Два пловдивски университета с нова съвместна магистърска програма „Диететика”

06.09.2023 09:35
проф. Галин Иванов

Обучението се въвежда за първи път в България, казва зам.- ректорът на Университета по хранителни технологии проф. Галин Иванов

През новата учебна година стартира нова магистърска програма „ Диететика”, която се организира от Университета по хранителни технологии - Пловдив, и Медицинския университет - Пловдив. Подобна програма се предлага за първи път в България. Тя е с мултидисциплинарен характер и отразява връзките между храните, храненето и здравето. Изучават се храните, техният състав, качество и хранителна стойност, хранителният прием, взаимодействията както помежду им, така и с биологичните и социални фактори на околната среда. Основната насока е превенция на болестите и поддържане на добро здраве.

- Проф. Иванов, какво свързва двата университета и какви ще са ангажиментите на всеки един от тях?

- Двата университета обединяват ресурсите си, за да организират обучение на световно ниво, обхващащо всички аспекти на науката за храните и храненето.

- Какво точно ще изучават студентите в тази магистърска програма?

- Обучението по специалността „ Диететика“ включва придобиването на базисни знания за храните и съвременните технологии, общи специализирани медицински познания за храненето като биологичен и социален феномен, за съвременните методи и подходи за оценка на хранителния прием и статус и за контрол на качеството на храните. Специално внимание ще бъде отделено на връзката между храненето и болестите, здравния риск и превенцията на болестите, диетотерапията, оценката на риска и безопасността на храните.

Още бащата на медицината Хипократ (460-370 г. пр. Хр.) е казал: “Нека храната ви бъде лекарство и лекарството — храна!”) Тези думи са актуални и днес и са определящи за качеството на съвременния живот.

Завършилите специалността ще придобият необходимите специфични професионални умения за организиране на здравословно и лечебно (диетично) хранене, съставяне и регулиране на хранителни режими, осъществяване на контрол върху качеството и безопасността на храните, разработване на препоръки за хранене според специфичните изисквания на отделни рискови групи от населението за превенция на болести.

- Какво е бъдещето на студентите, които ще завършат тази магистърска програма?

- Придобитата по време на обучението професионална компетентност дава възможност на завършилите магистри за успешна кариерна реализация като диетолози и консултанти по хранене в лечебни заведения и центрове за рехабилитация и продължаващо лечение. Изключително полезни ще са в учебни, производствени и болнични столове, детски градини и ясли, спортни школи, уелнес и фитнес центрове, старчески домове, санаториуми.

- Как тази специалност се позиционира в образователното и научно пространство на Университета по хранителни технологии?

- Науката за храните винаги е била и ще бъде актуална тема в обществото, тъй като е пряко свързана с качеството на живот и здравето на човека. В последните няколко години се изправихме пред сериозни предизвикателства, които категорично показаха важността на агрохранителната верига като елемент на националната и глобалната сигурност. Във връзка с това нараства ролята на Университета по хранителни технологии като научноизследователски център, предлагащ иновативни решения за проблемите пред хранителния сектор, свързани с устойчивостта на производството и неговата адаптация към климатичните промени, продоволствената сигурност и дигиталната трансформация.

Справянето със съвременните предизвикателства изисква обединяване на ресурсите на отделните научни и образователни центрове и прилагане на мултидисциплинарни подходи.

Новата магистратура по диететика е пример за подобно взаимодействие между две водещи в своята област образователни институции, което ще изведе на качествено ново равнище обучението в областта на храните и храненето в България.

Други от Просветни

Медицинският университет в Пловдив дипломира 393-ма магистри, сред тях има от Бутан и Непал

С отличен успех над 5,50 от следването и държавните изпити са 54 дипломанти 393-ма абсолвенти от Медицинския факултет на МУ-Пловдив ще положат Хипократовата клетва на тържествена церемония на 10

Около 190 000 са студентите сега у нас, най-много са в „Икономика“ - 26 996, най-малко - в „Теория на изкуствата“ - 53

Около 190 000 са студентите сега у нас, които се обучават в 51 висши училища. От тях държавните университети са 38, а останалите са частни висши училища, каза за БТА Георги Стойчев

БАН със специална декларация за адекватно финансиране през 2026 г.

Липсата на средства демотивира,  не може да привличаме млади кадри, категорични са учените  "Трайното недофинансиране на БАН обаче води до неконкурентни възнаграждения

Красимир Вълчев: Много е важно да има повече модерни бази за практическо обучение

Много е важно да има повече модерни бази за практическо обучение, за да привличаме повече ученици в професионалното образование. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на

Красимир Вълчев за студентските такси: Работим по промени в Закона за висшето образование

Работим по промени в Закона за висшето образование (ЗВО), но те не са готови. Държавните висши училища сами определят таксите за студентите в платено обучение в съответствие с регулацията на ЗВО

>