Цалапица се къпе във вино и бабеци, 800 пеят и танцуват – хиляди ядат и пият (Снимки, видео)

30.03.2024 16:23 Радко Паунов
Празникът на цалапишкия бабек събра хиляди в прочутото пловдивско село.
Кметът Ивайло Данаилов не може да повярва на очите си какъв огромен събор се заформи в Цалапица.
Всеки производител реже мезета на площада и дава да опиташ продукцията му, преди да си купиш.
Младеж показва как трябва да изглежда цалапишкия бабек, след като го разрежеш.
Кметът на община "Родопи" Павел Михайлов беше председател на журито за най–добро вино.
Стълпотворението е огромно в Цалапица.
Наред с бабека и виното върви и захарният памук.
Горещо не горещо, виното си върви с бабека.
Цяла алея на бабеците е оформена на площада в Цалапица.
Млади, възрастни и деца са на площада в Цалапица.
Клиентка дегустира бабек.
Вино се лее и бабек се яде на корем в Цалапица днес.
Цалапишкият бабек се прави от хубаво свинско месо и в него не бива да има сланини.
Игла да хвърлиш по масите, няма къде да падне от народ, който яде, пие и се весели в Цалапица.
И питон има за атракция, около който непрекъснато има хора да му се раздват.
Дечица играят на сцената в центъра на Цалапица.
Хубавият бабек се прави от свинска плешка, казва Тодор Писов от Цапица.
Освен във фуски бабек се пълни и в черво.
Участнички от Каравелово се разхлаждат със сладолед.
Състави от цялата страна се изявяват в Цалапица.
Зам.–кметът на община "Родопи" Емилия Иванова председателства журито, което оценява съставите.
Пред десетките скари се вият непрестанни опашки.
Такива се цените в Цалапица.
Народът в Цалапица яде, пие и се весели на макс.
Скараджиите не смогват да пекат кюфтета и кебапчета.
Семейство от Пловдив си тръгват наядени, напити и с вино и бабеци от Цалапица.
Улиците в Цалапица са задръстени от автомобили.

Време беше и в нашето село да настане веселба, радват се местни жители

Хубав бабек се прави с хубаво месо! Това е тайната, издава Тодор Писов, прочут майстор на този деликатес.
Цалапица днес буквално се къпе във вино и бабеци. Хич да не ти се яде в тая жега, самите мезета те подканят да си вземеш. Нищо, че навън е 27 градуса.

"Време беше и нашето село да запразнува и да се повесели", радват се местни жители. В истинския смисъл на думата не можеш да се разминеш от празнуващи хора. За да се добереш до центъра, където са тържествата, трябва да оставиш колата и да вървиш поне километър.

"Над 50 са само автобусите, а хората с автомобили са безброй. Превърнахме улиците в паркинги и пак няма къде да спират", казва кметът на селото Ивайло Данаилов.
По думите му участниците в четвъртия по ред празник на цалапишкия бабек са над 800, като най–далечните състави са от Свищов, Левски, Плевенско и Поморие. Жегата по обяд е толкова голяма, но това не отказва ентусиазираните танцьори и певци. И те се раздават докрай на сцената. Зам.–кметицата на община "Родопи" Емилия Иванова, председател на журито, наблюдава всеки състав заедно с двама свои асистенти. Седнали са под шатра на сянка и около тях са наредени чинии с бабеци. "Вече е 14,30 часа, а са минали едва половината състави", казва пред "24 часа" Иванова.

В това време нейният шеф – кметът на общината Павел Михайлов, чака пред щанд със захарен памук. "Още в средата на февруари спряхме да записваме участници, защото е невъзможно за един ден всички състави да се представят", обясни той.

Само гостите ни са над 4000, допълва кметът на Цалапица Ивайло Данаилов, който е и организатор на събитието заедно с читалището.

Десетки скари димят, пред тях се вият огромни опашки. По масите е пълно с народ и всеки боде от отрупаните чинии с мезета.

Цяла алея е подредена с щандове от бабеци. Всеки производител е наредил стоката си и предлага. Щедро реже на всеки клиент да опита, преди да си купи. Килограмът върви 30 лева. И гостите, петимни за нещо домашно и вкусно, си вземат по цели фуски. За две платих 80 лева, но не съжалявам, казва пловдивчанка. В това време съпругът й пък си купи две тубички с вино – бяло и червено.

Стоица Кераджийски спечели приза за най–добро бяло вино. "Мускат, много хубав, майсторлък е нужен, за да се направи. Виното на Стоица е ароматно, бистро, пивко", каза председателят на журито Павел Михайлов.
А Петя Байрева, домашна производителка, взе наградата за най–вкусен бабек.

"Прави се от свинска плешка без никакви изрезки и никакво телешко. Каймата се смила и минава през решетка осми номер. Много е важен червеният пипер, на него трябва да ухае бабекът. Другите подправки са кимион, чер пипер, сол. Омесва се хубаво и се тъпче във фуска или в черво. Задължително се суши", разказва Тодор Писов. По думите чу бабекът е запазена марка на Цалапица.

Други от От Пловдив

46 състезатели и 3 отбора в надпреварата за „Спортист на годината 2025" в Пловдив

И тази година община Пловдив ще отличи най-успешните спортисти за 20025 година. Събитието е на 17 декември от 18 часа в Градската художествена галерия на ул. "Гладстон", уточняват от градската управа

Бериван не признава за убийството на приятеля си в Пловдив, ще разпитват свидетели

Синът и сестрата на Ивайло Ангов предявиха граждански искове за общо 180 000 лв. С разпит на свидетели и вещи лица тръгва делото срещу пловдивчанката Бериван Белялова

Окончателно: 7 г. затвор за Стойко, пребил смъртоносно за 60 лв. овчар в Скутаре

Ритал и го блъскал, а после го зарязал Стойко Чепенлиев от пловдивското село Скутаре, който  преби смъртоносно за 60 лв. пастир като непълнолетен, влиза в затвора за 7 години

Виден пловдивски учен получава почетния знак на града

Доц. Красимира Кръстанова е дългогодишен ръководител на катедра "Етнология" в ПУ "Паисий Хилендарски" Етнолог, изследовател, преподавател и човек, отдаден на каузи - с този аргумент доц

Откъде са изчезналите 3 милиона лева от АГ болница "Селена"? Ръководството мълчи

"Ще излезем с позиция по случая до края на деня". Това увериха пред "24 часа" днес от АГ болница "Селена" в Пловдив. Такава позиция до момента няма, а работният ден отдавна приключи

>