Страстта към ултрапреработена храна води до 34 вида рак

01.06.2024 18:43 Павлина Трифонова
Американският режисьор Морган Спърлок, който успя чрез свой филм да шокира света с вредата от яденето на ултрапреработени храни, почина от онкологично заболяване преди дни. СНИМКИ: ПИКСАБЕЙ И АРХИВ НА ФИЛМА SUPER SIZE ME
Яденето на сладки храни увеличава теглото, а поне 13 вида рак се свързват с висок индекс на телесната маса.

Американският режисьор Морган Спърлок бе един от първите хора, успели да шокират света с вредата от яденето на ултрапреработени храни. Прави го още докато само малка група диетолози и лекари се престрашават да се противопоставят на агресивното навлизане на тези стоки в магазините и във веригите за бързо хранене по света.

Преди четвърт век Спърлок решава да се превърне в опитно зайче, за да разбере на базата на личен опит дали наистина предлаганите в тях ястия и напитки са толкова вредни.

В продължение на месец той буквално се тъпче с най-големите хамбургери, пържени картофи и газирани напитки, точно както го правят хиляди други американци всеки ден.

За 30 дни напълнява с 12 килограма. Разказва, че се чувства болен и без сили

Направени медицински прегледи показват влошаване на редица негови здравни показатели.

Спърлок представя цялото си преживяване във филма Super Size Me, който му носи номинация за “Оскар” за най-добър документален филм. Някои от

най-големите вериги за бързо хранене оспорват твърденията му,

но общественият отзвук от неговия кинопроект е толкова голям, че в крайна сметка се принуждават да премахнат най-големите си менюта и да подобрят храната, която предлагат.

Редица специалисти и известни готвачи се включват в спора дали наистина са толкова вредни ултрапреработените храни.

Направени са десетки проучвания по въпроса през последните години, които доказват, че те имат връзка с редица заболявания, включително с 34 вида рак.

През последните дни доста от тях отново бяха припомнени, след като стана ясно, че Спърлок е починал на 53 години от онкологично заболяване.

Няма доказателства, че то е свързано с експеримента, на който се подлага, въпреки че страда от редица здравословни проблеми след това, разкрива “Дейли мейл”.

Въпреки че връзката между ултрапреработените храни и онкологичните заболявания вече е добре установена, все още специалистите спорят как точно тя се изгражда.

Част от тях смятат, че основна вина носят някои съставки, които се използват при производството на дълготрайни стоки като бисквити, чипсове, сладки зърнени закуски, газирани напитки и дори сладолед. Става въпрос за неща като наситени мазнини, захари, консерванти и оцветители, които причиняват възпаление на органите и системите в тялото.

Други изследователи са на мнение, че

яденето на ултрапреработени храни ни лишава от важни неща

като витамини, минерали и фибри, за които е известно, че стимулират имунната система и помагат за предотвратяване на образуването на рак.

Обичайно те се съдържат в плодове, зеленчуци, бобови и зърнени храни, които обаче все по-рядко попадат на масата на хората, изкушавани от веригите за бързо хранене.

Други от Докторе кажи

САЩ даде подкрепа от 228 млн. долара за здравеопазването на Руанда

САЩ и Руанда подписаха споразумение, което предвижда осигуряването на 228 млн. долара за здравния сектор на източноафриканската страна, съобщи американският Държавен департамент, цитиран от Ройтерс

От Здравната каса ще поискат с бюджета за 2026 г. да се въведе електронна здравна карта

От Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще поискат с бюджета за 2026 г. да се въведе електронна здравна карта. Това каза на среща с журналисти управителят на НЗОК доц. Петко Стефановски

ВМА – първата болница в България с бърза активация на еЗдраве на място

Военномедицинска академия (ВМА) реализира първата в страната инициатива за улеснена активация на електронни здравни досиета директно в структурата на лечебното заведение

Проф. Ива Христова: COVID достигна пика си и се оттегля, но грипът настъпва

Огромна част от заболелите от грип остава скрита. При всички случаи те са много повече от официално регистрираните. Набират скорост и другите респираторни заболявания. Първо, разбира се, е SARS-CoV-2

Сънната апнея удвоява риска от Паркинсон

Хората с нелекувана обструктивна сънна апнея имат двойно по-висок риск да развият болестта на Паркинсон, показва ново мащабно изследване върху 13,7 млн. американци

>