Прекомерната консумация на сол повишава риска от диабет тип 2

19.06.2024 10:59
Експертите на СЗО са пресметнали, че ако приемът на сол се намали дори само с 25%, могат да бъдат спасени приблизително 900 000 живота на страдащи от сърдечносъдови проблеми хора до 2030 г. СНИМКА: ПИКСАБЕЙ

Хората, които не могат да устоят да не поръсват храната си със сол, може да увеличат шансовете си за диабет тип 2 с близо 40%, разкри шокиращо изследване.
Натъпкването с прекалено много сол не е опасно само за кръвното налягане - учените смятат, че то е свързано и с риска от развитие на диабет. Учените смятат, че добавянето на сол ви подтиква да ядете повече, което от своя страна води до затлъстяване и диабет тип 2, съобщи Mirror.
Понастоящем в Обединеното кралство 4,3 милиона души са диагностицирани с диабет, повечето от които са от тип 2, а това е видът диабет, който може да се получи от неправилно хранене и прекалено мързелуване. Други 2,4 милиона британци може да се наредят на опашка, за да се присъединят към клуба на диабетиците, ако не внимават. Няколко специалисти от университета "Тулейн" от другата страна на океана пресяват съкровищницата от данни на Биобанката на Обединеното кралство, като наблюдават 400 000 души в продължение на около 12 години и наблюдават как повече от 13 000 от тях попадат в капана на диабет тип 2.
В сравнение с тези, които почти никога не посягат към солницата, шансовете за диагностициране на "понякога", "обикновено" или "винаги" са скочили с 13%, 20% и със спиращите дъха 39%.
Д-р Лу Ци, който ръководи екипа в Училището по обществено здраве и тропическа медицина към университета "Тулейн", заяви: "Вече знаем, че ограничаването на солта може да намали риска от сърдечносъдови заболявания и хипертония, но това проучване за първи път показва, че свалянето на солницата от масата може да помогне и за предотвратяване на диабет тип 2".
Проучването свързва обичайния прием на сол с повишен индекс на телесна маса и по-едро съотношение между талията и ханша. Професор Ци твърди, че основният проблем не е в самата сол, а по-скоро в това, че тя подтиква хората да консумират по-големи количества храна, които след това проправят пътя към затлъстяване и възпаления, предава БГНЕС.

Други от Докторе кажи

САЩ даде подкрепа от 228 млн. долара за здравеопазването на Руанда

САЩ и Руанда подписаха споразумение, което предвижда осигуряването на 228 млн. долара за здравния сектор на източноафриканската страна, съобщи американският Държавен департамент, цитиран от Ройтерс

От Здравната каса ще поискат с бюджета за 2026 г. да се въведе електронна здравна карта

От Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще поискат с бюджета за 2026 г. да се въведе електронна здравна карта. Това каза на среща с журналисти управителят на НЗОК доц. Петко Стефановски

ВМА – първата болница в България с бърза активация на еЗдраве на място

Военномедицинска академия (ВМА) реализира първата в страната инициатива за улеснена активация на електронни здравни досиета директно в структурата на лечебното заведение

Проф. Ива Христова: COVID достигна пика си и се оттегля, но грипът настъпва

Огромна част от заболелите от грип остава скрита. При всички случаи те са много повече от официално регистрираните. Набират скорост и другите респираторни заболявания. Първо, разбира се, е SARS-CoV-2

Сънната апнея удвоява риска от Паркинсон

Хората с нелекувана обструктивна сънна апнея имат двойно по-висок риск да развият болестта на Паркинсон, показва ново мащабно изследване върху 13,7 млн. американци

>