Ресторантът длъжен да информира, ако в шопската салата сиренето е с палмова мазнина

18.09.2024 22:30 Деляна Къркеланова
Шопска салата. Снимка: Архив

Земеделското министерство променя наредба след многобройни запитвания на потребители

Ако в сиренето, което се използва за различни ястия по ресторантите, се съдържа палмова мазнина, заведенията ще бъдат длъжни да го обозначават. Това обяви министърът на земеделието и храните Георги Тахов по време на 6-ото заседание на Националния съвет по храните в сряда.

Това ще се разпише с промени в наредбата за предоставяне на информация на потребителите за храните. Те ще направят задължително обявяването на точния състав на ястията.

“Инициативата е в отговор на многобройни запитвания и широкия обществен отзвук по темата”, обясни Тахов.

В хранителните магазини е

задължително имитиращите млечни продукти да бъдат изрично обозначени и етикетирани. Там те се разполагат на рафтове, отделени от млечните продукти. Ресторантите обаче сега не са длъжни да напишат в менюто, ако шопската салата например е с имитиращ млечен продукт вместо със сирене. И само ако клиентите попитат, са задължени да ги информират.

Както “24 часа” обяви миналия месец, у нас

сме изяли, без да разберем, 6 хил. тона палмова мазнина

само за периода януари-юни тази година. Най-често такова сирене се съдържа в баничките и салатите по заведения.

“Не е проблем да се изписва в менюто, че дадена съставка е имитиращ продукт - ние и сега изписваме алергените в отделните ястия. Но като се променя наредбата, нека се има предвид, че ние не произвеждаме млечните продукти, а ги купуваме от доставчици, които често също не ги произвеждат. Няма гаранция, че ще получим млечния продукт, за който сме платили, а не имитиращ”, коментира председателят на Асоциацията на заведенията в България Ричард Алибегов. Според него промяната в наредбата ще увеличи изключително много жалбите и проверките, което само хаби административен ресурс.

При храните особено внимание земеделското министерство ще обърне и на

съдържанието на трансмастни киселини,

различни от тези, които естествено се срещат в мазнините от животински произход. Според нормите преработвателните предприятия не трябва да допускат повече от 2 г неживотински трансмастни киселини на всеки 100 г мазнини в млечните продукти и да имат системи за контрол на суровините, рецептурата, технологичния процес и крайния продукт. Трансмастните киселини се създават чрез добавяне на водород към течните растителни масла, за да ги направят по-твърди. Известни са като най-нездравословните мазнини, но често биват използвани в пържените и преработените храни.

Започва засилено вземане на проби, като фокусът върху млечните продукти ще залегне в спешен порядък в многогодишния план за контрол 2024 - 2026 г. и националните мониторингови програми на БАБХ, ообяви изпълнителният ѝ директор Светлозар Патарински.

Други от От страната и света

Старт на нов, справедлив и устойчив преход в Югозападния въглищен регион

Регионален климатичен форум и обучителен семинар събра на едно място представители на институции, местни власти, бизнес, синдикати, граждански организации и международни партньори

Българин почина в щатски затвор след арест от имиграционните служби (Видео)

През годините Ненко Ганчев от Карлово е задържан шест пъти в САЩ Арестували го на интервюто за зелена карта, разказва съпругата му Българин е починал във федерален затвор в северната част на щата

Министерството на отбраната е сключило споразумение за доставка на над 4000 пистолета

Министерството на отбраната е сключило рамково споразумение за доставка на над 4000 пистолета за Сухопътните войски, каза министърът на отбраната в оставка Атанас Запрянов в отговор на въпрос във

Проф. Пламен Киров: Политиците не разбраха, че избори се печелят с гласове, а не с технологии

В България нито един политик не успя да разбере, че избори се печелят с гласове, а не с технологии. Това заяви проф. Пламен Киров, който е бивш конституционен съдия и преподавател по конституционно

Руската централна банка понижи основната лихва с 50 базисни пункта до 16 процента

Руската централна банка „Банк России" понижи основния си лихвен процент с 50 базисни пункта до 16 на сто, като се позова на понижение на устойчивите показатели за текущия ръст на цените

>