години, Ж.Б., на 45 години, В.С

Национално състезание по наказателно право ще има през април 2026 г. в София

Асоциацията на прокурорите в България, в партньорство с Юридическия факултет на Университета за национално и световно стопанство и Центъра за наказателно правосъдие, криминалистика и криминология

Силно земетресение край гръцкия остров Закинтос

Силно земетресение е регистрирано край гръцкия остров Закинтос късно вечерта в понеделник, стана ясно от данни на Европейския средиземноморски сеизмологичен център

Млада шофьорка се заби в бетонна колона в Добрич

Млада шофьорка се блъсна в бетонна колона в Добрич. Тя е настанена в болница с травми, съобщават от Областната дирекция на МВР. На 15 декември, около 13:40 часа е получено съобщение за възникнало

Почина актьорът Антъни Гиъри от сериала "Централна болница"

Актьорът Антъни Гиъри, известен с ролята на Люк Спенсър в дългогодишната сапунена опера "Централна болница", е починал на 78-годишна възраст, предаде Асошиейтед прес, информира БТА

>